Blåst på 869 000!

Av Dick Sundevall 2014-09-01

Det ena fallet efter det andra avslöjas nu, där den före detta högprofilerade TV4-journalisten Trond Sefastsson har blåst olika personer på hundratusentals kronor. Oftast rör det sig om drygt 400 000 som han plockar någon familj på, men den så kallade helikopterpilotens pappa, Bengt Eriksson, blev av med hela 869 000. Här berättar han i detalj om hur det gick till.

Bengt och andra som stod Alexander Eriksson nära, blev förtvivlade när Alexander dömdes i det så kallade helikopterrånet, för att ha varit den som flög helikoptern. Eftersom de är övertygade om att han var helt oskyldig tog de kontakt med Rättskonsulterna, och därmed Trond Sefastsson.

– Han begärde då 10 000 kronor plus moms för att läsa in handlingarna. Och det var ju inget att säga om eftersom det var ett omfattande mål, säger Bengt Eriksson.

Trond klargjorde att om Bengt sedan ville gå vidare så skulle de upprätta ett avtal och då skulle ytterligare 10 000 faktureras.

– Så här efteråt kan man ju se upplägget, säger Bengt. Två inledande mycket rimliga fakturor som halar in en i nätet. Det är som på spelkasinona, du får dom första två rycken gratis. Det är samma trick. Men det skulle komma att kosta mer. Mycket mer.

Hotades av polisen

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Blast-pa-869000/Tommy LindstromHojd.jpegEn dag ringer Trond Sefastsson till Bengt Eriksson och säger att en annan av Rättskonsulternas delägare, den före detta rikskriminalchefen Tommy Lindström, bilden till höger, har blivit hotad. Hotet ska ha kommit från den polisenhet som utredde helikopterrånet och man ska ha sagt ifrån om att Rättskonsulterna inte skulle lägga sig i det här ärendet.

– Och därmed har vi bestämt att det är just vad vi ska göra, sa Trond Sefastsson, berättar Bengt.

Det lät naturligtvis både bra och stridbart. Men därmed börjar också kraven komma på mer och mer pengar för olika utlägg. Det handlade om DNA-analyser och liknande.

– Men han presenterar inga resultat av det här som han påstår att han låtit göra. Utan han begär bara mer och mer pengar. Först 200 000 och sedan 400 000. Till slut blir det en sammanlagd fakturerad summa på 869 000 spänn.

Så småningom får Bengt något som ska föreställa ett underlag för överklagan av domen mot Alexander Eriksson. Det är på 20 sidor och stora delar är kopior av hovrättens dom, där Sefastsson gått in och skrivit ner synpunkter mellan raderna och i marginalen. Här och där har han också stoppat in kortare och längre citat från tingsrättens dom.

– När jag visade det där för vår advokat, konstaterade han att det inte fanns något av värde i materialet. Allt som stod där visste vi redan eftersom det fanns i förundersökningen och Sefastsson hade inte tagit fram någon som helst ny bevisning.

– Men utan ny bevisning så finns det ju ingen som helst möjlighet till att Högsta domstolen skulle ta upp fallet på nytt, påpekar jag.

– Precis, säger Bengt. Vi hade ju tänkt oss att han skulle göra en egen utredning och komma fram med nya omständigheter. Intervjua vittnen som vi visste fanns och få fram något ur DNA-undersökningarna och annat i den vägen.

Ingenting av värde

I materialet fanns ingenting av vad Sefastsson skulle ha låtit Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) undersöka och inga intervjuer med expertvittnen.

– Det fanns helt enkelt ingenting av det vi hade begärt, konstaterar Bengt. Bland annat hävdade vi att man på ett ställe där utan problem skulle kunna ha sett vem som var i helikoptern. Och då hade faktiskt Sefastsson tagit med sig någon filmgubbe ut och filmat där.

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Blast-pa-869000/HelPaTaket.jpg

Det oredigerade material som Bengt och advokaten fick ta del av var så lågupplöst att det inte gick att se vad det var på sekvenserna. Det såg ut som om det var inspelat med en mobil eller någon billig amatörvideokamera: 

– Så ingenting, inte minsta lilla bit, av det vi fick användes när vi försökte få upp det hela i HD.

– En rak rå fråga, hur kunde du gå på det här?

– Ja, i efterhand så kan man ju fråga sig det. Men varje gång han ville ha mer pengar så var det till något konkret. Han skulle åka till London för att få något undersökt, eller SKL skulle ha betalt för någon undersökning. Han måste få fram nya vittnen och så vidare. Men inget av det där kan ens skönjas i det material vi har fått från honom.

– Så hur ser du på det idag. Har du krävt tillbaka pengarna?

– Nej, det han har gjort ska han ha betalt för. Det kan kanske ha tagit några dagar att läsa på en del och skriva ihop det här och så har han varit och filmat. Så väldigt frikostigt skulle jag kunna tänka mig att det handlar om 50-60 000. Eller kanske till och med, och då är jag generös, 70-80 000.

– Så du har krävt tillbaka resten?

– Nej, vi har haft fullt upp med att hålla humöret uppe på Alex, bilden nedan, och har inte pratat med honom om alla pengar vi har lagt ut. Därtill kan du ju tänka dig vilket socialt tryck vi har varit utsatta för när det påstås att vår son har stulit 39 miljoner. ”Det är väl därför dom har så gott om pengar”, säger folk. Och vi har ju gott om pengar, inget snack om det. Det är ju därför vi har kunnat få fram dom där 869 000. Men gott om pengar har vi ju haft långt innan det där helikopterrånet. Utan det var först nu när Torgny Jönsson och ReclaimJustice började rota i vad Sefastsson höll på med och kontaktade oss, som vi har tagit tag i det här med pengarna.

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Blast-pa-869000/Alexander Eriksson.jpeg

Alexander Eriksson i fängelse

Dubbla summan den här gången

När man tittar närmare på de olika fall där Trond Sefastsson erbjudit sina tjänster så har de utan undantag två saker gemensamt: Han har plockat av olika familjer drygt 400 000 kronor – och det har inte resulterat i någonting. Men här blev det alltså den dubbla summan.

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Blast-pa-869000/Trond_sefastsson.jpgEn summa på 400 000 är väl vad en vanlig löntagarfamilj kanske kan få fram om de maxbelånar en eller flera bostäder och säljer av bilar och annat av värde, vilket är precis vad som skett i vissa fall.
Men här blev det alltså 869 000 kronor. En inte speciellt långsökt tanke är att Trond Sefastsson, bilden till höger, kollade upp Bengt Eriksson och hans familj, och såg att här fanns det mer pengar att hämta. När jag frågar Bengt om den tanken slagit honom, svarar han:

– Nej, men när du nu tar upp det så… det ju fullt möjligt. Och jag ifrågasatte ju ingenting han begärde, för han sa hela tiden att det här grejar vi, och att det här bara var utlägg som skulle återfås i och med skadestånd och liknande när Alex hade blivit frikänd.

– Vad har Sefastsson sagt när ni har påtalat det här?

– Han har inte gått att få tag på. Efter att vi fick dom där 20 sidorna har han gjort sig helt onåbar.

– Ryktet går att han gömmer sig i Thailand.

– Ja, det kan jag tänka mig.

– Det är en sak att han blåst er men det är ju också en del tunga kriminella som han lovat samma sak, och dom kommer ju ut från fängelserna vartefter.

– Ja, jag har förstått det nu.

Bengt berättar att han litade på Rättskonsulterna. Eftersom det fanns en gammal polischef där i form av Tommy Lindström, därtill den legendariska brottsutredaren Jan Olsson och andra. Han upplevde dem som väldigt seriösa:

– Jag var ju glad att dom åtog sig det här. Och gång på gång sa Trond att ”du behöver inte oroa dig för dom här pengarna Bengt, för vi kommer att vinna det här. Och då kommer ni utan vidare att få tillbaka det här och mycket mer i skadestånd”.

Frågan är när övriga i Rättskonsulterna kommer att reagera på att deras namn blir nerskitade på det här sättet genom Trond Sefastssons agerande?

– En sista fråga, är det okej att jag skriver ut ditt namn i artikeln?

– Javisst, jag har inget att dölja, säger Bengt Eriksson. Jag har aldrig ens åkt på en fortkörning. Och Alex har ju redan trätt fram med namn och bild. Vi har ingen anledning att gömma oss.

 

Artikeln är även publicerad på ReclaimJustice.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.