Luffare, mördare eller CIA-agenter?

Publicerad 2013-03-10

Dallas 22 november 1963. President John F. Kennedy har just blivit skjuten. Polisen arresterar tre män som låg gömda i en tågvagn alldeles bakom mordplatsen. Än idag vet ingen deras rätta identitet eftersom de hade falska identitetshandlingar. Därför kom de att gå under benämningen ”The three tramps”. 

Tittar man på bilden idag, femtio år efter det att den togs, förbluffas man över med vilken nonchalans polismännen bär sina vapen och med vilken brist på vaksamhet de eskorterar de för presidentmord misstänkta männen. Mannen som går sist bland de tre gripna männen kan möjligen tas för en luffare men knappast de andra två. Och om de nu är misstänkta för ett presidentmord, varför har de inga handbojor på sig?

   Spekulationerna om vilka männen är har pågått i decennier, många har hävdat att den korte mannen som går längst bak är E. Howard Hunt, CIA-agenten som senare kom att dömas för sin inblandning i Watergate skandalen. Ännu fler personer sätter dock tilltro till Chauncey Marvin Holt som strax innan sin död 1997 påstod sig vara en av de tre männen. Holt sa sig vara CIA-agent och uppgav att han var på Dealey plaza för att leverera falska Secret Service handlingar.

   En av de två andra männen, den långe i mitten är enligt Holt, Charles Harrelson. Charles var ökänd inom den organiserade brottsligheten och dömdes för flera grova brott. Slutligen dömdes han till livstid för mordet på domaren Judge John H. Wood, Jr i San Antonio, Texas. Att Holt talar sanning styrks av att den kanske mest framstående experten på ansiktskonturer, Houstonpolisen Lois Gibson, har klargjort att hon sätter sin yrkesheder på att det är Charles Harrelson som är den långe mannen i mitten.

 

Lyssna på P3 Dokumentär

Idag 14.03 sänds Peter Rätz: MC-infiltratören. Missa inte den. Finns även att lyssna på eller ladda ner på nätet här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.