Åklagare försökte få advokat avlyssnad

Av Dick Sundevall 2014-04-25

Är det möjligt att en svensk huvudåklagare skulle mejla en förundersökningsdomare i Spanien och fråga om han kan ordna så att telefonsamtal avlyssnas mellan en misstänkt svensk medborgare och hennes advokat? Nej, naturligtvis inte, eftersom det är totalt rättsvidrigt, skulle jag ha svarat under mina drygt 30 år som rättsjournalist. Idag insåg jag att jag har haft fel, för i kokainmålet tycks allt vara möjligt. Lyssna på bilagd ljudfil.

Domstolsjurister brukar kunna hålla humöret under kontroll. Men under den näst sista dagen i det stora kokainmålet kokade det över lite för Jonas Falks advokat Thomas Martinsson, när han läste upp ett antal mejl som huvudåklagaren Karin Bergstrand hade skickat under såväl förundersökningsstadiet som under processens gång.

Nummer ett i jaktlaget

En åklagare ska utgöra en kontrollinstans för polisens arbete. Arbeta objektivt och se till att förundersökningsarbetet fortskrider i enlighet med lagar och regler.

När jag för en dryg vecka sedan intervjuade presidenten för Svea hovrätt, tillika före detta riksåklagaren, Fredrik Wersäll, sa han så här om åklagarnas arbete:

– Vi jobbade en hel del med det där när jag var riksåklagare. Åklagare som förundersökningsledare, inte minst i stora mål, får inte se sig som en del av polisen. Man ska ha en kontrollfunktion. Man ska ha en distans till utredningsmaterialet och man ska aldrig uppfatta det som att man som förundersökningsledare har ett eget intresse av utgången, som polisen naturligen kan ha. Det finns tyvärr åklagare som uppfattar sig som nummer ett i jaktlaget och det blir väldigt farligt. Man måste som åklagare ha en betydande distans till utredningsmaterialet, inte minst i dom här jättestora målen.

Hela intervjun finns att läsa här.

Svart på vitt

Här handlar det alltså om mejl som en åklagare har skickat. Om skriven text, i svart på vitt. Mejl som bitvis är milt uttryckt skrämmande, och som visar hur det kan se ut när en huvudåklagare uppfattar sig själv som ”nummer ett i jaktlaget”. Och då bland annat gör en framställning till en undersökningsdomare i Spanien om att avlyssna en av de misstänkta, en tidigare ostraffad svensk medelålders kvinna, Harriette Broman, när hon pratar med sin advokat.

I den oklippta nedladdningsbara ljudfilen nedan hör vi Jonas Falks advokat Thomas Martinsson när han i en kompletterande sakframställning idag, läste upp en del av dessa mejl.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 

Bifogade filer:
Thomas Martinsson.mp3

Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.