Övergödda kärringar

Av Ricard A R Nilsson 2012-10-23

En piketstyrka med flera tungt beväpnade män används ofta för att hämta en ensam misstänkt, men i anstalt kan 32 fångar vaktas av enbart två vårdare.

Inom Kriminalvården är det ibland bara två vakter på 32 intagna. Detta fick en intagen att fundera över hur farliga vi fångar egentligen är och svaret var ganska givet, oftast inte farliga alls.

Dragna automatvapen

En intagen kom in i vaktkuren och såg två kvinnliga vårdare. Han frågade då hur det kunde komma sig att de klarade av att hålla pli på 32 så kallat farliga fångar.

– När jag greps kom en piketstyrka med dragna automatvapen, skottsäkra västar och hela baletten. Och då var jag ensam i min lägenhet. Men nu när jag sitter på kåken kan jag och de andra som plockats in av piketen helt plötsligt vaktas av två övergödda kärringar.

De två kvinnliga vakterna skrockade högt åt den sista kommentaren samtidigt som de nickade instämmande.

– Du har faktiskt en poäng, sa den ena vakten.

– Visst är det skumt? sa den intagne.

– Men vi övergödda kärringar är så trevliga att ni pojkar aldrig skulle göra något dumt.

– Eller kanske vi helt enkelt är bättre än polisen, sa den andre vakten och log.

Mindre provocerande

Ja, oavsett svaret på den intagnes fråga kan jag konstatera att det fungerar bra och lugnet behålls ganska väl på landets anstalter. Vi intagna är helt enkelt inte så monstruösa som media ofta målar ut oss som. Dessutom gissar jag på att ett par äldre damer är mindre provocerande och fungerar mer lugnande än testosteronstinna, tungt beväpnade piketpoliser. Detta kan vara värt att komma ihåg för de bland allmänheten som anser att fängelsevakterna ska bära skjutvapen i Sverige precis som de gör i USA.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.