Gav bort en miljon till sekt – nu prövas det i rätten

Publicerad 2015-01-28

Är en namnteckning på ett gåvobrev giltigt om man har varit under påtryckning från en sekt? Frågan har för första gången tagits upp till rättslig prövning vid en rättegång i Nyköping. Två avhoppade medlemmar vill få ett gåvobrev upphävt med hänvändelse till att de varit under så stark påverkan och varit så rädda för sektens ledare att de inte hade något annat val än att skriva på. 

Fallet är intressant eftersom det aldrig tidigare har prövats i Sverige om medlemskap i en manipulativ organisation/sekt inneburit att man gjort saker mot sin vilja på grund av påverkan som kan liknas vid hjärntvätt.

Under de fyra dagar som rättegången pågick kunde avhoppare och tidigare fosterhemsplacerade berätta om ett kollektiv där de boende fick arbeta hårt för en lön som gick in på kollektivets konto, hur de varit avskurna från omvärlden, om nattliga samlingar som kunde pågå i timmar och om sexuella övergrepp.  En del av kollektivets inkomster kom från barn som fosterhemsplacerats där och personer som Kriminalvården ansvarade för. Organisationen var uppbyggd runt ett företag, Powerplay som ägnade sig åt ljud- och ljussättning, uthyrning av bilar, bussar och limousiner, taxiservice, catering och restaurangverksamhet. Där arbetade både de som var medlemmar i kollektivet och de som var placerade. Kollektivet har också ägnat sig åt fastighetsaffärer, där de bland annat köpt ett slott, strandlägenheter vid Svarta Havet och bostadsrätter i Stockholm till ledarnas barn.

Manipulativ organisation

De kvarvarande tre paren från kollektivet målade istället upp en ljus bild av ett sammanboende där man i Guds namn tog hand om samhällets utslagna och frälste förtappade själar.  Främst var det sektledarnas barn som fick berätta om öppenhet och en jämlik organisation.

Som expertvittne var Per Kornhall kallad, han har en lång tid bakom sig i en religiös sekt, har skrivit en bok om sina upplevelser och är känd från många debatter i ämnet. Han konstaterade att kollektivet inte fullt ut fyllde kriterierna för sekt utan att han ville kalla det för en manipulativ organisation. Per Kornhalls berättade om den bindning som medlemmar får och hur svårt det är att ta sig ut när man inte har några egna pengar eller har kvar kontakten med vänner och familj.

Dom faller den 20 februari och Magasinet Para§raf återkommer med domslut och kommentarer.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.