Landets första advokatbyrå med bara kvinnor

Av Dick Sundevall 2014-05-14

Är det världens första advokatbyrå med bara kvinnor? Kanske det är så men det är i varje fall Sveriges första. KRIM Advokater heter byrån som går igång nu i maj månad i Stockholm. De är elva kvinnor, åtta jurister, två paralegals och en ekonom. Och de hävdar bestämt att det kan vara en fördel att ha en kvinna som försvarare.

Vad handlar det om? Är det ett gäng kvinnor som kommer att vara specialiserade på att vara målsägarbiträde åt kvinnor som hävdar att de blivit våldtagna?

– Visst kan vi åta oss sådana uppdrag men vi åtar oss även att försvara män som anklagas för att ha våldtagit någon, säger advokat Ulrika Borg, som är en av delägarna. Och då kan det vara en fördel med att ha en kvinna som försvarare.

– Varför det?

– Därför att vi kan ställa frågor till målsägaren som skulle kunna uppfattas som kränkande om en man ställde samma frågor.

Naturligtvis är det så. Men samtidigt kanske lite känsligt att gå ut med.

– Ja, visst kan det vara det, säger Solveig Sörlien som också är delägare, men likafullt är det ju bara att konstatera att det är så.

Samtliga åtta juristerna är också helt överens om att den så kallade samtyckeslagen är fel väg att gå.

/wp-content/uploads/content/positivt/advokatbyra-med-bara-kvinnor/KRIM1020x437.png

Specialiserade inriktningar

Varför blev det då just de här åtta som gick ihop och startade en advokatbyrå? Deras bakgrund varierar väldeliga. Två har varit åklagare, en har varit verksam som jurist i över 30 år, en annan är ganska ny som advokat. En är specialiserad på ekonomisk brottslighet, en annan på migrationsrätt och en tredje på affärsrätt.

– Vi hade lärt känna varandra och gick nog var och en och funderade på något i den här stilen allihop och så kom idén upp. Sedan har det gått väldigt snabbt, säger Solveig Sörlien.

Såväl bland domare som åklagare är kvinnor idag i majoritet. Men bland advokater utgör de en minoritet:

– Framförallt bland brottmålsadvokater, säger Ghita Hadding Wiberg. Vilket nog handlar om konservatism. Det är männen som haft hand om den delen av tradition.

– Och man måste ha uppbackning hemifrån när telefonen ringer sent en lördagskväll eller sex på morgonen, lägger Ulrika Borg till.

Alla på byrån tycks vara överens om att de manliga brottmålsadvokaterna rekommenderar varandra, när någon har för mycket att göra. Inte för att de medvetet diskriminerar sina kvinnliga kollegor utan mer av gammal vana. Hos KRIM Advokater kommer det inte att vara så.

De kommer att delta på sociala medier och inte minst i den juridiska debatten, deklarerar de. Vi hälsar dem välkomna som debattörer och gästkrönikörer här på Para§raf. Det är inte varje dag det händer något helt nytt i den konservativa juridiska sfären. 

 

Mer information om KRIM och vilka som arbetar där, finns att ta del av här.

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.