Ökad säkerhet vid rättegångar

Av William Eriksson 2014-05-13

Från och med denna vecka inför Stockholms tingsrätt säkerhetskontroll för alla inpasserande. Som besökare kommer man att få passera en larmbåge och dessutom kommer alla väskor köras genom en scanner. 

Nyligen var Solna och Södertälje tingsrätt de första tingsrätterna i Stockholmsområdet med att inrätta denna form av säkerhetskontroll. Liknande säkerhetskontroller kommer senare under året införas i övriga tingsrätter i Stockholmsområdet. Tidigare i år rapporterades att Malmö tingsrätt under det senaste ett och ett halvt åren beslagtagit över tusen farliga eller olämpliga föremål sedan man inrättade denna typ av säkerhetskontroll. Bland dessa föremål fanns knivar, kanyler och pepparsprayer.

Paragrafs krönikör och tillika försvarsadvokaten Johan Eriksson menar på att detta är bra för en ökad säkerhet i tingsrätterna:

– Jag tycker det känns bra att man börjar med detta nu. Vår bransch har nog varit lite eftersatt när det handlar om denna typ av säkerhetsanordningar. Det tillför ytterligare trygghet för oss advokater, åklagare, domare och nämndemän som befinner sig i tingsrättsmiljö dagligen. 

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.