Saudivapen

Publicerad 2014-09-18

Om en manusförfattare till en ny politisk TV-thriller kom till en filmproducent och ville göra en film som handlar om när en regering blir grundlurad in i ett för nationen olagligt samarbete med en annan stat om kommande vapenexport, och sviterna av detta förs med till nästa regering som blir tvungna att försvara sina politiska motståndares beslut i den förra regeringen, kommer säkerligen producenten att höja på ögonbrynen. 

   Lägger man sedan till hur olika underrättelsetjänster, stora industrimagnater, pengar som används till att bygga bulvanföretag samt en enorm apparat att dölja affären där man kommer till den slutsatsen att man måste på något sätt tysta två ihärdiga undersökande reportrar utan att göra det för uppenbart, så har vi en riktigt spännande thriller framför oss. Lägg där till att det är just i det lilla kungariket Sverige som allt detta har skett, och på riktigt också. Det är inte frågan om någon exceptionellt våldsam och intirgskapande thriller – det är en berättelse ur verkligheten.

   Projektet ”Simoon” var ett hemligt samarbetsprojekt initierat av den svenska socialdemokratiska regeringen som innebar att Sverige genom forskningsinstitutet FOI skulle vara Saudiarabien behjälpliga med att bygga en vapenaffär i diktaturens högsäte – Saudiarabien. Hela affären var mycket noga utarbetat och på ett nästan spionliknande sätt försetts med både kodnamn som kontanta medel från den militära underrättelsetjänsten MUST att starta upp ett bulvanföretag var man tvungen att hålla affären dolt för yttre insyn.

   Men så en dag i mars 2012 avslöjades alltihopa av två grävande journalister vid Sveriges Radios Eko-redaktion. På ett noggrant och väl avvägt sätt tar de sig framåt i sina rapporteringar kring vapenexportaffären och i dess snårskog av lögner och uttalanden reder de ut sakuppgifter som sedan sänds i flertalet omgångar i radions Dagens eko under ett par veckor. Detta blev ett scoop som slutligen satte försvarsminister Sten Tolgfors i en ohållbar situation och med KU efter sig beslutade han sig för att avgå. Parallellt i historien söker flera myndighetspersoner smutskasta reportrarna och ifrågasätta deras vederhäftighet i deras rapporter genom att försöka stoppa vidare granskning.

   Nu två år efteråt har de båda journalisterna Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman sammanfattat hela storyn i sin bok Saudivapen, utgiven av Albert Bonniers förlag. De båda författarna har rönt stor framgång med sin granskning av Saudiaffären och vunnit flera prestigefulla priser såsom Stora Journalistpriset, men även internationellt då man erhållit det kanske mest prestigefulla amerikanska priset IRE Medal, för sin undersökande och grävande journalistik. Boken är välskriven och fångar upp läsaren i en gastkramande cirkus av olika händelser som sker både öppet och i kullisserna. Läsaren får samtidigt en god inblick i hur radioreportage utarbetas och sedan sänds. Men boken Saudivapen är inte bara en intressant och spännande läsning. Den tar upp viktiga rättsliga aspekter som exempelvis skyddande av källor, juridiska snårigheter i fråga om hur man verifierar uppgifter, både muntliga som skriftliga.

   Boken är både skrämmande och underhållande och ger en god insikt i hur svensk vapenexport fungerar i det dolda, varpå boken är högst läsvärd för alla och envar.

 

Saudivapen av Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman

Albert Bonniers Förlag 2014

ISBN 978-91-0-013861-5

 

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.