Teknisk inkompetens

Av Ricard A R Nilsson 2013-01-26

Jag bläddrade i en reklambilaga från en av de stora elektronikvarukedjorna och insåg hur bakom i utvecklingen jag egentligen är.

I helgen satt jag och läste om specialerbjudanden på olika läsplattor, bärbara datorer för bara ett par tusen kronor med mera. Tidigare har jag skrivit om olika saker som jag saknar under min tid i fängelse, reklambilagan fick mig att sakna tekniken.

Ute i det fria var jag nämligen lite av en elektroniknörd – rättelse, jag var mycket av en tekniknörd – jag älskade tekniska prylar och ville helst ha den senaste mobilen, den bästa datorn med mera.

Första mobilen

Min första mobiltelefon fick jag i 18-årspresent från min pappa, den kostade 6000 kr. Det var en NMT-telefon som hade två funktioner, man kunde ringa ut och ta emot samtal, SMS var inte ens att tänka på. Året var 1994 och det var knappast så att en mobil fanns i var mans hand. Jag gick i gymnasiet och det fanns bara en till som hade en mobil och hans var av den gamla tegelstensvarianten, medan min – med nöd och näppe – fick plats i fickan. Det var så unikt att när den ringde under lektionstid så tyckte läraren att det var okej för mig att gå ut i korridoren för att svara.

Första datorn

Min första dator, om den kan kallas för dator, var en Commodore 64 och på den spelade jag bara. När det var dags för något nytt skaffade jag mig en PC. Medan alla mina kompisar köpte en Amiga 500 ville jag ha något mer än en ren spelmaskin, det blev alltså en så kallade 8086 – också känd som PC XT, för alla eventuella datornördar som läser min blogg. (Nörd är för övrigt en komplimang, se på Bill Gates, de två grundarna av Google, Facebookgrundaren Mark Zuckerburg med flera – alla är nördar med miljarder på banken).

Längtar efter en modern mobil

Datorn jag numera har tillgång till är ett gammalt åbäke som Kriminalvården inte använder längre. Den har jag fått tillfällig möjlighet att använda. Där finns ingen internet och hårddisken är på ynka 10 gigabyte. Med andra ord en glorifierad skrivmaskin, men för mig är den guld värd.

Ändå, jag saknar att vara del av den tekniska utvecklingen. Längtar faktiskt efter den dagen då jag kan gå in i en affär och köpa min första moderna mobiltelefon och en dator som kan användas för annat än att bara skriva med.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.