Smartast i världen

Av Nilsson-Larancuent 2013-11-30

Journalisten och författaren Linda Leopold blev nyfiken på sin egen intelligens och gjorde det övervakade testet för inträde i Mensa. Till sin egen förvåning kom hon med, vilket innebar att hon – statistiskt sett – tillhör de 2 % mest intelligenta på jorden. 

   Sedan började hon gå på olika tillställningar, samtidigt som hon åkte runt om i världen för att träffa dem som var än mer exceptionellt intelligenta än de i Mensa. Ett av de mest exklusiva av alla IQ-sällskapen är Giga Society, med bara sex medlemmar. Endast en på miljarden bör rent statistiskt kunna kvalificera sig.

   Vad som lätt hade kunnat bli en tråkig faktabok om intelligens, är istället en intressant och ibland humoristisk beskrivning av olika IQ-sällskap, intervjuer med de extremt högintelligenta och en kortfattad redogörelse av historien och vad som väntar i framtiden. Framförallt är författarens problematisering av IQ-begreppet tänkvärt. Kan man höja sin IQ? Vad är det egentligen man mäter? Hur viktigt är en hög intelligens? Även om Linda Leopold inte tillhandahåller några direkta svar, så ger hon en överblick av olika uppfattningar, och lämnar det därefter upp till läsaren att själv ta ställning.

   Boken ger egentligen inte någon ny information, utan det är en redovisning av befintliga rön med ett inslag av personliga berättelser från olika personer med hög IQ. Men det är en intressant redovisning och många som läser den kommer sannolikt att vilja få sin IQ testad, lusten väcktes nämligen hos oss. Om inte annat för att Mensas olika träffar verkar vara förbannat roliga.

Författare: Linda Leopold

Förlag: Nordstedts

Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.