Åklagaren hävdar att advokat Liljekvist gjorde Hitlerhälsning och anlitade organiserade brottslingar

Publicerad 2015-05-17

Idag fortsatte förhandlingarna i Attunda tingsrätt mot advokat Per Liljekvist, som står åtalad för bland annat hets mot folkgrupp och anstiftan till misshandel. Han åtalas tillsammans med två medgärningsmän som ska ha varit hans tidigare klienter och ha kopplingar till gänget Wolfpack. 

Under den första rättegångsdagen i förra veckan, framkom att advokat Per Liljekvist, enligt åklagaren, i oktober 2014 har gått fram till ett gäng med ungdomar ”med utländskt utseende” och ifrågasatt vad de gjorde i så fina områden som Djursholm, och sedan gjort Hitlerhälsningar mot dem vid flera tillfällen.

Ska ringa sitt folk

Killarna, som vid tillfället var 15 år, förklarade att Liljekvist sedan ska ha hotat med att ”ringa sitt folk”. Enligt deras vittnesmål ska han sedan ha ringt ett antal telefonsamtal på platsen. Under tiden dessa samtal sker ska en av pojkarna enligt utsago ha pratat med Liljekvists sambo som ska ha uppmanat ungdomarna att snabbt lämna platsen.

– Hon sa att vi borde dra för att han hade ringt sina kriminella kompisar och att de tror att vi har gjort honom något, berättar han under förhöret.

Pojken uppfattade kvinnan som att hon var genuint omtänksam om dem men menar att de inte hann lämna platsen innan de nu åtalade männen dyker upp i en taxi tillsammans med en tredje, ännu oidentifierad man.

Fyra misshandlade

En av männen ska sedan ha frågat om de hade ”snackat skit om min advokat” för att sedan slå en av killarna med knytnävsslag i ansiktet tills han faller till marken. För att sedan, enligt pojkens uppgift, ha försökt sparka honom medan han försöker resa sig:

– Det var en riktig fotbollsspark. Hade jag inte skyddat mig med armen hade den träffat rakt i ansiktet. 

Under kvällen ska sedan de två medåtalade männen enligt åklagarens beskrivning ha misshandlat tre av de då 15-åriga killarna, hotat att döda en fjärde samt även misshandlat en 44-årig man som försökt lugna ner dem. De tre åtalade nekar till anklagelserna.

Kraftigt berusad

Det är inte en helt charmerande bild som pojkarna ger av den, som de menar, då kraftigt berusade Per Liljekvist. Enligt en av pojkarna ska han ha skrikit ”man jävlas inte med advokat Liljekvist!” samtidigt som han ringde samtalen till de misstänkta männen. Han står även åtalad för att ha skakat en av pojkarnas moped så kraftigt att kåpan ska ha lossnat från fordonet samtidigt som han ska ha skrikit ”fuck you du är så jävla feg!”.

Osäkra utpekanden

Även om den första dagen av huvudförhandlingen främst gick åt till åklagarens sakframställning och målsägandeförhör med de nu 16-åriga killarna samt den 44-årige mannen, så fick man även se en förnimmelse av det kommande försvar från advokaterna Gunnar Eberhardt och Thomas Martinsson som representerar de båda medåtalade männen. Under förhören med pojkarna som de åtalade, enligt åklagarens utsago, ska ha slagit och sparkat på efter en uppmaning av Per Liljekvist valde försvararna att attackera vad de menade skulle vara pojkarnas skiftande säkerhet i utpekande av deras klienter.

Ingen Hitlerhälsning

Thomas Martinsson menade att pojkarna inte enbart har misslyckats med att peka ut hans klient i de tidigare gjorda fotokonfrontationerna utan att en av dem också ska ha beskrivit en av männen som att han ”såg ut att komma från mellanöstern” något som Martinsson menade skulle tala emot att hans klient är den mannen som pojkarna sett på platsen under misshandeln.

Per Liljekvists advokat, Johan Eriksson, presenterade sin klients inställning till anklagelserna och framförde att Per Liljekvist varken har nazistiska sympatier eller ska ha gjort någon Hitlerhälsning under den aktuella oktoberkvällen. Istället ska det hela ha handlat om en armgest som skulle signalera i vilken riktning han tyckte att ungdomarna borde röra sig mot, något som måste ha missuppfattats eller illvilligt feltolkats.

”Jag ville ha skydd”

/wp-content/uploads/content/rattegang/advokat-liljekvist/LiljekvistHojdSittande.jpgVid de fortsatta förhandlingarna idag hördes advokat Per Liljekvist, bilden till höger. Det höll på i över en och en halv timme, och kom till stor del att handla om det telefonsamtal som han erkänt att han har gjort till sin 26-åriga tidigare klient. Det är i detta telefonsamtal som åklagaren menar att Liljekvist ska ha uppmanat de medåtalade männen att misshandla ungdomarna, potentiellt mot betalning.

I förhör har Liljekvist tidigare inte velat tala om det samtal som han har anklagats för att ha gjort till sin tidigare klient och numera medåtalade eftersom han inte varit säker på om detta omfattades av klientsekretessen. Nu kunde han dock lyfta locket på detta och berätta om varför han ringde just sin tidigare klient den kvällen. Anledningen – han var det senast ringda samtalet på Liljekvist mobil:

– Jag hade kunnat ringa hundra andra personer, nu råkade det bli han. Vi hade talats vid tidigare på dagen kring det mål där jag hade varit hans försvarare.

Skulle inte ha gjort det idag

På frågan om varför han ringde samtalet säger han att han kände sig hotad och ”ville ha skydd”. Vad han menade att han skulle kunna få för ”skydd” av den uppringda 26-åringen vet han idag inte. Han erkänner även att han i telefonsamtalet har uppgivit vart han befunnit sig, men förnekar alltså att han skulle ha anstiftat någon misshandel. De pengar som vittnen under förundersökningen har sett honom överräcka till denna tidigare klient på en krog i närheten samtidigt som han ska ha tackat honom för att han ”hade ställt upp” menar han egentligen var till en taxi för att ta 26-åringen från platsen.

– Jag kände att hela situationen kändes helt fel och jag ville bara att de skulle åka därifrån, berättar Per Liljekvist under förhör. 

Per Liljekvist erkänner dock att han inte skulle ha ringt samma samtal idag om han hamnat i samma situation. När han får frågan om varför han idag ångrar samtalet pekar Liljekvist på den massmediala bevakningen han menar har kommit efter händelsen.

– Jag har hört massor av påståenden i massmedia om mig, jag har läst om mina egna barn på Flashback och någon har läckt delar av åtalet innan det var färdigt. Så mycket av detta fall har skett via massmedia, berättar han i förhör.

Känt sig hotad och trängd

Per Liljekvist ger en annan bild av händelserna under kvällen den 10 oktober 2014, mot den som tidigare har presenterats av åklagaren och målsägandena. Han menar att han stött ihop med en grupp ungdomar som han uppfattade satt i en busskur vid Djursholms torg. Enligt honom är det inte de nu 16-åriga killarna som han har hamnat i bråk med utan ett gäng på tre personer, som Liljekvist även uppfattar som äldre än de målsägande, som han bråkat med. Han ska ha gått fram till dem och frågat om de ”sitter och knarkar” och sen sagt åt dem att ”dra härifrån”. 

Det är i detta läge som den armgest som åklagaren menar är en Hitlerhälsning sker. Liljekvist menar att det inte alls var någon ”heil” utan att han helt enkelt hetsigt gestikulerat åt den riktning som han tyckte att ungdomarna borde röra sig åt.

– När jag blir upprörd gestikulerar jag ofta, men det var absolut inte fråga om någon Hitlerhälsning som ni har beskrivit det.

I tjafset som uppstår med det äldre killgänget som Liljekvist menar att han hamnar i bråk med ska dessa killar ha kallat honom för gubbjävel och han har i gensvar bett dem att ”dra åt helvete”. I denna situation säger han idag att han känt sig hotad och trängd, även om det kanske inte märktes i stunden. Han erkänner att han var berusad och att han säkert uppfattades som kaxig men att han innerst inne var rädd.

Ett visst tumult

Om Per Liljekvists förhör var långt så var de medåtalade männens den definitiva motsatsen. Den 26-åriga tidigare klienten valde att enbart svara frågor från åklagaren och berättade att han fått ett samtal av sin tidigare försvarare Per Liljekvist som han uppfattade ”var i trångmål”, att han åkt i en taxi till Djursholms torg för att kolla hur det var med Liljekvist, att han på platsen sett ett visst tumult men att han ignorerat detta och gått in på en av krogarna på torget för att ta en drink. Där mötte han upp Per Liljekvist som gav honom pengar till en taxi hem, eftersom han själv inte hade några pengar med sig för att betala.

26-åringen kan bekräfta att han finns med på de bilder som finns från taxins övervakningskamera men vill inte berätta med vilka han varit innan han åkt till Djursholm, vilka som åkt med honom i taxin eller om de gjort något på platsen.

– Jag vill prata om mig själv. De jag var med är inte ens här så jag vill inte prata om dem, sa mannen i förhör.

Han förnekar dock att den medåtalade 29-åringen skulle vart på platsen. 

Finns på bild inifrån taxin

29-åringens förhör blev ännu kortare eftersom han menar att han själv inte var med på platsen eller haft någon kontakt med Per Liljekvist. Det enda han kunde bekräfta var att han och 26-åringen är vänner, att det känt varandra länge och att de umgås ibland.

Trots att 29-åringen nekar till att överhuvudtaget ha varit på platsen så kunde en polis med lång erfarenhet från arbete mot grov brottslighet hos Västerortspolisen idag med sitt vittnesmål placera både honom och 26-åringen i den taxi som ska ha kört de misstänka gärningsmännen till Djursholm denna kväll genom bilder från taxins egna övervakningskamera. Även om hans specialkompetens av att identifiera personer från övervakningsmaterial ifrågasattes av försvarsadvokaten Gunnar Eberhardt så tvekade polismannen inte på sin förmåga.

– Jag har ganska mycket erfarenhet av att ha sett dem både på spaningsfilmer och personligen vid många tillfällen. Jag är säker på min sak.

De två återstående rättegångsdagarna under denna vecka kommer att bestå av förhör med ett stort antal vittnen samt pläderingar i målet. Para§raf kommer fortlöpande att rapportera från rättegången.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.