Gustavs grabb – berättelsen om min klassresa

Av Nilsson-Larancuent 2013-02-05

Sett till helheten är detta en av de bästa självbiografier vi har läst. 
Så lyder Nilsson-Larancuents omdöme om Leif GW Perssons självbiografi
Gustavs grabb – berättelsen om min klassresa

Så här har vi aldrig sett den bästsäljande kriminalromansförfattaren tillika professor emeritus Leif GW Persson. I denna självbiografi får läsaren träffa en man med en hel del självinsikt – betydligt mer än vad hans offentliga persona vanligen ger uttryck för – något som både förvånar och underhåller.

Denna minst sagt självutlämnande berättelse har krävt ett stort inre mod för att skriva. Man får följa GW:s liv från de första minnena som barn till alla stora händelser i hans liv. Det är en stundom sorglig redogörelse där han uppenbart inte har fått tillräckligt mycket kärlek från sin mor, något som kommit att prägla honom genom hela livet. Samtidigt är kärleken till fadern Gustav, omisskännelig och inte minst värmande. Dessutom är det lite fascinerande att se hur GW, som en av Sveriges främsta experter på allt från brottsutredningar till kriminologisk forskning, begick en hel del olagligheter som ung.

Möjligen har han ägnat lite för mycket tid åt att beskriva alla händelserna kring prostitutionshärvan som före detta justitieminister Lennart Geijer var inblandad i. Även om GW hade en inte oviktig roll i händelserna däromkring samt att det blev början på hans författarkarriär, tycker vi nog ändå att det blir lite mycket. Det är ganska uppenbart att hela historien än idag river upp sår som aldrig riktigt har läkt fullt ut. Men sett till helheten är detta en av de bästa självbiografier vi har läst.

Författare: Leif GW Persson
Förlag: Bonniers
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.