Årets svensk: Bengt Sändh

Av Dick Sundevall 2012-12-01

Para§rafs krönikör Bengt Sändh har blivit årets svensk i Spanien. Det låter oroande. När Rapport i SVT utsåg årets svensk på 80-talet så gick det ofta väldigt illa för dem: Refaat El-Sayed var en i raden. Hans Holmér en annan. 

Rapports idé var att den som hade stått i centrum för nyhetsrapporteringen skulle utses till Årets svensk. Men 1989 la man ner hela projektet.

Dels hade det ju inte gått så bra för några som tidigare utsetts, och dels var det ingen tvekan om vem som stått i centrum för nyhetsrapporteringen när man skulle utse Årets svensk 1989: Christer Petterson.

Men det där gör inte Bengt Sändh speciellt bekymrad:

– Vi är cirka 50 000 svenskar som emigrerat till Spanien, säger han. Och det har gått bra för dom flesta som utsetts tidigare. Men några har väl dött naturligt av hög ålder.

Det är den svenska tidningen som produceras och ges ut i Spanien, Sydkusten, som varje år utser Årets svensk i Spanien. Bengt hade länge planerat att flytta till Spanien när möjligheten kom för 13 år sedan:

– Det handlade om vädret, säger han. Jag var jävligt trött på det svenska slaskbältet. Dessutom är det lättare att bo och leva här på många sätt.

Så väldigt kallt

När jag får tag på honom över telefon beklagar han sig dock över vädret:

– Folk har dragit sig inomhus idag för det är bara 15 plusgrader i skuggan idag.

Tröstar honom med att vi har två grader minus i Stockholm och blåst.

Bengt får ett diplom och 600 euro som Årets svensk. Vad pengarna ska användas till vet han inte:

– Jag fick Fred Åkerström-stipendiet i Västervik för två år sedan. Det skickade jag till Läkare utan gränser. Det blir något liknande nu.

I övrigt hade Bengt några väldigt spännande idéer för kommande krönikor om spansk kontra svensk ”rättvisa”. Tids nog kommer vi att publicera dem.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.