Oseriöst av Dagens Nyheter

Av Dick Sundevall 2013-06-25

Det klagas ofta på kvällstidningarna. Och då inte minst på rubrikerna. Braskande rubriker som inte har bäring i artiklarna och liknande. Men frågan är om inte Dagens Nyheter alltmer börjat ta efter kvällstidningarna när det gäller rubriker och ingresser.

Ovanstående var DN:s rubrik på förstasidan på nätet i går. MORDDÖMD SLÄPPT PÅ FRI FOT, är onekligen en skrämmande rubrik – men vad handlade det om egentligen? Och hade rubriken någon som helst bäring? Nedanstående utgjorde rubrik i Aftonbladet för samma artikel.

/wp-content/uploads/content/bilden/DN2maskad.png

   Ja, det var faktiskt samma artikel. Närmare bestämt en artikel som TT skickat ut. Och Aftonbladet använde TT:s rubrik.

   Det handlar om en person som dömdes i det så kallade Södertäljemålet. Alltså det mål som ogiltigförklarades, då en av nämndemännen efter ett utmärkt researcharbete visade sig vara jävig. Alltså är den här mannen inte ”morddömd”. Han är inte heller som det står i ingressen ”Dömd för medhjälp till mord på två bröder.” Han är i det här läget överhuvudtaget inte dömd för någonting i det här målet, eftersom domen är ogiltigförklarad.

   Det här är en återkommande tendens i svenska medier. Man får någonting som är självklart att framstå som skrämmande och otäckt. Det här återkommer varje gång en livstidsdömd söker tidsbestämt straff. Rubriker och ingresser får det att framstå som om personen ifråga kommer att släppas ut när som helst, och när man läst om vad han gjort för 15-20 år sedan så kan man se framför sig ett monster med horn i pannan och stora huggtänder.

   Den som dömts till livstid och får tidsbestämt är en person som skött sig i fängelset under många år. Genomgått olika antivåldskurser och haft ett stort antal permissioner som genomförts utan anmärkningar. Därtill – de flesta som mördar någon finns inte tidigare i belastningsregistret. De har alltså inte dömts för brott tidigare. Och det är ytterst få de senaste hundra åren som har återfallit i grova våldsbrott efter att ha avtjänat ett livstidsstraff.

   Den här felaktiga och snedvinklade informationen sänker livskvalitén för medborgarna. Många gamla människor törs ofta inte gå ut på kvällarna eftersom de tror att de ska blir nedslagna och rånade, medan risken för att de ska ramla och bryta lårbenet är betydligt större.

   Och inte minst – antalet mord och dråp har gått ner under de senaste tio åren. När får vi i DN läsa rubriken: ALLT FÄRRE MORD OCH DRÅP I SVERIGE.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.