Ex-fånge fick sparken

Av Ricard A R Nilsson 2013-01-23

En vän till mig fick sparken efter att en lokaltidning offentliggjort hans förflutna.

Jag har gått och varit upprörd under ett par månader. Fick nämligen reda på hur en vän som suttit i fängelse tvingats från sitt arbete på grund av att en lokaltidning lyft fram honom som före detta fånge. Jag har väntat med att skriva om detta eftersom jag vill undvika att hänga ut honom ännu mer. Men nu känns det säkert för mig att spy galla över hur vissa journalister i sin jakt på smaskiga löpsedlar är villiga att förstöra liv.

Gjorde uppoffringar

Det handlar alltså om en person som har förändrat sig själv och vänt ryggen åt sitt mörka förflutna. Han var helt uppriktig med sin arbetsgivare och denna hade inga problem med att anställa honom. Men när en illvillig småstadsjournalist fick nys om det hela så hängdes min vän ut. Arbetsgivaren kände sådan press att han vek sig och då blev avskedet ett faktum.

Min vän lyckades efter ett tag genom kontakter få ett annat jobb, men det är sämre betalt än det han hade innan. Den sänkta lönen tvingade honom att flytta till en mindre lägenhet där hans två barn numera måste dela rum och han själv sover i vardagsrummet. I brev från min vän kan jag läsa om hur uppgiven han var och hur nära det var att han återgick till sitt gamla liv. Men han höll sig borta från fortsatt kriminalitet och gjorde istället stora uppoffringar.

Sluta med hetsjakterna

Journalister måste verkligen sluta med sina onödiga och skadliga hetsjakter. Det finns ingen anledning att hänga ut någon som har förändrat sitt liv. Är det verkligen meningen att personer som har avtjänat sina straff inte ska kunna få återgå till samhället utan att jagas för sina gamla synder? Ska man inte ha möjlighet att få jobb när man kommer ut i det fria? Om frigivna fångar inte får ett jobb återstår inte särskilt många försörjningsmöjligheter förutom att fortsätta begå brott, och det vill väl ingen!


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.