Svensk polis gör aldrig fel

Av Dick Sundevall 2014-08-25

Så har det hänt igen, svenska polischefer och befäl försöker lösa en situation genom oproportionerligt våld. De tycks inte vara medvetna om att det kan finnas andra metoder än detta övervåld. Den riktigt otäcka frågan är om det är en tillfällighet att det är just i nazisternas och Sverigedemokraternas starkaste fäste, Skåne, som det här inträffar?

I demonstrationer finns det alltid några som utnyttjar situationen för att få ur sig sin personliga frustration, och därmed beter sig idioter. Precis som på fotbollsmatcher.

   Det är inte ovanligt och inte speciellt konstigt. Vi kan ju inte låsa in alla dessa tonåringar och vuxna på olika psyken, för att de ibland beter sig som psykiskt störda småungar. Istället har polisen oftast kunnat hantera det här genom år (med undantag för Ådalen -31), genom att gripa de som kraftigt passerar gränsen för vad som kan tillåtas ute på gator och torg.

   De som nu reds ner och skadades liksom killen som blev påkörd av en polisbil stod, enligt fler vittnen, på en gata och ropade slagord mot ett nazistiskt möte. Vad gäller killen som blev påkörd så finns filmbilderna på nätet. Man ser att om polisbilen fortsätter rakt fram i den riktning den har, så kommer inte killen att bli påkörd. Men istället vrider föraren på ratten och kör på killen. Filmbilderna är glasklara – det är avsiktligt.

   De tolv ridande poliserna som utan förvarning rider in i folkmassan och lämnar efter sig människor som ligger på gatan och blöder, gör om det – igen – och igen – och igen. Det är alltså inga olyckliga omständigheter, ingen missuppfattning, ingen olyckshändelse – som gör att människor skadas allvarligt. Det är ett medvetet agerande från de polischefer och befäl som ger order om det här.

Vad sa man? Var det:

– Gatan ska rensas! Vi ska visa att det är vi som bestämmer här!

   Eller var det som vi tidigare hört från skånsk polis, något i stil med, ”apajävlarna ska få vad dom tål”. Enligt sjukvårdspersonal som kom till platsen var det ett 50-tal skadade som fick tas om hand. De flesta fick ta en taxi till akuten då ambulanserna inte räckte till.

   Varför beter sig svensk polis ofta som ett gäng tonårskillar som fått i sig några öl för mycket? Varför så ofta välja att trappa upp våldet? Här handlade det inte om flera tusen demonstranter och ett fåtal poliser. Tvärtom har det väl sällan, eller aldrig, varit så många poliser i förhållande till antalet demonstranter som det var här. Var det kanske just därför som poliserna så modigt tordes köra på och rida ner människor?

   Nu kommer polisens internutredning, den så kallade nedläggningsenheten, att utreda det här. Vi vet hur det blir. Ett av följande två scenarier är standard:

1. Man lägger ner det hela inom 48 timmar och konstaterar allt varit i sin ordning.

2. Polischefer, befäl och enskilda polismän får prata ihop sig under några veckor, sedan förhörs de. Av någon förunderlig anledning är då deras versioner i överensstämmelse med varandras. Sedan läggs förundersökningen ner.

   En fråga som nedläggningsenheten garanterat inte kommer att ställa sig, är om det är en tillfällighet att det här ägde rum i Skåne? Det Skåne som är Sverigedemokraternas och diverse nazisters och rasisters starkaste fäste. Det Skåne som jag personligen har vänner och bekanta som har flyttat till, och som sedan flyttat därifrån på grund av den rasism de mötte snart sagt överallt.

– Gränsen gick när vi insåg att flera av dagispersonalen var rasister, sa en vän.

   Är det en tillfällighet att det är just i Skåne som människor som demonstrerar mot nazister blir påköra av polisbilar och nedridna av poliser? Och är det en tillfällighet att det är just i Skåne som det då tar 45 minuter för ambulanser att komma till platsen? Någon som kommer att ta tag i dessa frågor? Någon som kommer att försöka utreda det? Tillåt mig tvivla.

   Landets justitieminister har redan gått ut och försvarat polisen agerande:

– Utifrån de rapporter jag har sett så har jag inte anledningen att kritisera polisen, säger Beatrice Ask.

   Så nu vet landets polismydigheter att det bara är att köra på. Vad är nästa steg? Skjuta in i demonstrationer som man gjorde i Göteborg?

 

Tillägg måndag 25 augusti 9.00

Stämmer polisens påståenden om att vissa antirasister kastat gatstenar och flaskor med ammoniak? Det finns inga bilder på något i den vägen trots alla som tog stillbilder eller filmade på platsen. Och reportrar som varit på plats hela tiden, och även efteråt, hävdar i olika medier och på sina fb-sidor att inga gatstenar är uppbrutna. Få ting luktar så skarpt och karakteristiskt som ammoniak men ingen av dessa reportrar har känt någon ammoniaklukt.

Se vidare Skånska Dagbladet idag. Nu kommer säkerligen några vilsna själar att hävda att Skånska Dagbladet är en vänsterextremistik tidning. Det blir i så fall första gången i den tidningens långa historia.

Det vi kan se på massor av bilder är en liten klick maskerade bråkstakar som slår på polisens bepansrade bil med små flaggpinnar.

Under vietnamkriget rensade vi ut alla maskerade personer ur demonstrationstågen. Det fanns två goda skäl till det:

1. I en fredlig demonstration i Sverige behöver ingen vara maskerad.

2. De kunde vara provokatörer som var där för att förstöra manifestationen.

 

Tillägg måndag 25 augusti 10.45

Polisen gör nu en pudel och konstaterar att de gått ut med felaktiga uppgifter på sin hemsida om gatustenar som kastats mot dem. Finns att ta del av här.

Alla ni som tror att ni alltid kan lita på vad polisen påstår och därmed har utgått ifrån att övervåldet var befogat – har ni nu möjligen fått en liten tankeställare?

Poliser och framförallt polischefer och befäl ljuger naturligtvis inte alltid – men det händer. Och då handlar det oftast, som här, om att försvara polisens agerande.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.