Fångarnas egna bossar

Av Ricard A R Nilsson 2013-02-03

Inom fängelsevärlden finns en tydlig rangordning, vissa bestämmer medan andra inte är vatten värda.

Att sitta i fängelse innebär, som jag berättat lite om i tidigare inlägg, att det finns vissa interna regler och normer att följa. En av dessa är att inse var i hierarkin man befinner sig och vem det är som bestämmer.

Vissa sitter på skyddsavdelning

En tydlig hierarkisk ordning råder mellan fångarna. Men denna ordning är inte permanent utan en interns position kan förändras under verkställighetens gång. Den initiala placeringen beror på ett flertal faktorer, varav brottet är det viktigaste.

Längst ner är de dömda för pedofili eller våldtäkt tillsammans med dem som angivit någon. Dessa personer kan inte sitta på vanliga avdelningar utan att deras liv och hälsa är i fara. De har särskilda skyddsavdelningar som är helt avskärmade. I mellannivån hittar man allt från inbrottstjuvar till missbrukare. Och vanligtvis är mördare, våldsverkare, rånare och narkotikabrottslingar överst i hierarkin.

Våld ger högre status

Det finns som sagt sätt som en fånges hierarkiska ställning kan förändras, både förbättras och försämras, till exempel genom att den intagne strikt följer de oskrivna reglerna respektive bryter mot desamma. Vanligtvis ger även gängtillhörighet en högre status, likaså en villighet att ta till våld. Men även den sociala förmågan har betydelse – är man asocial och en person som de andra fångarna inte riktigt får grepp om, så kan misstänksamheter och rykten uppstå som påverkar den hierarkiska positionen negativt.

Nu är min beskrivning lite generaliserande och det finns naturligtvis fler faktorer som kan påverka den initiala positionen samt upp- och nedstigningar i den rådande ordningen, men lite kortfattat är det så här det ser ut.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.