En ”blattesnut” som bloggare

Av Dick Sundevall 2013-01-13

Det blir förändringar på Para§raf den närmaste tiden. Wille Eriksson och Vanessa Hollmann som har bloggat kommer att gå över till att skriva krönikor. Medan ungdomspolisen Calle Paulsson går in som bloggare. 

Para§rafs honnörsord är inifrån: Vi ska i största möjliga utsträckning belysa, informera och granska inifrån. Inte stå vid sidan om och rapportera utifrån om vi kan komma bakom kulisserna. Och framförallt inte, som alltför ofta är fallet i många medier, rapportera uppifrån.

Vår nya uppsättning bloggare kommer att göra precis det: Ricard Nilsson inifrån fängelset, och Calle Paulsson inifrån polisens dagliga arbete.

Calle

Calle Paulsson är alltså ny i gänget. Har tidigare skrivit en gästkrönika för oss men är nu en av våra fasta medarbetare. Carlos, som han egentligen heter arbetar som ungdomspolis i Helsingborg. Han adopterades från Colombia vid ett års ålder. Extraknäcker som skådis och är med i tre av de nya Johan Falk-filmerna. Nej, han spelar inte alls polis, utan tvärtom knarklangare. Så frågan är, hur fixar man den kombinationen?

– Ja du, säger Calle och skrattar, det är faktiskt en rolig kombination när man går in i en värld och spelar den som man i den riktiga världen jobbar för att ta fast. För att få ihop det där så tog jag olika delar av tre killar som jag mött i jobbet. Jag utgick från deras sätt att röra sig och snacka.

– Du är invandrare och mörkhyad. I Stockholm skulle du därmed bli kallad ”blattesnut”, hur är det i det Skåne?

– Jag jobbar i huvudsak med invandrarungdomar och då kan jag ibland få höra saker som, ”du är inte som dom så sluta lek svennesnut”. Det blir ju lite sånt där men inte så att jag ser det som något större problem. Ofta är det tvärtom en fördel.

– Skåne är väl inte det lättaste stället att jobba i när man har invandrarbakgrund?

– Det var nog först när jag började jobba inom polisen som jag insåg att jag stack ut som fasen, att jag såg annorlunda ut. Man var nog lite mer påpassad i början. Någon kunde snacka om den ”den där svarta snuten som var där” och liknande. Det är ju fortfarande ovanligt med svarta snutar. Invandrare från olika håll finns det ju men få som är som jag, svarta.

– Nu ska du börja blogga för Para§raf. Vad får du egentligen skriva om som du är med om i jobbet?

– Jag kan ju inte skriva om pågående utredningar hur som helst men det mesta kan jag skriva om. Ska bli kul det här.

Uppskattade krönikörer

Vi har kunnat avläsa att Para§rafs krönikörer är uppskattade och har många läsare. Nu tar vi in nya krönikörer: Redaktionschefen Peter Isaksson och jag har redan börjat och nu tillkommer alltså Wille och Vanessa. Och – nya intressanta framträdande personer är på gång.

Blir det då bara en enda lång radda av krönikor på Para§raf framöver? Nej, inte alls. Det här är bara ett uttryck för att våra resurser ökar vartefter. Antalet vanliga artiklar kommer inte att minska.

Nyhetsbrev med extramaterial

Nu på måndag går vårt första nyhetsbrev ut. De som prenumererar kommer att få förhandsinformation om vad som är på gång på Para§raf den närmaste tiden. Då och då kommer vi också att bilägga domar, beslut och liknande som vi tror kan vara av intresse men som inte kommer att läggas ut i samband med någon artikel på Para§raf.

I Nyhetsbrevet som mejlas till prenumeranterna nu på måndag bilägger vi hela beslutet om att lägga ner förundersökningen mot poliserna som sköt och dödade rånaren i Södertälje.

Här prenumerar du utan kostnad på Para§rafs nyhetsbrev: Nyhetsbrevet

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.