Bengt Sändh utvikt

Av Bengt Sändh 2012-11-07

En kulen höstdag 1972 knattrade han in framför vår stuga i norra Uppland på en åldrig moped. Strax bultade det på dörren och där stod en äldre man. Han presenterade sig som Gävle-Kalle och sa sig vara Sveriges siste gårdfarihandlare.

Han klagade över vädret medan han spred ut sina prover över vårt köksbord. Min sambo rotade runt bland varorna och påpekade att jag hade ont om kalsonger och strumpor. Hon nöp i tygerna och berömde särskilt kalsongerna som hon påstod höll en hög kvalité. Det var så långt från tangatrosor man kan tänka sig men i gengäld verkade de sköna. De var av största modellen i kraftig bomull med bruna sömmar och de bar mönster med bruna blad av fyrklöver.

Jag slog till och köpte tre par kalsonger och tre par strumpor. Gävle-Kalle förklarade att de varor vi tittat på bara var prover och att han skulle skicka det vi beställt och han ville ha betalt i förskott.

Det skulle aldrig falla mig in att misstro Sveriges siste gårdfarihandlare, så jag betalade innan han tackade och försvann knattrande in i dimman. Det var enda gången han och jag möttes men jag kommer aldrig att glömma honom.

Har följt mig i 40 år

/wp-content/uploads/content/bilden/bengtSandhBildGavleKalle.jpgTvå månader senare, lagom till jul och när vi glömt både gubbe och kalsonger, kom lantbrevbäraren med paketet.  Gävle-Kalles kalsonger har nu följt mig i jämnt 40 år.

Jag bar dem på 70-talet när jag fällde skog och byggde hus, när jag turnerade i folkparkerna och medverkade i radio och TV. Jag tog dem med när jag flyttade till Uppsala på 80-talet och på 90-talet när jag flyttade till Skåne där jag bar dem i min snusfabrik.

För några år sedan fick jag för mig att jag skulle ta reda på lite mer om den hedersmannen Gävle-Kalle och tänkte som så: Han borde rimligtvis vara från Gävle och om han var Sveriges siste gårdfarihandlare så kanske han figurerat i lokalpressen. Jag kollade saken med arkiven  på Gävle Dagblad och Arbetarbladet men där fanns inga uppgifter.

Tre fruar har beundrat kvalitén

Naturligtvis, har jag haft andra kalsonger under dessa 40 år men dessa förgår medan Gävle-Kalles består. Under denna tid har jag haft tre fruar och alla har de beundrat kalsongkvalitén och min nuvarande hustru Barbro förundrar sig över att resåren alltjämt kan vara så bra. Det är bara klöverbladsmönstret som bleknat men det bekymrar mig föga.

Gävle-Kalle måste ha varit död sedan länge men hans kalsonger har jag kvar. Jag lever nu på spanska solkusten sedan 13 år och när det är som kallast, på förmiddagarna i februari, kommer kalsongerna väl till pass på golfbanan. Jag tänker ofta på Gävle-Kalle ty den som säljer sådana kvalitetsvaror blir aldrig bortglömd. Kalsongerna kommer att överleva mig och jag har lovat mina söner Aron och Thomas att de en gång skall få ärva dem. 

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.