Två döda – men polisen gjorde rimligen helt rätt

Av Dick Sundevall 2013-06-01

Återigen får polisen hård kritik för vad som hände för några månader sedan när två unga män körde mot blinkande rött ljus, igenom nedfällda bommar vid Hjulstabron, och dog när de kraschade mot ett brofundament. Polisen hade gett order om att bron skulle öppnas och bommarna fällas. Det pratades om hetsande till döds och liknande. Men gjorde inte polisen helt rätt?

Vi på Para§raf kritiserar ofta polisens arbete och då framförallt polischefer som visar sig vara inkompetenta för sitt arbete. 

   Men i det här fallet med Hjulstabron utanför Strängnäs är det svårt att förstå kritiken mot polisens agerande. Bakgrunden är att poliser möter en bil som inte bländar av vid mötet. Sånt kan tyda på att föraren är berusad eller saknar körkort etc. Alltså vänder poliserna för att köra ikapp bilen och kontrollera föraren. Så långt måste rimligen alla vara överens om att allt är i sin ordning, by the book. Men – ynglingarna i bilen ökar då farten och försöker köra ifrån polisen. Vad ska polisen göra i det läget? Låta dem smita iväg? Knappast. De kanske försöker smita för att de har vapen eller narkotika i bilen. Eller någon misshandlad, eller mördad, stackare i bagageutrymmet (sånt har hänt). Det enda poliserna i det här läget kan veta är att männen i bilen av någon anledning absolut inte vill bli stoppade och kontrollerade av polisen.

   Poliserna anropar då sin ledningscentral som kontaktar en brovakt och får bron öppnad och bommarna nedfällda, för att därmed stoppa ynglingarnas framfart. Vad är i det läget alternativen? Försöka tränga den smitande bilen av vägen? Det vore livsfarligt. Använda så kallade spikmattor? Det kan orsaka väldigt svåra olyckor. Låta bli att försöka stoppa den smitande bilen och låta männen komma undan? Det är inte därför vi har poliser.

   Jag har svårt att i min vildaste fantasi komma på något bättre sätt att få stopp på bilen, med minsta möjliga risk för skador på människor, än att öppna bron och fälla bommarna. Jag har kört där många gånger. Man ser de åtta blinkade röda ljusen på långt håll (de syns ännu bättre på natten). Likaså är de fällda bommarna väl synliga. Att det är uppförsbacke på platsen gör att man kan bromsa in snabbt och i god tid få stopp på bilen. Därtill hade redan en bil stannat vid bommarna när de här ynglingarna kom åkande.

   Men de chansar, svänger ut i mötande fil och kör avsiktligt igenom bommarna. Det resulterar i något oerhört tragiskt. De smäller in i ett brofundament av betong och avlider. Men är det polisens fel? Jag kan omöjligt se det. Männen hade tankat bilen och smitit från betalningen. Hade de gripits hade de fått böter.

   De valde att göra något annat: Försöka köra ifrån polisen, inte stanna för de blinkande röda varningslamporna och köra igenom de fällda bommarna. De valda alltså att chansa vilt. Sådant leder allt för ofta till ett helt fel resultat. Så även denna gång.

   Vuxna människor får stå för sina handlingar. Vi kan inte alltid skylla på andra. Vi kan klandra polisen när de inte gör sitt jobb – men i det här fallet var det inte så. Det var tvärtom så att de gjorde sitt jobb. Och de valde en metod som rimligen var den bästa. Den mjukaste tänkbara metoden.

   I går toppade TV-Aktuellt med att man tidigare har agerat likadant från polisens sida med Hjulstabron. Eftersom det inte har rapporterats om några som kört genom bommarna och skadats eller avlidit, så utgår jag ifrån att det vid dessa tillfällen har varit en alldeles utmärkt fungerande metod. Jag är därtill övertygad om att 99 av 100 hade stannat den här gången vid bommarna och låtit sig gripas. De här unga männen gjorde inte det. 

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.