Skjutglada poliser

Av Ricard A R Nilsson 2013-04-14

Gång på gång skjuts personer som polisen ser som ett hot, men jag hävdar att ordningsmakten helt enkelt är dåligt utbildade i alternativa strategier.

Det känns som om jag varje vecka slår upp tidningen eller läser på text-TV att polisen har skjutit ännu en person (i brist på nternet blir text-TV en viktig nyhetsförmedlare för dem av oss som sitter i fängelse). Senast häromveckan läste jag om en man som attackerat en polis med kniv och blev skjuten i magen. Helt ärligt förstår jag inte varför detta sker så många gånger.

   Nästan uteslutande handlar det om situationer där den skjutne varit beväpnad med kniv eller något annat tillhygge, dock inget skjutvapen. Enligt mig ska inte polisen ta till sin pistol så lättvindigt som idag sker. I deras utrustning ingår även OC-spray (en sorts pepparspray) och en teleskopbatong. Menar polisen verkligen att en knivbeväpnad person inte kan avväpnas utan att de drar sin tjänstepistol? Det är ju i så fall ett helt absurt påstående. Rimligen bör det inte ta längre tid att ta fram OC-spray eller fälla ut batongen än vad det tar att dra pistolen och göra den skjutklar.

   Jag har en omfattande juridisk kunskap, såväl akademisk examen som praktisk erfarenhet, och för mig är det svårt att förstå varför nästan inga polisskjutningar leder till åtal. Principen ”inte mer våld än nöden kräver” ska följas av både poliser och vanliga medborgare när det gäller laglig våldsanvändning enligt nödvärnsrätten. Och en polis som skjuter en person beväpnad med någon form av kniv eller annat tillhygge bör rimligen anses ha använt mer våld än nöden kräver. Skulle en vanlig medborgare göra på samma sätt i en liknande situation, alltså där man exempelvis väljer att använda ett jaktvapen istället för någon form av laglig pepparspray, skulle medborgaren sannolikt dömas för att ha använt övervåld. Men det är uppenbarligen skillnad på folk och folk. Poliser anses vara lite bättre än alla vi andra, en åsikt jag personligen inte delar.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.