Kennedymordet del 2 Polismannen som offrades

Publicerad 2013-12-19

Polismannen J D Tippit mördades en dryg halvtimme efter skotten mot Kennedy. Det var för det mordet Kennedys påstådde mördare, Lee Harvey Oswald ursprungligen arresterades, inte för mordet på Kennedy. Men vad hände egentligen de sista timmarna av Tippits liv?

Staffan H Westerberg, sedan mitten av 1990-talet grävande journalist och researcher från Stockholm har haft mordet på John F Kennedy som ett livslångt intresse. Det som började som hobby, ledde snart till rekonstruktioner av skjutningen på P10 i Strängnäs 1996 och ett antal artiklar för olika publikationer.

Staffan ingår i gruppen Oswald Innocence Campaign tillsammans med de viktigaste oberoende utredarna av Kennedymordet i USA.

Vidare är han en del av journalisten Russ Bakers nätverk av researchers, med inriktning mordet på JFK. Har sedan två år arbetat på en bok om mordet i Dallas, som väntas bli färdig inom kort. Staffan skrev 1995 romanen Fågelbröstet som utkom på Albert Bonniers förlag.

Jefferson Davis Tippit vid Dallaspolisen hade inte för vana att strö ömhetsbetygelser över sin familj innan han gick till jobbet om morgnarna.

Men efter frukost den 22 november 1963 gick den 39-årige polismannen in till sin sons sovrum för att säga några ord.

– Vad som än händer idag min son, ska du veta att jag älskar dig, sa han och höll om sonen hårt.

JD Tippits beteende har alltid diskuterats bland oberoende utredare i USA. En ofta förekommande slutsats bland dem har varit att han var väl bekant med Oswalds mördare Jack Ruby.

Flera menar att Tippit även kände Lee Harvey Oswald och några menar att alla tre kände varandra. Bara någon vecka innan mordet på presidenten hade Tippit setts på the Carousel Club i Dallas tillsammans med Jack Ruby och en oljemiljonär.

När Warrenkommissionen frågade Jack Ruby om detta möte hade ägt rum eller inte, reagerade Ruby endast över en sak:

– Vilken oljemiljonär?

Att Ruby skulle ha känt Tippit verkade nästan givet. Det var den 50-åriga journalisten och kända tv-personligheten Dorothy Kilgallen som hade fått vetskap om att Ruby och Tippit var sammanlänkade. /wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/DorothyKilgallenNara.jpgKilgallen, bilden till höger, arbetade för The New York Journal American och hade under en längre tid gjort efterforskningar och intervjuer med personer kopplade till mordet på president Kennedy; hon trodde inte på den officiella versionen att presidenten mördats av Lee Harvey Oswald.

Kanske var det Kilgallens goda kontakter med personer inom Dallaspolisen som gjorde att hon var den enda journalist som fick åtta minuter utan övervakning med Jack Ruby i hans fängelsecell.

Hemligt manus

Resultatet av detta möte blev att hon skrev ett hemligt manus som hon gav till sin vän Florence Smith att läggas på ett säkert ställe. Under arbetets gång fick hon även kontakt med New York-advokaten Mark Lane, som samtidigt arbetade på boken Rush to Judgement som var kritisk mot Warrenkommissionens slutsatser och senare blev en bästsäljare.

En av Dorothy Kilgallens första artiklar handlade just om mötet mellan polismannen JD Tippit och Jack Ruby på Rubys nattklubb åtta dagar före mordet på Kennedy. Att koppla den mördade polismannen Tippit ihop med Oswalds mördare Ruby var en uppseendeväckande uppgift som ursprungligen hade kommit från en reporter vid Fort Worth Star-Telegram. Till Mark Lane hade Kilgallen sagt att hon skulle återvända till Dallas för en ny intervju med Ruby.

– När jag kommer tillbaka ska jag avslöja allt, sa Kilgallen till Lane. Jag har några fantastiska uppgifter som kommer att knäcka hela fallet vidöppet.

Men det skulle inte bli så. Efter hemkomsten från Ruby i Dallas i november 1965 hittades Dorothy Kilgallen död i sitt hem på Manhattan i New York. Den obducerande läkaren James Luke nådde slutsatsen att hon dött till följd av något som kunde vara en hjärtattack efter en överdos av alkohol i kombination med barbiturater, ångestdämpande mediciner.

Samma dag som Kilgallen återvände till New York med nya uppgifter om mordet på John F Kennedy drog hon alltså i sig mängder med sprit och piller och avled. Även hennes vän Florence Smith dog oförklarligt två dagar senare. Det manus som Smith fått och Kilgallens egen anteckningsbok med noteringar om fallet, var borta.

Hemligenheten om vad Ruby verkligen hade sagt försvann därmed för alltid.  Dorothy Kilgallens man Richard Kollmar sa officiellt aldrig ett ord om hennes död. Till Mark Lane medgav han dock att han var säker på att Dorothy mördats. Kollmar tog sitt eget liv fyra år senare.

Tippits sista timmar i livet

JD Tippits sista arbetsdag följde inte det vanliga mönstret, vare sig geografiskt eller hur han brukade uppträda. I stället för att befinna sig i sitt tilldelade patrullområde körde han olovligen runt i stadsdelen Oak Cliff, där Lee Harvey Oswald hyrde ett rum i ett roominghouse.

Efter skotten mot Kennedy på Dealey Plaza några kilometer bort började Tippit agera stressat och forcerat. En kvart, tjugo minuter efter skotten såg vittnena Al Volkland och hans hustru att Tippit satt i polisbilen vid den lokala bensinmacken. De kände Tippit sedan tidigare och ropade på honom. Men han reagerade inte. Paret Volkland kunde se att Tippit spanade intensivt mot bilar som kom från Dallas centrum över viadukten vid Houston Street. Tre av personalen på bensinstationen som också kände Tippit, kunde verifiera iakttagelserna.

Många konspirationsteoretiker menar att JD Tippit hade någon form av uppdrag. Kanske skulle han försöka gripa, fånga eller plocka upp någon som kom från Dallas centrum. Kanske Lee Harvey Oswald. Vittnena bedömde att Tippit satt kvar utanför bensinmacken i cirka tio minuter. Strax efter 12.50 rivstartade han och drog söderut. Klockan 12.54 anropade Dallaspolisens radiocentral Tippit och frågade om hans position, han svarade att han befann sig på Lancaster och 8th Street. På vägen stannade han till vid en skivaffär där artonårige Louis Cortinas arbetade. Cortinas sa i en intervju med Dallas Morning Star 1981:

– Han (Tippit) hade parkerat bilen på Bishop Street och kom inrusande i butiken och bad att få låna en telefon. Han hade så brottom att han trängde sig förbi några kunder som stod i gången till kassan.

Enligt Cortinas ringde JD Tippit någon som inte verkade svara – eftersom Tippit aldrig sa något. Cortinas skulle gissa att sju eller åtta signaler gick fram innan Tippit lade på och försvann ut från butiken.

– Han var upprörd eller orolig över något, det är mitt intryck, sa Louis Cortinas till tidningen.

Oswald går hemifrån

Strax före klockan 13.00 hörde Lee Harvey Oswalds hyresvärdinna Earlene Roberts en bil tuta två gånger utanför hennes hus. När hon vek undan gardinen kunde hon se en polisbil med två män i. Bilen for iväg och Earlene Roberts satte sig för att se vidare på nyhetssändningen om det tragiska som inträffat vid Dealey Plaza. Efter någon minut kom hennes hyresgäst Lee Harvey Oswald in.

– Har du hört, sa Earlene Roberts. Någon har skjutit mot presidenten.

Oswald svarade något ohörbart och gick snabbt in på sitt rum för en kort stund. När Oswald återvänt ut igen, ställde sig Earlene Roberts och såg på honom från fönstret. Hon kunde se att han gick och ställde sig vid busshållplatsen. Samtidigt som det här hände körde JD Tippit västerut på West 10th Street. Framför honom var James Andrews på väg till jobbet. Klockan hade precis passerat 13.00 när Tippit plötsligt körde om och bromsade in för att få stopp på Andrews.

– Polismannen kom fort ur bilen och markerade åt mig att stå stilla, sa Andrews till journalisten Greg Lowery. Sen tittade han in i min bil, särskilt utrymmet mellan fram- och baksätet. Utan att säga ett ord återvände han därefter till sin bil och körde iväg.

James Andrews förstod ingenting. Han noterade namnet på polismannens bröst, Tippit.

– Han verkade upprörd, uppfattade Andrews. Nästan vildsint.

Någon minut senare anlände JD Tippit till korsningen East 10th Street och Patton Avenue. Strax innan korsningen stannade polisbilen och började oväntat backa. Med påföljden att en kvinna i en bil direkt bakom råkade köra in i polisbilen. Den här kvinnan har aldrig velat träda fram med sitt namn, men hon har dock berättat att polismannens beteende inte var vad hon väntat sig. ”Å nej”, tänkte hon när hon insåg sitt misstag. ”Nu kommer konstapeln bli upprörd och ge mig böter.” Men JD Tippit verkade inte alls upprörd. Faktum är att han inte ens såg åt kvinnan i bilen. Därför backade hon försiktigt ut och körde om polisbilen.

Klockan 13.03 sökte radiooperatören efter Tippit på radion men fick inget svar. Exakt på den plats där kvinnan kört in i polisbilen skulle JD Tippit skjutas till döds någon minut senare. Klockan 13.06 fick vicesheriff Roger Craig och de andra som sökte igenom skolbokslagret höra på polisradion att det skett en dödsskjutning i Oak Cliff-området. Denna tidsangivelse av den polisman som utsetts till 1960 års främsta polis i Dallas skulle senare helt nonchaleras av Warrenkommissionen som flyttade fram tiden för dödsskjutningen till cirka 13.15.

När Aquila Clemons hörde skotten sprang hon ut från sitt hus. På gatan fick hon se en kort och något överviktig man ladda om sitt vapen. Polismannen JD Tippit låg raklång på asfalten. Clemons kunde inte avgöra om han levde. Några meter ifrån den lille kraftige mannen stod en lång och smal man med tjockt svart hår.

– Gå, viftade den lille mannen åt den långe. Stick nu.

/wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/Tippits mordplats.jpg

Platsen på Patton Street där Tippit mördades

Vittnena

Hemmafrun Helen Markham hade också sett dödsskjutningen på gatan. Liksom Aquila Clemons uppfattade även hon att gärningsmannen var en kort, satt man med buskigt hår. Ett annat vittne var Jack Tatum som satt i sin bil ett kvarter bort. Tatum hörde de tre första skotten som träffade i Tippits bröst. Det fjärde skottet kunde Tatum se när det hände. Mördaren stegade fram, siktade noga och sköt sen Tippit i höger tinning.

De fyra kulor som plockades ut ur Tippits kropp under obduktionen i Parklandsjukhuset var tre av Winchester-Western-modell och en av Remington-Peters-typ. Av de fyra hylsor som återfanns på platsen var två av Winchestermodell och två av Remingtonmodell. På grund av omständigheterna kring hylsorna kan det tänkas att mördaren eller mördarna använt sig av en pistol, som i samband med att skotten avlossas slungar ut hylsorna. En revolver däremot hade aldrig slungat ut några hylsor. Att Lee Harvey Oswald greps på biografen Texas med en revolver på sig gör hela scenariot med Oswald som Tippits mördare högst tveksamt.

Den som tror att Roger Craig såg rätt på sin klocka när han fick beskedet om mordet 13.06 måste också dra slutsatsen att polismannen hade skjutits någon eller några minuter innan Dallaspolisen fick beskedet över radion. Det var civilisterna TF Bowley och Domingo Benavides som hade gått fram till Tippits polisradio och försökt tillkalla hjälp. Då var klockan 13.16 och inte 13.06, enligt Warrenkommissionen. När Tippit sköts till döds var Lee Harvey Oswald med stor sannolikhet redan framme vid biografen Texas, redo att möta någon enligt biografföreståndaren Butch Burroughs. Besöket vid biografen berodde sannolikt inte på att Oswald efter mordet på landets president plötsligt känt en lust att gå på bio, särskilt inte när han sällan eller aldrig hade för vana att gå på bio.

Däremot kan det vara en indikation på att han följde någon form av order och därmed hade en koppling till någon organisation. Återigen ser det alltså ut som om Warrenkommissionen försökte anpassa tidsangivelser för att misstänkliggöra Lee Harvey Oswald. Av de tretton personer som kallades till en vittneskonfrontation om mordet på polisman JD Tippit skulle endast en peka ut Lee Harvey Oswald – Helen Markham. Men hon skulle inte göra det på morddagen, utan i mars 1964 efter påtryckning och ledning av juristen Joe Ball i Warrenkommissionen.

Med tanke på att Tippit visade tecken på att vara ute på ett specifikt uppdrag – en del tror att uppdraget bestått i att mörda Lee Harvey Oswald – ett uppdrag som Tippit misslyckades med, kanske han i stället fick plikta med livet för att undanröja spår eller skapa en brygga mellan skotten i Dealey Plaza och gripandet i biografen. Hade Tippit däremot lyckats hade Dallaspolisen, FBI och Warrenkommissionen haft betydligt enklare att övertyga det amerikanska folket om Oswald som ensam gärningsman.

/wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/Oswald grips biografen.jpg

Lee Harvey Oswald förs ut från biografen Texas

Oswalds alla plånböcker

Tillbaka till Patton Street och den döde JD Tippit. Ett antal poliser anlände till mordplatsen ledda av kapten WR Westbrook. FBI dök också upp, liksom ett TV-team. Bredvid den döde Tippit låg en plånbok på gatan. Westbrook plockade upp plånboken och öppnade den. Med utgångspunkt av innehållet att döma frågade Westbrook FBI-agenten Robert M Barrett som just anlänt till platsen:

– Känner du till en Lee Harvey Oswald eller en Alek Hidell?

Det gjorde inte Barrett. De gick igenom plånbokens innehåll och filmades samtidigt av ett TV-team. FBI-agenten James Hosty har långt senare bekräftat att Barrett medgett att Oswalds plånbok återfanns vid sidan av den mördade polismannen samt att Westbrook fann två ID-handlingar i den. Klockan var vid det här tillfället alltså strax efter 13.16, enligt Warrenkommissionen. Men med stor sannolikhet strax efter 13.06, enligt flertalet trovärdiga vittnen.

/wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/Tippits grav.jpg

Polismannen JD Tippits grav

Problemet med Oswalds plånbok vid den döde Tippit är att Dallaspolisen även plockade av Oswald en plånbok i samband med att han greps klockan 13.51 i biografen någon kilometer bort. Även i denna plånbok fanns ID-handlingar med namnen Lee Harvey Oswald och Alek Hidell.

Det har spekulerats i att Westbrook fick namnen via polisradion samt att plånboken som de fann bredvid Tippit i själva verket var Tippits. Detta torde dock vara en omöjlighet då namnet Alek Hidell inte kunde ha blivit känt förrän i perioden mellan klockan 13.51 och fram till 14.20 då chefen för mordroteln kapten Will Fritz inledde sitt första förhör med Oswald. Westbrook kunde omöjligen ha haft vetskap om namnet Alek Hidell 35 minuter innan de plockade av Oswald plånboken i samband med gripandet.

Av vilken anledning skulle dessutom TV-teamet filma plånboken så ingående om det var Tippits plånbok? Ännu en knepig omständighet kring plånboksfrågan var att Oswald hade lämnat sin vigselring och plånbok – alltså en tredje plånbok – med pengar i hos sin hustru Marina samma morgon.

Missa inte kommande artiklar i serien om mordet på Kennedy. Där får ni svaret på vem Lee Harvey Oswald egentligen var och varför det var så viktigt att knyta honom till morden på Tippit och Kennedy.

 

Fler artiklar i Para§rafs serie om Kennedymordet finns att läsa här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.