Maffia

Av Nilsson-Larancuent 2014-03-03

Det är inte ofta det händer, men ibland får man en bok i handen av en författare man aldrig hört talas om, från en svunnen tid som ändå känns nyskapande. Detta är fallet med ”Maffia” från 1996.

Erik Oskarsson, före detta rånare och allmänt kriminell, ska utreda ett mord åt den ungerska maffian i Malmö. Egentligen vill han inte, men får ett erbjudande han inte kan säga nej till – i alla fall inte om livet är honom kärt.

   Världen som gestaltas kommer från en era som idag känns timidare. För även om det fanns rivaliserande brottsliga gäng så var respekten större gentemot varandra. Idag ser det annorlunda ut. Nästan dagligen kan man läsa om skjutningar och andra våldsamheter mellan både gamla och nyuppkomna grupperingar. De olika kriminella organisationerna är idag fler till antalet och polisens arbetsmetoder har förändrats mycket i förhållande till hur det var på 1990-talet.

   ”Maffia” är en intressant, underhållande och stundom komisk ögonblicksbild av situationen i den undre världen under denna period. Samtidigt är det en träffsäker skildring som lämnar läsaren med en undran över huvudpersonen Erik Oskarssons fortsatta väg i livet. För den största behållningen är gestaltningen av Erik. Man känner empati för honom trots hans högst tveksamma val, och med denna bedrift är det få författare som verkligen lyckas.

 

Författare: Jörgen Hansen

Förlag: Kommentus

Utgivningsår: 1996


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.