”Kommissionens rapport är förödande”

Av Dick Sundevall 2015-06-14

Författaren och journalisten Dan Josefsson konstaterar att det i Bergwallutredningen om Quick-cirkusen finns massor av exempel på brott mot objektivitetsprincipen, och tillägger:
– Om det inte är systemfel som ligger bakom alla felaktiga morddomar, varför vill då kommissionen ha lagändringar som berör det här?

   Dan Josefsson har skrivit den prisbelönta boken, Mannen som slutade ljuga, som går igenom och förklarar vad som utspelade sig på Säters rättspsyke under åren då Thomas Quick blev en ”massmördare”.

– Dom använder inte ord som mened eller lögn, men när man läser rapporten så är det ju helt klart just det som kommissionen påvisar, säger Dan Josefsson. Och dom konstaterar att åklagaren Christer van der Kwast och polisen Seppo Penttinen har stoppat undan vitala dokument och inte ens diariefört dem. För att därefter dölja innehållet eller framföra något annat i rätten än vad som finns i dokumenten.

Av journalanteckningarna framgår hur allting började med att Thomas Quick, som han då hette, inte ville att polisen skulle komma eftersom han var osäker på om han hade mördat de där människorna, som han hade börjat fabulera om. Dan Josefsson understryker det här:

– I dom första förhören säger Quick att han inte är säker på att han har mördat någon. Så vad är det för jävla erkännande? Han säger att ”i terapin har vi pratat om att jag kan ha mördat människor, men jag är inte säker på att det är så”.

Dan Josefsson jämför med mordet på Olof Palme. Det är cirka 130 mer eller mindre förvirrade personer som har erkänt det mordet, men ingen av dessa har blivit åtalade.

– Och man kan ju anta att det är ett antal erkännanden avseende Palmemordet som är betydligt mer trovärdiga initialt, än när Thomas Quick säger att han inte vet om han har begått några mord.

Systemfel eller inte

– Det var ju olyckligt att DN vinklade så hårt på att det inte handlade om några systemfel, säger Dan. För sedan sa ju kommissionens ordförande Daniel Tarschys att det var en smaksak om man ville benämna det systemfel eller inte. Men om kommissionen anser att det finns ett för svagt lagligt stöd för objektivitetsprincipen, så nog fan är väl det i så fall ett systemfel.

I och med kommissionens rapport har till slut domstolarnas ageranden när Quick dömdes kommit upp i ljuset. Och från kommissionens sida är man kritisk:

– Dom skriver ju att domstolen borde ha ställt frågor, och dom borde ha krävt bättre underlag och liknande, säger Dan Josefsson.

Skiljelinjerna

– När det har funnit skiljelinjer under dom år det här har debatterats, så går dom alltid mellan dom som är insatta i materialet och dom som inte är det, säger Dan. Det är enkelt att se vad som hände om man tar sig tid att gå igenom materialet. Problemet är att det sprids ut över tusentals sidor och det är så träigt att läsa alla dom där förhören. Och det är omöjligt för dom flesta att göra det eftersom man inte har den tiden.

Dan menar att det blev tydligt för honom hur det hade gått till när han systematiskt började läsa materialet:

– Och likaså för Hannes Råstam när han läste det före mig. Och nu har även kommissionen gjort det, och då blir resultatet den rapport dom har lagt fram. Medan Göran Lambertz tillhör den kategori som inte har läst, utan har fått sin huvudsakliga information från den där gruppen han ingår i.

Dan tillstår att han hade samma uppfattning som Lambertz när han bara hade läst domarna:

– Då tänkte jag att det kan ju kanske vara fel på någon av morddomarna, men det är ju inte sannolikt att en psykpatient ska ha kunnat lura hela rättssystemet.

– Ja, precis likadant resonerade jag efter att en gång i tiden ha läst domarna.

– Men problemet är ju att Lambertz tänker så fortfarande. Han har inte läst, utan han litar på vad Christer van der Kwast och Seppo Penttinen framför till honom.

Rättspsykena

– När jag jobbade med boken fick jag uppfattningen att man skiter fullständigt i vad man gör inne på rättspsykena, säger Dan Josefsson.

– Ja, det är ju något av samhällets slutstationer, där patienter är inlåsta på obestämd och obegränsad tid.

– Och än mer tydligt blir det när det handlar som sexualbrottslingar, som står lägst i rang. Det blir lite av ”håll galningarna borta och lås in dom”.

Sture Bergwall blev, efter att han börjat ta tillbaka sina erkännanden om olika mord, utsatt för kroppsvisitering varje gång han hade varit ute:

– Fast han bara hade gått en promenad på innergården så skulle han kroppsvisiteras varenda gång han skulle komma in igen, berättar Dan. Och då försvarade man sig med att det var en generell regel av säkerhetsskäl som gällde för alla. Men då trampade dom i galen tunna, för dom får inte införa sådana generella regler. För om någon ska kroppsvisiteras måste det finnas en misstanke i det enskilda fallet.

Sture Bergwall anmälde det här och Säter fick kritik som gick ut på att så här får ni inte göra:

– Men då svarade dom bara att så här tycker vi att vi ska göra, och sedan fortsatte dom med kroppsvisiteringarna. Och diagnoser av olika slag för patienterna är ju rena lotteriet.

Dan Josefsson menar att man uppträder väldigt omoget på Säters rättspsyk:

– Och det gör man även nu, efter att allt uppdagats. Man borde ju gå ut och säga att nu ska vi göra en egen utredning och gå tillbaka och se hur det kunde bli så här. Men det gör man inte.

Det finns i utredningen

I samtliga stora resningsärenden sedan 1990-talet har grävande journalister hittat väsentliga fakta i förundersökningen och framförallt i spaningsmaterialet, alltså den så kallade slasken, som sedan blivit väsentligt för att Högsta domstolen tillstyrkt resning i ärendet.

– Man kan som utomstående tycka att här kommer journalister och dukar upp uppenbara svagheter, säger Dan. Och då kan man ju fråga sig hur i helvete polis och åklagare har missat det här? Men det har dom ju uppenbarligen gjort.

– Ja, och det är ju inte så att enskilda journalister är bättre på att utreda mord än vad ett gäng erfarna mordutredare är, men skillnaden är då att vi har frågat oss vad det är som talar för att den dömde faktiskt är oskyldig. Vilket dom då inte har gjort.

– Ja, har dom överhuvudtaget inte tänkt i dom termerna så kan dom ju naturligtvis missat det. När det gäller Quick så är det ju uppenbart. Istället har Penttinen ägnat sig åt att tolka Quicks kroppsspråk och liknande.

Dan Josefsson avslutar med att understryka hur bra kommissionens rapport är:

– Den är blytung!

 

 Nedan biläggs Bergwallkommissionens rapport i sin helhet.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev
Framöver är det bara prenumeranterna som kommer åt att läsa samtliga artiklar.

I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat.

Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.