Kennedymordet del 12: Var fanns Oswald?

Publicerad 2013-12-19

I november 2011 publicerades ett antal artiklar runt om i världen. Researchern Max Holland, med hjälp av Discovery Channel, påstod att de i Robert Hughes film från den 22 november 1963 kunde se den påstådda Kennedymördaren Lee Harvey Oswald i fönstret på sjätte våningen. Men kan vi verkligen se Oswald i bild? 

Med hjälp av Warrenrapporten och en pågående granskning som genomförs av de oberoende utredarna Richard Hooke, Ralph Cinque och James Fetzer från researchgruppen the Oswald Innocence Campaign ska vi försöka följa Oswald i hasorna och se om vi kan lista ut var han egentligen befann sig när John F Kennedy mördades.

Tack vare Dallaspolisens, FBI:s och Warrenkommissionens förhör kan vi se vilka som gjorde vad och befann sig var i skolbokslagret den dagen. Klockan 11.55 sågs Oswald i lunchrummet på den första våningen av kollegorna Bill Shelley och Eddie Piper. Fem minuter senare gick Bonnie Ray Williams upp till den sjätte våningen och slog sig ned just vid ”skyttens fönster” för att äta sin lunch. Williams åt kyckling och drack en läsk. Han såg aldrig skymten av Oswald på våningsplanet. Oswald var inte vid något tillfälle uppe på den sjätte våningen den dagen, enligt kollegan Wesley Buell Frazier, som förklarade för polisen att han och Oswald i stället hade arbetat på våning två med att packa boklådor hela förmiddagen.

Någon gång mellan klockan 12.15 och 12.20 hade Williams ätit upp sin kyckling och lämnat våningen via trappan. Några minuter senare, 12.25, kom VD-sekreteraren Carolyn Arnold in till lunchrummet på våning ett. Hon lade märke till Oswald som åt sin lunch i lugn och ro. Klockan 12.25 var den tid då Kennedy väntades passera Dealey Plaza och skolbokslagret, enligt det planerade tidsschemat. Kennedy hade nämligen gjort några spontana stopp längs vägen för att hälsa på människor. Följaktligen var han fem minuter sen. Om Lee Harvey Oswald verkligen var en ensam gärningsman, hur kunde han utan medbrottslingar känna till att presidenten var försenad? Hade presidenten varit i tid hade Oswald följaktligen aldrig hunnit skjuta.

Utredarna flyttar tiden

Enligt Warrenkommissionen påträffades Oswald 90 sekunder efter det sista skottet. Då befann han sig i ett annat lunchrum, beläget på våning två, och identifierades av polismannen Marion Baker och förmannen Roy Truly. Enligt Baker hade Oswald varit lugn, stått vid drickaautomaten och druckit en Coca Cola. Inte svettats eller verkat stressad på något vis. Det var alltså mellan klockan 12.25 och 12.32 som allt skulle hända. Med utgångspunkt av Warrenrapporten skedde således följande:

Så fort Carolyn Arnold lämnat lunchrummet skulle Oswald ha avslutat lunchen och sprungit tio trappor, fem våningar upp – utan att någon lade märke till honom, trots att det var en öppen trappa som kunde ses från alla våningsplan. Väl på plats på den sjätte våningen byggde han eventuellt upp en mur av boklådor runt det östra fönstret – kanske för att inte synas från trappan, som kommissionen ville antyda. Därefter plockade han fram vapnet från någon gömma, dock utan att lyckas synkronisera kikarsiktet. Kikarsiktet var nämligen ur funktion, enligt FBI, som senare heller aldrig kunde rikta in det. Trots att kommissionen inte säger detta någonstans i rapporten blir konsekvensen att Oswald måsta ha skjutit med sikte och korn.

Klockan 12.30 hävdar Warrenkommissionen att Oswald sköt tre skott inom loppet av sex sekunder. Det första skottet missade inte bara Kennedy och limousinen, det missade hela gatan. Därefter följde han upp med den magiska kulan som orsakade sju skador på Kennedy och Connally och kom ut i mer eller mindre perfekt skick. Sista skottet träffade i huvudet och dödade Kennedy omedelbart.

Inga krutrester

Efter skyttet stannade Oswald kvar för att samla ihop de tre hylsorna som flugit åt olika håll. Han fann rätt på dem och placerade dem i bredd under fönstret, eftersom det var så de hittades. Hylsor lägger sig normalt inte fint i bredd under skjutning.

Två fotografier av fasaden, tagna av Tom Dillard och James Powell några sekunder respektive två minuter efter skotten, visar att Oswald måste ha flyttat om lådor vid fönstret. Lådorna var förresten tunga och vägde mellan 15-25 kilo styck. Sen inställer sig också den obesvarade frågan om Oswald /wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/Kennedy12Vapnet.jpgefter skjutningen torkade av fingeravtrycken innan han gömde undan vapnet mellan några boklådor i den andra delen av lokalen? Se bilden till vänster.

Senare samma dag flögs nämligen vapnet till FBI:s laboratorium i Washington, där experter sökte efter avtryck utan att lyckas. Tre dagar senare fann dock Dallaspolisen ett handflateavtryck som tillhörde Oswald. Det var beläget mellan stocken och gevärspipan. Nitrattestet som togs på Oswald den 22 november visade dock att han inte hade några spår av krutrester vare sig i ansiktet eller på utsidan av händerna, vilket antyder att han inte avfyrat något vapen den dagen. På insidan av händerna gav testet visserligen ett svagt positivt utslag, men det var jämförbart med ett utslag Oswald skulle ha fått efter att ha bläddrat i en dagstidning. Att tvätta bort krutrester från ansiktet kräver också en omsorgsfull och noggrann tvagning med vax som inte låter sig göras särskilt fort. Oswald var hela tiden i rörelse från det att han lämnade skolbokslagret tills att han greps i biografen Texas fem kilometer från Dealey Plaza. Att tvätta bort krutrester fanns det sannolikt liten tid för.

Oswalds vapen?

Det positiva resultatet på insidan av händerna indikerar dock att Oswald sannolikt inte bar handskar när han sköt; husrannsakningar ledde inte heller till att polisen fann några handskar som kunde ha tillhört Oswald. Vapnet som polisen påstod tillhörde Oswald hade beställts av en Alek James Hidell från en postorderfirma i Chicago. Varför skulle han ha beställt ett gevär från en postorderfirma i Chicago, när han hade kunnat köpa ett gevär rakt över disk i Dallas utan att behöva uppge något namn alls? Var det verkligen Oswalds vapen? Warrenkommissionens beskrivning leder därför till att Oswald måste ha torkat av fingeravtrycken från sitt eget vapen, som han sen gömde på mordplatsen. Ett vapen han måste ha vetat skulle leda polisen till honom. Det vore nästan som om han torkat av fingeravtrycken från sitt eget ID-kort och lämnade kvar det på mordplatsen.

Begravningsentreprenören Paul Goody, som ansvarade för Oswalds döda kropp, fick på måndagen besök av ”agenter” som ville vara ensamma med liket en stund. Efteråt hade Oswalds ena hand någon form av mörk vätska på handflatan, eventuellt bläck. Klockan 12.32 befann sig Oswald i lunchrummet på våning två. Då hade han även hunnit springa ner för trapporna – utan att synas av arbetskollegorna Vicky Adams och Sandra Styles som gick ner vid samma tidpunkt – och väl nere i lunchrummet, stegat fram till drickaautomaten, stoppat in pengar och fått ut en Coca Cola, öppnat den och tagit åtminstone en klunk innan Baker och Truly stormade in.

Oswald var lugn som en filbunke, visade inga tecken på upphetsning, stress eller rädsla. Mer förvåning över att en polisman drog sin revolver mot honom. Fakta från Warrenrapporten styrker knappast Oswald som gärningsman. Långt ifrån. Vad var det egentligen Warrenkommissionen påstod? Jo, Oswald skulle alltså ha planerat att skjuta Kennedy. I planen ingick att han fick lift av grannen Wesley Buell Frazier till en skjutposition belägen på hans arbetsplats. Samma dag han skulle genomföra mordet smugglade han in vapnet i en papperspåse som han påstod innehöll gardinstänger. När Oswald sen hade utfört dådet gömde han kvar vapnet på arbetsplatsen, ett vapen som enkelt kunde spåras till honom. Hans flyktplan bestod därpå i att nyttja Dallas kollektivtrafik och ta en buss först, för att därefter byta transportmedel och fortsätta hem med taxi. Han stannade till i sitt hyrda rum i någon minut för att sedan gå en och en halv kilometer bort och skjuta en polisman, innan han drog vidare till en biograf för att se en film. När Oswald begått två mord tyckte han det var läge att gå på bio, han som annars aldrig brukade göra det. Detta måste vara den mest osannolika konklusionen av ett mord i världshistorien och många år senare skulle även Dallas polischef Jesse Curry tillstå att de inte funnit några bevis som visade att Oswald var gärningsmannen.

Var befann sig Lee Harvey Oswald?

Om man inte tror på det officiella scenariot, finns det då någon annan information som berättar var Oswald kan ha befunnit sig när skotten föll? Fanns det något vittne som hade sett Oswald efter klockan 12.25?

Enligt författaren Robert Groden fanns det en kvinna, Geneva Hines, som hade hand om en liten växelkassa på våning två. När det första skottet skar genom luften utanför byggnaden stod Oswald och växlade en dollarsedel till mynt – för att kunna köpa en läsk från drickaautomaten i lunchrummet. Glöm nu alla uppgifter om att skottlossningen pågick i sex sekunder. Den siffran är helt avhängig av att endast tre skott sköts mot Kennedy. De flesta oberoende utredare menar att skottlossningen mot president Kennedy var omfattande och måste ha pågått i mer än tio sekunder. Denna tidsuppgift är viktig och har stor betydelse för vart Oswald kan ha tagit vägen efter det första skottet.

Så vart gick Oswald? Gick han tillbaka in i lunchrummet eller sprang han ner en våning och stack ut huvudet vid entrén för att se vad som hände ute på gatan? Sekreteraren Carolyn Arnold påstod i ett förhör att hon sett Oswald på den första våningen efter klockan 12.25. Frågade chefen för mordroteln Will Fritz någonsin Oswald var han befann sig under skottlossningen? Enligt Fritz egna anteckningar – som inte gjordes under förhören med Oswald men väl ett par veckor efteråt – befann sig Oswald utanför entrén med kollegan Bill Shelley. Dessa anteckningar offentliggjordes först 2007 efter en begäran via Freedom of Information Act. I dem kan man se Will Fritz beskriva vad Oswald sagt under förhöret som tog sin början klockan 15.15 på morddagen. Oswald sa att han var utanför tillsammans med Bill Shelley. Vad Fritz hade ställt för fråga är dock okänt. Men vi får förmoda att Oswald svarade på var han befann sig under skottlossningen – vad annars skulle det vara för fråga han svarade på?

Bilden som döljer gåtan

En av de mest kända bilderna som togs vid Dealey Plaza den dagen, togs av en gammal AP-fotograf vid namn James ”Ike” Altgens. Det här fotografiet är Kennedymordets ”Rosettesten” och är the Oswald Innocence Campaigns viktigaste informationskälla för sin research. Bilden kallas ”Altgens 6” och döljer kanhända en stor del av gåtan bakom mordet på John F Kennedy.

/wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/Kennedy12Bild1.png

Eftersom det är känt att James Altgens använde ett 105 mm:s objektiv så blir det uppenbart att bilden är beskuren. Är bilden beskuren så vet vi följaktligen att ursprungsbilden mycket väl kan ha visat hela fasaden på skolbokslagret. Hade Oswald suttit och skjutit från fönstret på den sjätte våningen hade bilden sannolikt aldrig beskurits. Då hade vi sett att det faktiskt var Oswald som var skytt och världen hade sluppit en stor mängd konspirationsteorier eller dito teoretiker.

Men eftersom bilden måste ha beskurits kan vi förmoda att Oswald aldrig befann sig i fönstret på den sjätte våningen. I Altgens 6 kan vi se att president Kennedy träffats av skott och håller bägge händerna mot halsen. Redan här uppstår misstanken om att bilden försöker dölja något som inte får bli känt av det amerikanska folket. Finns det andra tecken på manipulation än att bilden enbart beskurits? Bortom limousinen syns entrén in till skolbokslagret. Här vid huvudentrén ser vi att det står en hel del personer och tittar på när presidenten blir beskjuten. Vi vet samtidigt att Kennedy vid det här laget har träffats av två skott, ett i ryggen och ett i halsen. Hur många skott som har missat vet vi inte, däremot finns det både vittnesmål och konkreta bevis för att det skjutits ett antal fler skott än två.

/wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/Kennedy12Bild2.png

Ser ni mannen i ljus skjorta som håller upp bägge händerna för att blockera bort solljuset? Officiellt vet ingen vem mannen var. Inofficiellt hette han Billy Lovelady och var arbetskollega med Lee Harvey Oswald. Ser ni att Lovelady inte har något huvud? Om han har ett huvud på negativet är inte känt då det försvann omedelbart efter mordet. Det torde ändå vara fysiskt omöjligt att blockera bort solen med armarna på det viset och i processen även blockera bort hela huvudet. I så fall borde personen rakt nedanför också blockera bort sitt ansikte, vilket inte är fallet.

”Dörrmannen”

Tittar ni till vänster om Lovelady ser ni en man som tittar fram vid pelaren. Vi kallar honom ”Dörrmannen”. Tittar ni noga ser ni att gestalten bakom i vit skjorta och svart slips, kallad ”Slipsmannen”, har hamnat framför Dörrmannen trots att han står bakom. Slipsmannen står alltså bakom samtidigt som han överlappar Dörrmannens vänstra axel. Faktum är att Slipsmannens vita skjorta går upp i ansiktet på Dörrmannen. Följer ni nu Dörrmannens vänstra arm ser ni en svart man i profil som är inklämd mellan Dörrmannens vänstra arm och mage…

Detta är bara några av flera tecken på manipulation i bilden. Enligt Richard Hooke, Ralph Cinque och James Fetzer finns det ett otal anomalier och tecken på att fotografiet inte stämmer överens med verkligheten. Richard Hooke överväger tanken om att Slipsmannen har klippts ut från mannen i svart hatt till vänster om Dörrmannen och slarvigt placerats till höger. Mannen i hatt har därefter dolts av en inklippt kvinna med barn i famnen för att dölja identiteten på mannen i hatt. Vem var han då? Enligt vittnet Victoria Adams och fyra mexikanska kvinnor så uppehöll sig Jack Ruby utanför skolbokslagrets entré under skottlossningen. Naturligtvis är det omöjligt att bevisa detta men Adams vittnesmål väger ändå tungt i sammanhanget. När FBI och Warrenkommissionen skulle avgöra vilka personerna i bild var bestämde de sig för att det var Billy Lovelady som var Dörrmannen, och inte Oswald som många initialt var inne på. Den 2 mars 1964 ombads Lovelady komma in till FBI för att fotograferas i den skjorta han bar den 22 november 1963.

/wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/Kennedy12Bild3.png

Han kom i den här skjortan. Resultatet ledde bara till förvirring. Den kortärmade randiga skjortan ser inte alls ut som den långärmade skjorta Dörrmannen hade på sig. Mannen utan huvud ser däremot ut att vara klädd i en kortärmad skjorta. Ränderna verkar dock ha målats över. Under de senaste två åren har Hooke, Cinque och Fetzer tillsammans med en rad andra oberoende utredare fokuserat en stor del av sin research på att försöka bena ut sanningen bakom Altgens 6.

/wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/Kennedy12LHO.jpgTill sist kom insikten om att det var kläderna, i huvudsak skjortan, som avslöjade vem som egentligen tittade fram bakom pelaren i entrén till skolbokslagret. Nämligen Lee Harvey Oswald. Se bilden på Oswald till vänster.

Visserligen hade ”manipulatörerna” av Altgens 6 lyckats ge skenet av att Dörrmannens skjorta kunde vara rutig, men allt annat på skjortan var speciellt och överensstämde inte på någon punkt med den skjorta Lovelady hade på sig vid sitt andra besök till FBI.

Däremot kunde Hooke och Cinque visa att Dörrmannens skjorta sannolikt var samma skjorta som Oswald bar. Till slut kunde Hooke och Cinque visa 53 matchande identifieringspunkter som sa att det måste vara Oswald i dörren som såg på när Kennedy mördades.

Enligt många oberoende utredare finns det ytterligare märkligheter i Altgens 6. Bilden nedan visar (inringat i rött) områden där researchern Larry Rivera pekar på att någon måste ha gjort förändringar

/wp-content/uploads/content/historiskt/kennedymordet/Kennedy12Bild4.jpg

Om vi tar det från vänster till höger: Mannen i hatt som uppenbarligen befinner sig högt ovan resten av åskådarna finns inte representerad i Zapruderfilmen, där han borde synas när presidentens limousine passerar förbi. Om den mannen fanns där på riktigt men inte i Zapruderfilmen, eller om filmen har rätt i att han inte ska finnas där, men har klistrats in i Altgens 6, är oklart. Här är det således svårt att veta om manipulationen finns i fotografiet eller i filmen.

Till höger om den mannen står en kvinna i svart och till höger om henne ytterligare två kvinnor. Mellan dessa, i huvudhöjd, syns en svart halvmånefigur, som vid en förstoring visar sig vara genomskinlig. Uppenbarligen döljer den svarta ytan något. Nu riktar vi blicken mot Kennedys limousine och framrutan. Betänk att detta är en cabriolet, en öppen bil utan tak. Jämför med Secret Service följebil bakom, som också är en cabriolet. Solen skiner rakt ner på agenterna i bilen bakom. Solen skiner dock inte på agent Roy Kellerman och chauffören Bill Greer i framsätet på limousinen. I stället ges intrycket att bilen har tak, då det råder halvdager och djup skugga där personerna borde vara soldränkta.

Vad som kan döljas i och med denna manipulering är däremot okänt bland oberoende utredare. Efter det har vi entrén till skolbokslagret som jag redovisat ovan. De resterande fyra röda ringarna till höger om entrén avser dock inte att visa på manipulation, utan har andra förklaringar: Mannen i solglasögon som tittar fram tros vara maffialöjtnanten Johnny Roselli, som påståtts fungerat som förbindelselänk mellan den organiserade brottsligheten och CIA. Nästa ring som är belägen vid brandtrappan, en våning upp i Dal-Tex-byggnaden, tros av utredare som Richard Hooke och Larry Rivera vara den plats där en av skyttarna sitter.

Richard Hookes förstoringar av det lilla området visar konturer av en person som ser ut att sitta i eldställning och sikta med ett gevär. Nedanför trappan syns en man inringad av en röd cirkel som starkt påminner om Danny Arce, en trolig CIA asset som hade en korttidsanställning vid skolbokslagret precis som Oswald. Arce greps av Dallaspolisen och påträffades med en walkie-talkie; oberoende utredare misstänker att han var en spanare i samband med mordet.

Den sista ringen visar vicepresident Lyndon Johnsons följebil med livvakter. Som ni ser har den bilen bakdörren öppen och står stilla; Johnsons livvakter verkar alltså ha reagerat på skotten som faller. Larry Rivera har dock inte ringat in allt i bilden: I Johnsons grå bil framför den vita livvaktsbilen syns Lady Bird Johnson och senatorn Ralph Yarborough sitta i baksätet. I framsätet syns Johnsons livvakt Rufus Youngblood och Johnsons chaufför. Lyndon Johnson däremot syns inte. Han borde ha setts sitta bakom chauffören, vilket han inte gör eftersom han i den sekunden då skottlossningen började störtdök ner på bilgolvet, enligt senator Yarborough. Om inget annat så visar detta att Lyndon Johnson gjorde en snabbare reaktion än alla presidentens livvakter tillsammans, som inte reagerade förrän det var för sent och presidenten var död.

Den oberoende utredaren Ralph Cinque sammanfattar läget med Altgen 6 i juni 2013:

Insikten av hur mycket arbete ”de” lade ner på att manipulera figurerna i dörren är nästan ofantlig. De passade in den svarte mannen och Slipsmannen. De retuscherade bort ansiktet på Bill Shelley, som egentligen lutade sig mot trappans mitträcke med bägge armarna i kors över bröstet. Den leende svarta kvinnan som står nedanför fick ett större och högre hår som döljer delar av Shelley; i andra bilder har hon en kort låg frisyr. De tog bort huvudet på Billy Lovelady och ”tipexade” över ränderna på hans skjorta. Och mannen i dörren (Oswald)… de fixade med hans ansikte och hårfäste för att göra honom mer lik Lovelady. Hur kunde de vara så arroganta att de trodde att de skulle komma undan med allt det här?

Förståelse för kontroverserna

Nu har det gått 50 år sedan händelsen och det ser ut som om vare sig John F Kennedy eller Lee Harvey Oswald fick någon rättvisa. Det verkar inte bättre än att mördarna fortfarande har makten att kontrollera det amerikanska folket, medieföretagen och landets rättssystem. Däremot döljer Altgens 6 säkerligen fler hemligheter som ännu inte uppdagats. Mordet på John F Kennedy är långt ifrån ett ”cold case”.

Jag hoppas att denna artikelserie har gett en bättre förståelse för kontroverserna kring mordet i Dallas 1963, även om det utgör en liten del av alla indicier, fakta och bevis som finns att tillgå. Jag har försökt att fokusera på fakta och bevis som kan bedömas vara pålitliga; mycket fakta kommer faktiskt från Warrenkommissionens insamlade dokument och förhör. Faktum är att Warrenkommissionens rapport om 888 sidor inte backades upp av de dokument kommissionen så envetet samlat ihop, närmare 50 000 sidor bilagor. Alltså är mycket av det ni läst uppgifter som baserar sig på information som kommer från kommissionen.

Andra källor är HSCA, ARRB och enskilda författare, som gjort egna undersökningar. Fortfarande döljer sig dock troligen miljoner hemligstämplade dokument vid olika amerikanska myndigheter, som kan göra bilden tydligare. Det finns med stor sannolikhet avslöjande fotografier och filmer i privatpersoners gömmor som kan dyka upp som överraskningar i framtiden. Ännu lever också vittnen till händelsen som ruvar på oberättade historier.

Staffan H Westerberg, sedan mitten av 1990-talet grävande journalist och researcher från Stockholm har haft mordet på John F Kennedy som ett livslångt intresse. Det som började som hobby, ledde snart till rekonstruktioner av skjutningen på P10 i Strängnäs 1996 och ett antal artiklar för olika publikationer.

Staffan ingår i gruppen Oswald Innocence Campaign tillsammans med de viktigaste oberoende utredarna av Kennedymordet i USA.

Vidare är han en del av journalisten Russ Bakers nätverk av researchers, med inriktning mordet på JFK. Har sedan två år arbetat på en bok om mordet i Dallas, som väntas bli färdig inom kort. Staffan skrev 1995 romanen Fågelbröstet som utkom på Albert Bonniers förlag.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.