Fem snabba frågor till Amr Waked

Publicerad 2012-12-06

I skuggan av den egyptiska kampen på Befrielsetorget utsätts den politiske aktivisten Amr för tortyr i filmen Winter of Discontent. I korsklippningar över tid följer vi säkerhetspolisen Adel och journalisten Fadah, båda med personlig koppling till Amrs öde. 

Inga enkla vägar tas i denna känslomässigt komplexa och mångsidiga skildring av de bakomliggande krafterna till den egyptiska revolutionen.

Amr Waked är en av Egyptens mest framträdande skådespelare och har huvudrollen i filmen. Vi mötte honom för att ställa fem snabba frågor inför premiären av Winter of Discontent på Stockholms Filmfestival.

– Vad har du för relation till karaktären Amr och varför har ni era egna namn i filmen?

– Att ha samma namn var ett aktivt val från regissören för att vi skådespelare skulle äga våra roller och komma dem närmare. För mig fungerade det väldigt bra och då vi inte hade något riktigt manus till filmen fick vi bygga upp trovärdigheten på egen hand. Men jag kan inte påstå att jag är speciellt lik Amr i filmen. Däremot har jag sett människor som levt Amrs liv och blivit väldigt berörd av deras historier och det var just dessa historierna som hjälpte mig att spela Amr.

 

/wp-content/uploads/content/intervjuer/fem-snabba-till-amr-waked/AmrWaked.jpg

  Amr Waked                                                                                                   Foto: Vanessa Hollmann

Vilken är din favoritscen?

– Hela filmen är min favoritscen. Den är intressant från början till slut och vi får följa två tidslinjer, 2009 och 2011. 2009 var året då Egypten var som starkast och 2011 året då folket var som starkast. Men om jag måste välja det bästa med filmen måste det nog vara efter att filmen är slut och känslan man då har i kroppen. Man måste helt enkelt se den!

– Hur är situationen i Egypten idag och hur tror du att det kommer att utvecklas?

– Situationen är för tillfället instabil då det egyptiska folket under många år har berövats rättigheten att välja själva. Det är först nu nu de har fått chansen att börja öva på att använda sig av den. Många väljer nog fel så här i början men jag tror att folket så småningom kommer lära sig att välja rätt. För det som verkligen betyder någonting är just friheten att få välja själv.

– Hur tror du att filmen kommer att mottas här och vad kan vi i Sverige lära oss av den?

– Jag vet faktiskt inte hur reaktionerna hos den svenska publiken kommer att vara men där filmen hittills visats har publiken varit väldigt engagerad. Speciellt i den mänskliga historien bakom filmen som ingen tidigare berättat. Oavsett vad ni tidigare sett på tv är det bara en bit av det hela. Filmen öppnar nya fönster som berättar om hur folket kände och hur dessa känslor drev dem till vissa handlingar. För det var viljan till förändring hos folket som drev revolutionen framåt.

– Kommer det en fortsättning?

– Det finns faktiskt planer på fem filmer till. Två av dem är nästan klara att börja spela in och den vi ska börja med kommer att heta Exile. Den ska handla om den religiösa konflikten mellan muslimer och kristna i Egypten och dess ursprung. 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.