”Åklagaren föregriper beslut avseende Assange”

Av Dick Sundevall 2015-04-26

Julian Assanges advokat Thomas Olsson anser att överåklagare Marianne Nys agerande har varit oroväckande och att det kastar en skugga över åklagarens opartiskhet:
– Att Assange nu äntligen ska förhöras är ett steg som borde ha tagits för länge sedan, säger Thomas Olsson.
Här gör vi en utförlig genomgång av fallet.

Det har gått drygt fyra år sedan Assange blev misstänkt för sexbrott i Sverige. Så låt oss göra en tillbakablick och repetition av vad som hänt, och då inte minst titta närmare på den radda av underliga ”tillfälligheter” som framkommit i utredningen.

Men låt mig först klargöra att jag stödjer jämställdhetssträvanden. Jag anser att det självklart ska vara lika lön för lika arbete. Och i min yrkesutövning torde jag vara den journalist som fört fram mest omfattande kritik mot polisens låga prioritering av relationsrelaterat våld. Alltså det våld som i huvudsak utövas mot kvinnor. Min kritiska granskning nedan av vissa extremfeministiska yttringar, ska alltså inte ses som ett accepterande av någon som helst form av kvinnoförtryck. Och jag anser självklart att om Assange har begått någon form av sexbrott så ska han naturligtvis dömas för det, precis som alla andra. Med detta klargörande hoppas jag slippa en onödig sidodiskussion.

Internationell rockstjärna

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Aklagaren-foregriper-beslut/Assange Hojd.jpegJulian Assange kom till Sverige den 11 augusti 2010. Han har då blivit en världskändis och sågs av miljoner människor runt om i världen som en hjälte genom sitt arbete med att avslöja USA:s krigsförbrytelser. Av bara farten hade hans och WikiLeaks arbete också resulterat i att USA:s föraktfulla syn på andra länders statsöverhuvuden och ministrar hade exponerats.

Assange får en internationell rockstjärnas mottagande i Sverige. Han tas emot med stora famnen på de stora nyhetsredaktionerna och är med i tv mer eller mindre varje dag. Han hyllar den svenska offentlighetsprincipen och pratar om att etablera sig och WikiLeaks i Sverige.

USA:s fiende

Tveklöst måste det här ha oroat en del krafter, för att uttrycka det milt. Han är i det här läget något av USA:s fiende nummer ett. Det han har gjort, som i Sverige är ett stort journalistiskt avslöjande, ses i USA som spionage och förräderi och kan leda till dödsstraff eller i varje fall ett mycket långt fängelsestraff.

I Sverige finns många vänner och försvarare av allt vad USA tar sig för. En del av dem motsvarar närmast de gamla svenska sovjetkommunisterna som en gång i tiden försvarade allt Sovjetunionen gjorde. Dessa USA-vänner finns inte sällan på olika höga nivåer inom det svenska etablissemangets olika delar. Rimligen ser de Assanges planer på att etablera sig i Sverige som ett stort problem. De kan dock, i det här läget, inte göra något åt det.

Våldtäkt och sexuellt ofredande

En dryg vecka efter Assanges ankomst till Sverige ska han komma att bli anmäld för våldtäkt och sexuellt ofredande mot två kvinnor. För att förstå de olika turerna i vad som då utspelar sig bör man ha klart för sig att det inte handlar om två kvinnor som är socialt och samhälleligt jämställda. Jag kommer här att benämna dem A och S.

A är vid tillfället 30 år och väletablerad. Hon forskar och arbetar som pressekreterare åt Socialdemokratiska broderskapsrörelsen. Och är bland annat engagerad i en kubansk feministisk gruppering.

Hon är en central person inför anordnandet av seminariet med Julian Assange den 14 augusti 2010. Och det är inplanerat att Assange ska bo i hennes lägenhet dagarna innan seminariet, när hon ska vara bortrest.

S är betydligt yngre. Hon arbetar med enklare jobb som timanställd på Naturhistoriska museet och som det ska visa sig, är hon lite av en intelligensgroupie. I varje fall vad gäller Julian Assange. Jag använder inte begreppet intelligensgroupie för att nedvärdera henne. Alla har vi varit unga och haft idoler. Och utifrån det agerat mer eller mindre omoget. S är i det hänseendet inte unik eller speciellt klandervärd.

Låt oss med den bakgrunden titta närmare på ett tiotal av de underliga ”tillfälligheter” som förekommit i det här fallet.

Tillfällighet ett

A kommer hem till sin lägenhet där Assange bor den 13 augusti, vilket är ett dygn tidigare än vad hon sagt. Hon går ut och äter med Assange och på kvällen har de sex i hennes lägenhet, berättar hon i förhören. Vilket de återigen har morgonen därpå. Och, vilket framgår av polisförhören, till och från de närmaste sex dagarna.

Senare ska A komma att påstå att Assange den första natten, alltså natten mellan den 13 och 14 augusti, ska ha begått ett sexuellt övergrepp mot henne, genom att avsiktligt ha haft sönder en kondom och sedan fått utlösning i henne.

Men hon framför inte detta till någon den 14 augusti eller de närmast kommande dagarna. Tvärtom säger hon några dagar senare, enligt ett vittne som hörts av polisen:

”Jag var ju skitstolt, att få världens häftigaste man i säng och som bor i min lägenhet.”

En vecka senare, den 21 augusti, framför hon något helt annat i ett polisförhör. Det återges så här:

A uppger att hon mått mycket dåligt efter detta tillfälle (samlaget under natten mellan den 13-14 augusti) då hon och Assange hade sex. Främst på grund av oro för att ha blivit smittad av HIV eller någon annan könssjukdom.

Den 14 augusti äger det planerade seminariet framgångsrikt rum och A ordnar med olika presskontakter för Assange. Efter seminariet anordnar A en kräftskiva hemma hos sig för Assange. Av vittnesmål framgår att de flesta på denna fest är aktiva feminister. Nu är feminister ett väldigt brett begrepp och jag vill inte generalisera, så låt oss försöka definiera var just de här feministerna hör hemma: Enligt polisens förhör med personer som närvarat på festen är det flera av dessa feminister som ifrågasätter att det överhuvudtaget är män närvarande på festen – som alltså anordnas för Julian Assange.

Tillfällighet två

Vänner till A framför på festen att de nu kan ta över login för Assange, så som det var planerat från början, eftersom A bara erbjudit sig att han skulle få bo i hennes lägenhet då hon var bortrest. Men A klargör att Assange ska fortsätta att bo hos henne. Flera som senare ska komma att förhöras av polisen, får uppfattningen att A och Julian Assange nu är något av ett par.

Det har nu gått ett dygn efter det påstådda sexuella övergreppet och klockan två på natten twittrar A förtjust:

Sitta ute kl 2 och knappt frysa med världens coolaste smartaste folk, det är ju amazing!

Tillfällighet tre

Dagen därpå, söndagen den 15 augusti, medverkar A i sin självpåtagna roll som pressekreterare åt Assange i ett möte mellan Piratpartiet och WikiLeaks. Varför skulle hon ha den formella rollen? Rimligen för att hon, två dygn efter det påstådda sexuella övergreppet, räknade med att Assange som var här för att söka arbets- och uppehållstillstånd, skulle befinna sig i Sverige en längre tid.

Tillfällighet fyra

Måndag 16 augusti träffar Assange den yngre kvinnan S, som han hånglat med på seminariet den 14:e utan A:s vetskap. Det leder till sex mellan S och Assange hemma hos S i Enköping.

Först torsdagen den 19:e får A reda på att även S är Assanges älskarinna, genom att S ringer henne och berättar vad hon varit med om. Då har Assange bott hos A i sex dygn, men i och med det här samtalet är Assange inte längre välkommen hos A, så han tar sina pinaler och flyttar därifrån morgonen därpå.

På fredagen börjar A prata med vänner om att Assange ska ha våldtagit S. Dock har S inte påstått något i den vägen.

Tillfällighet fem

S är orolig för att hon kan ha blivit smittad av HIV när hon har haft sex med Assange, och frågar A hur hon ska göra. A menar att de via polisen ska försöka få Assange att testa sig. Det här är underligt, och samtidigt kanske talande för hela historien:

Om de skulle ha fått Assange att testa sig och det hade visat sig att han var HIV-positiv, så kvarstår ju fortfarande frågan om S har blivit smittad eller inte.

Det självklara i en sådan här situation skulle naturligtvis istället vara att A förklarade för S var hon kunde gå och låta testa sig, utan att ta omvägen via att Assange ska testa sig. Och A vet naturligtvis att det finns flera ställen i Stockholm där man snabbt kan få en sådan test utförd.

Tillfällighet sex

A ska senare i polisförhör komma att påstå att hon uppfattade det som att Assange rev sönder en kondom under ett av deras samlag. Men i samtalet med S om att gå till polisen för att få Assange att testa sig, framför hon ingen oro för sin egen del.

Tillfällighet sju

När A tar med sig S för att gå till polisen, blir det av en tillfällighet till en polisstation i Stockholm där en kvinnlig vän till A just då arbetar. Och det blir också hon som tar emot deras anmälan. Det hela slutar med att man kommer fram till att Assange ska anmälas för våldtäkt och sexuellt ofredande. Senare ska S framföra att hon egentligen inte alls ville anmäla Assange.

Tillfällighet åtta

Under de följande dagarna då A insett att Assange har en annan älskarinna parallellt med henne, raderar A tre egna inlägg på Twitter som är kopplade till Assange och kräftskivan. Hon ber också Piratpartiet att i efterhand radera hennes namn på pressreleasen från den 17 augusti, där hon uppges vara Julian Assanges pressekreterare. Och den 21 augusti stänger A ner sina bloggar.

Tillfällighet nio: Teknisk bevisning

A berättar i polisförhören att hon uppfattat det som om Assange efter att de haft samlag en stund, dragit sig ur och rivit sönder kondomen, för att sedan fortsätta samlaget och få utlösning i henne. Hon tillfrågas av polisen om hon har kvar den kondomen hemma. Hon svarar att hon inte vet men ska kolla det. A återkommer sedan och säger att hon hittat kondomen, och överlämnar den till polisen. Den är trasig.

Det har nu gått en tid och rimligen har A städat ordentligt efter kräftfesten. Alla som har haft middagar med kräftor eller andra skaldjur vet att man måste städa grundligt för att få bort den starka lukt som blir resultatet om något blir kvar från skaldjuren. Men tydligen har inte denna kondom blivit undanstädad.

Statens kriminaltekniska laboratorium undersöker kondomen, och kommer fram till att skadan på toppen av kondomen mycket riktigt kan ha uppkommit av att den har rivits sönder. Men – de hittar inga som helst sekret från A eller Assange på den. Inget från hans sperma och inga sekret i övrigt överhuvudtaget.

Rimligen torde det här vara en av de få i världen, kanske den enda, kondom som har använts för att genomföra ett vaginalt samlag med utlösning, utan att det efterlämnats minsta lilla sekret från någon av parterna.

Tillfällighet tio

Av en tillfällighet får sedan A och S Claes Borgström som målsägarbiträde. Borgström är som före detta Jämo känd för sitt feministiska engagemang. Det har till och från tagit sig i det närmaste extremistiska uttryck, som när han ville stoppa svenskt deltagande i fotbolls-VM i Tyskland på grund av den tyska statens inställning till prostitution.

Av en tillfällighet arbetar vid det här tillfället en kvinna på Borgströms advokatkontor, som är framträdande i en organisation som hjälper kvinnor att fly från Sverige med sina barn, när domstolen dömt till delad vårdnad, eller där fadern tilldömts vårdnaden. Alltså, hjälp med att genomföra barnarov.

Dock sparkar A år 2013 sitt målsägarbiträde Claes Borgström. Varför har inte framgått. Kanske för att han gjort så många mediala utspel i den här frågan, eller kanske för att det visat sig att han inte tillhör samma gruppering av feminister som hon? Eller för att hon anser att Borgström blivit för nedskitad genom sitt agerande i fallet med Quick/Bergwall?

Sexbrott eller inte?

Personligen anser jag att sexbrott av olika slag är bland de vidrigaste brotten alla kategorier. Men jag har arbetat med rättsfrågor i drygt 30 år och erfarenheten är glasklar, alla anmälda sexbrott är inte sexbrott. Det är naturligtvis inte så att det springer omkring en massa kvinnor och falskt anmäler män för sexbrott på landets polisstationer – men det händer. Varje år döms därmed några kvinnor för dessa falska anmälningar. I en del fall har de i efterhand erkänt, i andra inte.

Svenska och internationella undersökningar om hur stor del av anmälningarna som är falska varierar från några få procent ända upp till 75 procent, men inga undersökningar har kommit fram till att det inte skulle existera några falska anmälningar om sexbrott.

Inte sällan visar det sig att en del av dessa falska anmälningar handlar om att en kvinna känt sig kränkt av mannens agerande, utan att han därmed gjort sig skyldig till något olagligt. Han har helt enkelt på ett eller annat sätt visat att hon inte är kvinnan i hans liv, vilket hon hade fått uppfattningen att hon var.

Åklagarkarusellen

Under åren som jag arbetat med rättsfrågor har jag mött åklagare, advokater, domare och andra inom rättskedjan som jag fått ett stort förtroende för. Dessa utgör ingen majoritet i sina respektive yrkeskårer men de finns där. Det är personer med stark integritet och ett personligt rättspatos. Personer som står upp för sina rättviseideal och för rättssäkerheten, oavsett vad som för tillfället är politiskt korrekt och oavsett eventuella påtryckningar från olika håll.

En av dessa är chefsåklagare Eva Finné. Har sett och hört henne i olika sammanhang genom åren och mitt förtroende för henne har fördjupats. Hon är allmänt respekterad och ansedd. Mer än en advokat har yttrat något i stil med:

– Henne ska man inte ha emot sig. Hon är skarp.

Eva Finné brukar följaktligen ibland få ta över komplicerade känsliga utredningar från andra åklagare. Vilket var precis vad som hände i fallet med sexbrottsanklagelserna mot Assange. Det resulterade i att Eva Finné, efter att ha granskat fallet, hävde anhållningsbeslutet avseende Assange och skriftligt meddelade att:

Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt.

Några dagar senare går hon ut med nästa skriftliga meddelande, där hon även avskriver anklagelserna om sexuellt ofredande. Hon klargör där i meddelandet från åklagarmyndigheten:

Innehållet i förhöret ger inte stöd för att något brott begåtts.

Kvar fanns sedan bara en anmälan om ofredande – vilket är ett bötesbrott i nivå med fortkörning. Och det handlar inte om sexuellt ofredande.

Tillfälligheter i massor

Då överklagar Claes Borgström nedläggningen av anmälningarna och ärendet hamnar hos överåklagare Marianne Ny, bilden nedan.

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Aklagaren-foregriper-beslut/AssangeMarianneNY.jpg

Hon återupptar förundersökningen, och utfärdar efter en tid en internationell arresteringsorder avseende Assange.

Finns det någon som tror att de olika åklagarturerna är rena tillfälligheter? Någon som tror att det inte pågått ett spel bakom kulisserna? Någon som tror att det är en ren tillfällighet att Assange inte förhördes ett antal gånger när han var kvar i Sverige i fem veckor efter att han blivit polisanmäld? Någon som tror att Marianne Ny kan agera som hon gör utan att ha stöd uppifrån i åklagarhierarkin? Någon som tror att åklageriets agerande inte är förankrat i justitiedepartementet, i ett internationellt storpolitisk fall som den här?

Ingen åtgärd

Låt oss jämföra det här fallet med ett annat fall som hamnade hos överåklagare Marianne Nys enhet. Det är naturligtvis inte exakt lika, men har många likheter. Den stora skillnaden är att här har faktiskt en kvinna smittats med HIV. I fallet med Assange har varken A eller S smittats med någon som helst könssjukdom.

En kvinna har haft ett förhållande med en man som vi kan benämna N. Hon har tidigare testat sig för HIV i september 2007 och i maj 2009. Dessa tester har varit negativa, de har alltså visat att hon inte är HIV-smittad.

Det sexuella förhållandet med N pågår från maj till september 2009. Hon hävdar att hon under den tiden inte haft några sexuella förhållanden med andra personer. N vill inte använda kondom så de har oskyddade samlag. I september det året testas hon positivt för HIV, vilket resulterar i att hon anmäler N för grov misshandel (spridande av smitta).

Hon hävdar vidare att hon kan styrka sitt förhållande med N genom att hon under den aktuella tiden bodde på Hotell Jouren i Skärholmen, där det finns övervakningskameror. N måste legitimera sig varje gång han besökte henne där, och hans legitimation kopierades då varje gång. Hon kan därtill uppvisa msn-diskussioner efter deras förhållande, där N talar om deras tidigare relation. Tidigt i utredningen pekar hon ut N med namn, födelseland, svenskt personnummer och bostadsadress.

Det finns därtill en person som är beredd att vittna om att när N skulle testas för HIV, så bytte den här personen identitet med honom och gjorde denna HIV-test, som var negativ. Det framgår också av utredningen att N numer kan antas befinna sig utomlands.

Det här fallet avskrivs av polisen på Södertörn i Stockholm. Det överklagas till den enhet där Marianne Ny är överåklagare. Den 1 februari 2011 meddelar den enheten att man inte gör någon ändring av det tidigare beslutet. Alltså – ingen internationell efterlysning går ut och inga vidare åtgärder vidtas.

Beslutet är undertecknat av chefsåklagare Magnus Bolin och överåklagare Marianne Ny.

Kunde inte förutses

När man tränger ner i anklagelserna mot Julian Assange, så blir i varje fall jag övertygad om att det handlar om två kvinnor som känt sig kränkta av Assange – och vill ge igen. Men kanske i första hand bara vill förnedra Julian Assange, genom att via polisen påtvinga honom ett HIV-test. Ett test, som om det kom ut, skulle få omfattande medieuppmärksamhet.

Men A, och än mindre S, kunde rimligen inte i det läget förutse vilket resultat det skulle bli av deras polisanmälan. Att det skulle resultera i en omfattande underlig åklagarcirkus, stor internationell medieuppmärksamhet, och till slut landa i internationell storpolitik.

Extremfeminister tog över

Olika grupperingar av extrema feminister som uppenbarligen anser sig ha vetorätt på hur sexuella relationer ska se ut och hur samlag ska få genomföras, tog fallet Assange till sig. Och med deras snäva synsätt på om ett samlag eller två har gått till så som det enligt deras reglemente ska gå till – tog de över fallet i medierna. Assange förvandlades därmed snabbt från hyllad hjälte till simpel våldtäktsman.

Bra för USA:s trogna vänner

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Aklagaren-foregriper-beslut/Assange TimeStjaernbaneret.jpgDe flesta i de här grupperna av extremfeminister har troligen inga varmare känslor för USA och än mindre för CIA. Tvärtom är det nog många av dem, kanske de flesta, som anser sig stå politiskt till vänster.

Men likafullt spelade de USA och CIA:s trogna svenska vänner i händerna. För nu fick dessa vänner något att ta på. Något att bekämpa Assanges planer med. Något som kunde hindra honom och WikiLeaks från att etablera Sverige som en bas för sin verksamhet. Och inte minst, något som smutskastade Assange och WikiLeaks.

Exakt vad som har hänt bakom kulisserna lär tids nog komma fram men idag kan vi bara göra rimliga antaganden:

Rimligen har frågan ventilerats i de högre juridiska sfärerna, där man känner ”lojalitet med staten”. Såväl Riksåklagaren som justitiedepartementet lär sannolikt ha varit inblandade. Naturligtvis inte i formell mening. Inte i form av formella möten. Och än mindre där det förts några protokoll. Det går inte till så när frågorna är ytterst känsliga.

Personer bokar istället in luncher med varandra och ventilerar frågan. Eller tar det över en fika. Där framförs försiktigt, ofta indirekt, önskemål från respektive personers chefer:

– Det skulle naturligtvis vara bra om… Du ska veta att han noga följer det uppkomna läget… Du vet säkert bäst hur det kan hanteras…

Amerikanska kontakter

Finns det någon som tror att det inte har funnits informella kontakter mellan folk från USA:s ambassad och lämpligt valda svenskar i en sådan här storpolitisk internationell fråga? Lämpligt valda svenskar som har det kontaktnät som behövs.

Nyligen avslöjades det att Carl Bildt en gång i tiden rapporterade löpande om de interna regeringsöverläggningarna till sina amerikanska ”vänner”. Därmed visste de vad det sannolikt skulle komma för regeringsbeslut, innan partiernas medlemmar och svenska folket hade en aning om det. Och låt oss inte glömma att vi lever i ett land där amerikanska CIA-agenter har tillåtits hämta medborgare på Bromma flygplats. Droga dem, sätta på dem vuxenblöjor, och flyga iväg dem till Egypten för att torteras.

Sitter där han sitter

Idag sitter Assange i staten Ecuadors ambassad, som står för allt han och WikiLeaks motarbetar. Misstänkt för sexbrott i Sverige. Isolerad medan WikiLeaks bryts ner. CIA och USA kunde inte önska sig en bättre utveckling av den här historien. Och detsamma gäller för USA:s trogna svenska vänner.

Skulle han ha blivit utlämnad till USA, skulle man där ha fått stora problem såväl på hemmaplan som internationellt, om han blev dömd till ett långt fängelsestraff.

Men Julian Assange har bara suttit fast där på Ecuadors ambassad i London så länge överåklagare Marianne Ny och de som styr henne, ville ha det så. Om åklagare och polis hade gjort vad vi i Sverige ofta gör i sådana här lägen, åkte dit och förhörde honom, eller förhörde honom via videolänk, så skulle hela den här historien snabbt vara utredd och avklarad. Julian Assange har hela tiden klargjort att han står till förfogande för sådana förhör.

Resultatet av ett eller flera förhör skulle med all sannolikhet bli: Brott ej styrkt.

Men det har uppenbarligen inte statens representanter inom åklagarväsendet önskat medverka till. Fram till nu – då såväl Svea hovrätt som Högsta domstolen markerat att det nu fick vara nog med den här passiviteten.

Det argument som tidigare använts från åklagarsidan, men som tydligen inte gäller längre, har varit att om man förhör Assange på den där ambassaden och kommer fram till att man vill åtala honom, så kan man inte tvinga honom att lämna ambassaden. Och därmed skulle det vara meningslöst att förhöra Assange.

/wp-content/uploads/content/avslojanden/Aklagaren-foregriper-beslut/AsangeThomas OlssonTVkamera.jpeg

– Det är ett mycket besynnerligt argument, säger Assanges advokat Thomas Olsson, bilden ovan. Eftersom det innebär att man föregriper ett beslut som måste fattas på grundval på den information som framkommer vid förhören. Om åklagaren förhåller sig objektiv till utredningen, vilket hon ska göra, så är dom här förhören dom steg som finns att ta.

– Ja, så går det ju normalt till.

– Javisst, och beroende på vad som framkommer vid dom förhören ska åklagaren sedan besluta om att utredningen ska läggas ner i sin helhet, eller i vissa delar, och utifrån det besluta om man ska gå vidare till åtal eller inte.

– Men så har det väl inte gått till i det här fallet?

– Nej, åklagarens inställning till det här har ju snarare gett intryck av att det redan har fattats ett beslut om åtal. Och det är ju naturligtvis djupt olyckligt, för det kastar ju en skugga över åklagarens opartiskhet, säger Thomas Olsson.

 

Uppdatering 17 mars 2015:

Efter beskedet om att Assange ska förhöras i London, har en del skribenter de senaste dagarna framfört att nu ska äntligen de två kvinnorna få en möjlighet till upprättelse. Och att det var på tiden efter alla dessa år. Ja, det är naturligtvis viktigt att det utreds ordentligt när en eller flera kvinnor gör polisanmälningar om sexuella övergrepp. Något som tyvärr inte alltid sker.

Det unika i det här fallet är att de båda kvinnorna, via sina juridiska ombud, har motsatt sig att åklagare och polis ska åka till London och förhöra Assange. Mig veterligen har det aldrig tidigare hänt att kvinnor som polisanmält sexuella övergrepp motsatt sig att polisens och åklagarens utredning ska bedrivas så långt det är möjligt.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.