Kumla blir större

Av Ricard A R Nilsson 2012-11-14

Sveriges ökända motsvarighet till San Quentin har vuxit ytterligare. Anstalten Kumla har återigen intagit tronen som det största fängelset.

Det i särklass mest beryktade fängelset i Sverige har nyligen avslutat en flera år lång renovering och utbyggnad som har kostat över 200 miljoner kronor. Plats finns nu för 463 fångar på allt från tunga bunkeravdelningar, kallade för Fenix, till vanliga platser bland den generella fångpopulationen. Och det är 450 vakter som ska se till att alla hålls inlåsta.

Hårdare attityd

I oktober återinvigdes Kumla under den samlade pressens vakande öka, men hur har livet egentligen blivit bakom den senapsgula muren? Jag känner flera som sitter på Kumla och ett par av de brev jag nyligen fick vittnar om hur det blivit allt hårdare. Som vanligt är detta säkert något som alla straffivrare tycker är bra. Men som jag fört fram så många gånger tidigare innebär en alltför omänsklig behandling även att samhällshatet blir större och rehabiliteringen lidande – vilket får till följd att risken för återfall ökar.

Ännu hårdare attityd

Nu var det i och för sig ingen dans på rosor när jag satt på Kumla för några år sedan, men som jag förstår det nu så har vakterna fått en ännu hårdare attityd som ibland skapar problem. Jag har även fått kopior på ett och annat beslut som verkar lite väl godtyckligt. Ta som exempel den intagne som ville ha obevakade besök av sin fru, men nekades detta då hon för ett halvår sedan åkt fast för fortkörning. I övrigt var hon helt straffri. Istället fick man och hustru bara bevakade besök, vilket bland annat innebär att de inte ens får ge varandra en kram – trots att anstaltspersonal är närvarande. Känns aningen överdrivet för att inte tala om omänskligt.

 

I övrigt tycker jag, att Leif Bruno Axmyr, som har suttit över tre decennier i anstalt ska få tidsbestämt.

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.