Presidentvalet

Av Ricard A R Nilsson 2012-11-03

Tro det eller ej, men även vi fångar diskuterar stundom politik. Häromdagen pratade vi om det stundande presidentvalet i USA.

Den fjärde november går de amerikanska väljarna till valurnorna för att bestämma om demokraten Barack Obama ska få sitta kvar i ytterligare fyra år, eller om republikanen Mitt Romney ska få ta över som världens mäktigaste politiker.

Fångar håller på Obama

Det flesta av oss i anstalt, i alla fall dem av oss som är tillräckligt intresserade för att ha en åsikt, håller på Barack Obama. Många tycker nog det är ganska coolt med den första svarta presidenten. Min egen åsikt bygger mer på att han har lyckats få igenom en allmän sjukvårdspolitik där även de fattigaste ska ha rätt till vård, något som Mitt Romney motsatte sig, han kallade det odemokratiskt att alla ska tvingas ha en sjukvårdsförsäkring.

Nåja, min åsikt är att Romney som den välbärgade och djupt religiösa mormon han är, inte förstår hur det är för de fattiga. Han vill ju även ge skattesänkningar åt de rika i tron att det skulle stimulera fler arbetstillfällen och därmed hjälpa ekonomin på fötter. Som sagt, ibland går inte hissen hela vägen upp hos den aspirerande presidentkandidaten.

Höll på Romney

En medintagen tyckte i vår diskussion dock att Mitt Romney skulle vinna. Varför undrade jag? Jo, för att han var mormon och de får väl ha fler fruar, en kvinnokarl kan väl inte vara dålig som president. Bortsett från att det i USA är olagligt att gifta sig med flera och de flesta mormoner sedan länge inte praktiserar att ha flera kvinnor, så kändes det inte riktigt relevant för en diskussion om en blivande amerikansk ledare. Om min medintagne skämtade eller inte låter jag vara osagt, men det kändes som ett minst sagt tveksamt skäl till att välja en president.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.