”Svenskarnas mänskliga rättigheter har kränkts”

Av Dick Sundevall 2015-05-17

I dagens förhandlingar mot Jonas Falk med flera i domstolen Audiencia Provincial i Barcelona, var det framförallt Harriette Bromans advokat Andreu Van Den Eynde som kraftfullt ifrågasatte åtalet avseende de svenska medborgarna. 

Advokaten konstaterade att vad de åtalats för redan var avdömt i Sverige med frikännande domar, och att de därmed inte kan åtalas igen för samma sak. Han underströk att det är en mänsklig rättighet att inte behöva försvara sig mot samma åtal två gånger, och fortsatte:

– Man har kränkt Harriette Bromans och de andra svenskarnas rättigheter på ett sätt som aldrig skulle ha drabbat spanska medborgare!

Andreu Van Den Eynde avslutade med att kräva att domstolen skulle avvisa åtalet i dess helhet.

– Han var väldigt bra, säger Harriette Broman. Mycket påläst och kunnig. Det domarna reagerade starkast på var att den där spanska förundersökningsdomaren som samarbetade med de svenska åklagarna, har beordrat avlyssning av en massa telefonnummer som han fått från svensk polis. Och i Spanien är man noga med intrång av det slaget, och förundersökningsdomaren har tydligen brutit mot massor av lagar och bestämmelser i samband med dom där avlyssningar.

Det framkom också att den svenska polisen hade förhört Jonas Falk och Harriette Broman i Sverige, för att få fram uppgifter som rör vad de var misstänka för i Spanien. Men utan att Falk och Broman fick veta att det handlade om spanska misstankar om brott. Dessa förhör hade sedan översatts och skickats till Spanien, men inte använts i de svenska rättegångarna.

– Det strider mot spansk lag att göra så, säger Harriette Broman. Vilket min advokat underströk idag. Vi skulle ha fått reda på vad vi var misstänka för i Spanien, och ha haft en spansk advokat i samband med dom förhören. 

Det är att observera att Jonas Falk även är åtalad för medlemskap i kriminell organisation, vilket staten Sverige inte gick med på att utlämna honom för. Därmed ska han inte kunna åtalas för det i Spanien, något som de spanska åklagarna inte brytt sig om. Återstår att se hur det kommer att bedömas av domstolen i Barcelona.

Under tingsrätts- och hovrättsförhandlingarna i Stockholm bevakades Jonas Falk och de övriga åtalade av drygt 20 poliser. Vid dagens förhandlingar i Barcelona var det två poliser.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev

Där får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar inte ditt namn eller adress och än mindre ditt personnummer. Utan bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.