Slösat bort miljarder

Av Ricard A R Nilsson 2012-11-10

Sedan 2006 har polisen fått miljarder i extra anslag men ändå har antalet uppklarade brott minskat. Man kan fråga sig varför.

För sex år sedan påbörjade regeringen sin polissatsning som skulle leda till en högre uppklaringsprocent och även en minskad brottsnivå.

Nu idag, och flera miljarder kronor senare, kan man konstatera att satsningen varit minst sagt misslyckad.

Hårdare straff inte lösningen

Tvärtom så har antalet uppklarade brott minskat och brottsnivån ligger på ungefär samma nivå. Enligt Rikspolisstyrelsen själva har polisen generellt sett blivit mindre effektiva och minskat sin arbetsproduktivitet. Detta trots alla pengar och alla nya lagar om hårdare och längre straff.

Nu är frågan om regeringen kan ta till sig av de fakta som ligger framför dem. Fler poliser och hårdare straff är ju bevisligen inte lösningen, något som kriminologer och andra experter hela tiden varit tydliga med.

Vägrar lyssna på experterna

Men vad läser jag då om i nyhetsrapporteringen, jo, justitieminister Beatrice Ask vill ändå fortsätta höja straffen, nu senast för bostadsinbrott. Hon menar att hårdare straff skulle ge polisen större incitament att arbeta med den typen av brott.

Hennes argumentering är så uppenbart ologisk att jag inte ens behöver förklara det. Det verkar som om oavsett vad experterna säger så är regeringens enda lösning att höja straffen, utan hänsyn till att just den åtgärden inte en enda gång har visat sig minska brottsligheten.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.