Främlingar på besök

Av Ricard A R Nilsson 2013-02-26

I en monoton vardag är alla avbrott välkomna, ett sådant är när det kommer besöksgrupper från utsidan och hälsar på.

Det finns olika organisationer som besöker oss som sitter i fängelse.

   Här på Tidaholm har vi kyrkans besöksgrupp samt Röda korsets motsvarighet. De som kommer är en blandad skara av vänliga människor som ger av sin tid för att komma hit och bryta tristessen för oss fångar.

   Häromdagen var det Röda korsets besöksgrupp som var här. Fyra personer som jag och ytterligare några interner satt och pratade med i en dryg timme över en kopp kaffe.

Varannan vecka är kyrkans besöksgrupp här, de brukar vara några fler till antalet. Vanligtvis inleds allt med en kort gudstjänst innan man tar en fika och diskuterar lite allt möjligt. Det är ganska lättsamma samtal, men ändå ack så viktigt för flera fångar.

   Besöksverksamheten är uppskattad av många. En del som kanske inte har några vanliga besök får möjlighet att träffa lite andra personer än medintagna och vakter. Att komma ifrån avdelningen, om än bara för en timme, kan ibland vara skönt. Genom åren har flera berättat hur de värdesätter att någon är villig att lyssna på dem. Personligen är det långtifrån alltid jag går till någon av besöksgrupperna, men de gånger det sker känner jag mig alltid välkommen.

   Till alla er som kanske tycker det låter intressant att ingå i en besöksgrupp så kan ni kontakta antingen Röda korset eller er lokala kyrkoförsamling, men tänk på att ni måste vara ostraffade.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.