Åklagaren agerade rätt

Av Ricard A R Nilsson 2012-11-27

Det här blir första gången jag ger en eloge till en åklagare, men när någon för en gångs skull gör rätt är det värt att lyftas fram.

De åklagare jag har kommit i kontakt med och som många av mina medfångar haft att göra med, har inte alltid spelat rent. Fördelaktiga handlingar har sekretessbelagts från försvaret eller försvunnit, negativa saker om en åtalade har läckt till media trots yppandeförbud och en del annat smått och gott. Men häromdagen läste jag i Dagens Nyheter om att statsåklagare Nils-Eric Schultz agerat väldigt korrekt och etiskt.

Ökar förtroendet för rättsstaten

Det var i början av en hovrättsförhandling som en nämndeman överlämnade en lapp till åklagare Schultz där hon hade skrivit ner sina egna teorier kring fallet där hon skulle vara med och döma, bland annat berättade hon sina misstankar om att ett vittne i målet egentligen var inblandad i brottet. Dessutom hade nämndemannen muntligt förklarat för åklagaren att hon tyckte tingsrättens friande dom var fel – knappast opartiskt.

Det är nu som statsåklagare Nils-Eric Schultz beteende skiljer sig från många av hans kollegors. Han kontaktade nämligen ansvarigt hovrättsråd och lämnade över lappen samt berättade vad nämndemannen sagt.

Det naturliga resultatet av detta blev att nämndemannen fick lämna målet. Jag tror tyvärr – och detta är helt och hållet min åsikt och ingen annans – att alltför många åklagare inte skulle ha brytt sig om rättssäkerheten för den åtalade och då valt att fortsätta rättegången, stärkta av att en av nämndemännen var på deras sida. Nils-Eric Schultz agerande ökar mitt förtroende för rättsstaten Sverige.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.