Kodnamn mormor

Publicerad 2014-09-18

Tage Åström har gått från debutant till etablerad författare på extremt kort tid. Troligen är det för att han har mycket att berätta. 

Men det är inte bara en rak snabb ”snutberättelse”, utan man börjar kunna skönja ett djup i författarskapet. Ett emotionellt djup, som för många andra skribenter tar åratal att utveckla, har Tage Åström lyckats med på bara ett år. Boken Kodnamn Mormor visar på en ny sida av problematiken kring informatörer/infiltratörer åt den svenska polisen. Vad Åström nu visar är att det alltid finns något gott hos alla – oavsett hur kriminell man än är. Det finns ett rättspatos fast det sitter långt inne. Det finns företroendefulla relationer även mellan polis och ”buset”.

   På samma sätt som Tage Åströms förra bok – Den aningslöse – bygger Kodnamn Mormor på verkliga händelser som både sker och skett ute i en brutal undre värld. Kodnamn Mormor utvecklar sig åt ett annat håll, ett håll där relationen mellan hanterare och informatör från börjar bygger på hat och misstro, där även mord planeras, men där relationen sakta men säkert leder till en ömsesidig respekt och kanske en djupare relation dem emellan. Det handlar om SSI-chefen Simon Åslund som med burdusa metoder lyckas fånga in den yrkeskriminelle Milo Sinkovic, alias mormor. Boken börjar med att Milo Sinkovic ämnar att mörda Simon Åslund eftersom denne hade varit en  bidragande orsak till att en nära anhörig till Milo Sinkovic dödats. Mordet blev dock inte av utan Simon Åslund lyckades istället värva den till en början något motsträviga Milo som informatör. Därefter följer en jakt efter professionella rånare som på Bromma flygplats rånar en militär transport.

   Rånarjakten leder till komplikationer mellan SSI, SÄPO och övriga polismyndigheten, då alla vill vara de som hittar och kan gripa rånarna. Samtidigt har Simon Åslund tanken i bakhuvudet att Milo Sinkovic, som hans infiltratör och informatör skall slippa undan ett gripande.

   Tack vare snillrika strategiska beslut och snabba lösningar samtidigt som en viss desiformation översändes till SÄPO och övriga polismyndigheten lyckas SSI med bedriften att lösa rånet, och återställa det oerhört farliga godset, samt få Mormor att smita ifrån utan att ha blivit vare sig sedd eller tagen av polisen.

   Kodnamn Mormor är rappt skriven utan att för den delen bli otydlig. Boken kittlar läsarens intresse vilket gör att det är svårt att lägga den ifrån sig. Man vill bara läsa vidare. Men det är inte förrän man kommit till slutet av boken som man kan läsa ”Jag hanterade informatören med kodnamnet Mormor i 12 år” som man riktigt hajar till. Boken får ytterligare en ny dimension då man läser vidare; ”Det är inte många beslut i livet som jag kan säga att jag verkligen ångrar. Men hade jag kunnat ha värvningen av ”Mormor” ogjord så hade jag utan tvekan valt det”.  Bara detta slut tillsammans med början om att boken Kodnamn Mormor bygger på verkliga händelser, får kalla kårar att gå utför ryggen på mig. Verklighetens ”Mormor” blev mördad framför ögonen på sin familj. Det märks att detta faktum tynger författaren Tage Åström, och det är därför som Kodnamn Mormor får en djupare känslomässig dimension.

 

Kodnamn Mormor av Tage Åström

Bladh by Bladh Förlag, 2014

ISBN: 978-91-87371-29-5

342 sidor

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.