Inför en fångombudsman

Av Ricard A R Nilsson 2013-04-29

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har lagt fram en motion i riksdagen om att en speciell fångombudsman bör införas. Jag håller helhjärtat med.

För några år sedan satt jag som ordförande i FRIO (Fångarnas/förtroenderådens riksintresseorganisation).

Vi fungerade lite som ett fackförbund för landets interner och förde talan i olika frågor för de intagna som hade anslutit sig till oss.

Under mitt ordförandeskap var en viktig fråga just införandet av en fångombudsman.

   Till JO kommer årligen in över tusen anmälningar från interner runt om i landet. Tanken från Vänsterpartiet och Miljöpartiet är att dessa anmälningar ska läggas hos en särskild ombudsman. För några år sedan förespråkade Justitieombudsmännen Mats Melin och Cecilia Nordenfelt själva införandet av en fångombudsman, med deras förslag vann aldrig något gehör. Kanske det kan bli av nu.

   Fördelarna är många, exempelvis skulle en specialiserad ombudsman lättare kunna se mönster av problem hos en eller flera anstalter och då kunna vidta åtgärder för att komma tillrätta med dessa systemfel. Jag ser framemot hur övriga partier kommer att ställa sig i denna fråga. Med lite tur kan man få se en direktsänd TV-debatt i riksdagen, en sådan hade varit väldigt intressant att följa.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.