Vapen och kriminella

Av Ricard A R Nilsson 2013-04-07

Kriminella har skjutvapen, polisen likaså – men handlar det egentligen inte om en kapprustning som leder till ett otryggare samhälle? 

I skrivande stund gäller en tillfällig vapenamnesti som innebär att vem som helst – anonymt – kan lämna in illegala skjutvapen utan att riskera åtal.

   Tanken är att minska antalet olagliga pistoler, revolvrar, gevär och liknande. Men om staten verkligen vill minska beväpningen i samhället kanske man ska fundera på att ta bort pistolerna från vanliga patrullerande poliser.

   Nu är jag väl medveten om att mitt förslag kommer väcka ont blod hos många. Men det finns faktiskt flera länder där polisen inte bär skjutvapen, Island och England är två exempel. Visst, vid behov kan speciella insatsstyrkor sättas in, men det sker ändå relativt sällan. Varför skulle detta inte fungera även i Sverige?

   Personligen tror jag att våld föder våld, beväpnar en part sig så ”tvingas” motparten att också beväpna sig och därifrån eskalerar det. Se på USA, mängden legala och illegala skjutvapen som finns i omlopp är fler än vad det finns invånare. Detta får till följd att antalet per capita som dör på grund av skjutvapensvåld är skyhögt. Medan om man ser till England och Island är antalet tillgängliga vapen betydligt lägre, något som också minskar dödstalen. Vad som är rätt eller fel vet jag inte, detta var bara en tanke jag hade.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.