Medarbetarnas boktips

Av Dick Sundevall 2015-07-12

Vi avslutar säsongen med några tips på sommarläsning från 13 av Para§rafs medarbetare. Det är en blandning av allt från deckare till en statlig utredning på 716 sidor. Det mesta rör rätts- och kriminalfrågor. Vad böckerna har gemensamt är att när Para§rafs medarbetare inför sommaren 2015 tipsar om en eller flera böcker så är det följande.

 

Nina Silventoinens boktips

Inte som andra döttrar, av Deborah Spungen.
Ingen bok, varken förr eller senare, har lämnat ett sådant avtryck hos mig som denna.

Det är berättelsen om den beryktade Nancy Spungens tragiska och plågsamma liv, skriven av mamman Deborah Spungen.

Hela Nancys liv är en kamp; från den traumatiska födseln, följt av tonårstiden med självmordsförsök och heroinmissbruk, kärleken till Sex Pistols-stjärnan Sid Vicious och slutligen till att hon hittas mördad på ett hotellrum i NY. Under hela Nancys liv söker familjen förgäves hjälp åt sin intelligenta men okontrollerbara dotter. Först efter hennes död får de veta att hon förmodligen varit schizofren.

En man som heter Ove, av Fredrik Backman.
Underbar lättläst bok om en sur vresig gubbe som ser sig som grannskapets ordningsman. Sträckläste boken och skrattade högt otaliga gånger.

Johan Hedenbergs boktips

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/Springfloden.jpegEftersom forumet är Para§raf, så håller jag mig inom spelplanen och rekommenderar Cilla och Rolf Börjlinds kriminaldrama Springfloden.

Det är första boken om ett udda par, vars vägar korsas.

Hon, Olivia Rönning, en ung kvinna som studerar vid Polishögskolan och han, Tom Stilton, en före detta polis som dragit sig tillbaka och lever som uteliggare.

Ett perfekt par att bekanta sig med under sommarledigheten.

Isabel Sommerfelds tips

Rekommenderar varmt, Benny Zeligs underbara resa med Döden, av Simon Kudrischoff. Riktigt härlig, rolig och fantasirik sommarläsning. Påminner i stilen något om Liftarens guide till galaxen. Gillar man lite smått skruvade böcker med både allvar och humor så är denna perfekt. Utspelar sig både i Stockholm (Husby), andra delar av världen samt i himmel och helvete. Förutom Livet och Döden så får man lära känna karaktärer som före detta kokainlangaren Benny från nätverket ”Let it Snow”, jultomten och andra halvkriminella typer.

Susanne Stenhammars tips

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/makt-plast-gift-vara-barn_haftad.jpegMakt plast gift & våra barn, av Ethel forsberg

Författaren var generaldirektör för Kemikalieinspektionen under nio år.

Boken beskriver på ett hårresande sätt maktspelet mellan kemikalieindustri, marknad, myndigheter och politiker.

Man blir mörkrädd över hur det går till. Boken ger perspektiv på vad som borde vara lagligt.

Välskriven, läsvärd och mycket intressant bok.

 

Ricard Nilssons tips

Tärningsspelaren, av Luke Rhinehart.
En psykolog börjar låta en tärning bestämma över hans liv. Detta tar så småningom helt över hans liv.

En spännande och annorlunda roman om att släppa allt ansvar. 

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/Gloem att ni har en dotter.jpegGlöm att ni har en dotter, av Sandra Gregory och Michael Tierney.
Britten Sandra Gregory arbetade som lärare i Bangkok.

Efter att ha förlorat jobbet hamnade hon i en desperat situation och övertalades att smuggla en mindre mängd heroin.

Hon greps på flygplatsen och dömdes till 25 års fängelse. Detta är en gripande skildring av hur ett enda misstag kan få förödande konsekvenser.

Mårten Schultz tips

För den som vill ha lite mer krävande sommarläsning rekommenderar jag Kwame Anthony Appiahs The Honor Code.

Begreppet ”heder” förekommer ofta i den politiska, även den rättspolitiska debatten.

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/The honor codejpeg.jpegOfta associerar man till negativa företeelser, som samhället borde motverka – hedersvåld, hederskulturer (t.ex. med misogyna eller rasistiska inslag). Begreppet dyker också upp som ett skyddsvärt intresse i vissa rättsliga sammanhang. Förtal och förolämpning är två brott som fått ett uppsving i den digitala eran, eftersom brotten har kommit att bära bördan för integritetsskyddet. Men i botten är förtal inte ett brott mot integriteten, utan mot äran. Mot hedern.

Kwame Anthony Appiahs bok utgår från att hedersbegreppet är mer än bara hederskulturer och adelns omsorg om sina namn. Begreppet har, menar han, ett centralt filosofiskt intresse. Utifrån det antagandet gör han djuplodande analyser av hederns betydelse under olika historiska perioder och försöker komma till botten med frågan: Hur sker revolutioner i synen på heder? Vad var det egentligen som skedde när gentlemen inte längre behövde utmana personer som sagt något nedvärderande om deras namn på duell med livet som insats.

Det är spännande läsning. Infallsvinklarna är många och metoden att bygga filosofiska poänger på gediget researchade historiska berättelser har inte använts lika övertygande sedan Jonathan Glovers (enastående) Humanity.  

Petter Inedahls tips

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/Mannen som vande insidan ut.jpegMannen som vände insidan ut, av Fred Vargas.

Frankrikes deckardrottning har vid det här laget kommit ut med ett flertal böcker om den egensinnigt dysfunktionelle pariskommissarien Adamsberg, men få av dem kan mäta sig med denna märkliga berättelse om mord, besatthet och vidskepelse.

I en by i franska alperna rivs får efter får ihjäl av vad några menar är en varg och några någonting helt annat. När den osynliga döden till sist även når människor inbjuds Adamsberg att mot alla regler ta sig an ett fall utanför hans eget distrikt, och detta blir inledningen på en biljakt över hela Frankrike, en jakt på någon ingen vet vem eller vad det är.

Wille Erikssons tips

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/det-vi-kan-sta-for-anders-breiviks-advokat-om-rattegangen-pressen-sitt.jpgDet vi kan stå för, av Geir Lippestad.

En bok skriven av Anders Breiviks försvarsadvokat, Geir Lippestad.

En i mångt och mycket otroligt bra skriven bok som berör så väl Fallet Breivik som personen Geir Lippestad.

Personlig, öppenhjärtlig och mycket intressant läsning. Dessutom i ett förnämligt pocketformat på ganska få sidor.

Bättre bok att ha med sig i handbagaget under resan till varmare breddgrader i sommar går inte att finna. 

 

Kim Berglunds tips

De apatiska, av Gellert Tamas.
En av modern tids största journalistiska insatser. Gellert Tamas beskriver både det Sverige där begreppet ”apatiska flyktingbarn” etablerades och de människor som det berörde.

En känslomässig bergochdalbana som lämnar läsaren upprörd och berörd.

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/shantaram.jpgShantaram, av Gregory David Roberts.
Författarens mer eller mindre sanna berättelse om sin flykt från ett australiensiskt fängelse till sitt efterföljande liv som kriminell i Indien.

En smärre tegelsten som är målande, färgstark och fängslande.

Sargon De Bassos tips

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/flykten-fran-lager-14-den-dramatiska-rymningen-fran-ett-nordkoreanskt-fanglager_pocket.jpeg

 

Flykten från läger 14, av Blaine Harden är bra.

 

Harriette Bromans tips

Brott-Skuld av Ferdinand von Schirach.
Författaren är en tysk advokat som bor i Berlin. 

En novellsamling där varje berättelse är som en förundersökning, men på bara på 15 sidor! Han berättar spännande, sakligt och med medkänsla.

Brotten är ibland fasansfulla, ibland begripliga och ibland till och med lite komiska…  

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/FalletCollini.jpgFallet Collini, av Ferdinand von Schirach.
Hans sätt att beskriva människans behov av hämnd är fängslande skickligt.

Man vill bara veta…

Peter Althins tips

Sapiens av Harari, utgör en kort historik över mänskligheten och är mycket läsvärd.

Dick Sundevalls tips

Efter att ni läsare kanske har köpt några eller samtliga av ovanstående föreslagna böcker, vill jag bjuda på två bokförslag som är gratis:

Maffians bankir – Svindlande nära sanningen, av Torgny Jönsson.
Torgny Jönson benämndes en gång i tiden ”Maffians bankir” i olika medier. Han dömdes för grova bedrägerier. Åklagaren hävdade att det handlade om närmare en miljard kronor men Jönsson dömdes ”bara” för 116 miljoner. Nu har han skrivit en thriller som han själv hävdar – är svindlande nära sanningen. Jag har läst manuset. Det är en bitvis dråplig och hela tiden spännande bok. Du laddar ner den gratis här.

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/maffians_bankir_550x250.jpg

 

Bergwallkommissionens rapport
Det handlar om de åtta mord som Thomas Quick/Sture Bergwall en gång i tiden dömdes för. Och som han idag är frikänd från. Det är en allt annat än en tråkig statlig utredning. Om du tror att du har läst allt i den här historien, kommer du att inse att det har du inte. Rapporten går igenom samtliga fall i detalj. Den använder inte ord som mened och lögn – men den påvisar just det. Det är en kritiskt granskande genomgång av hur det kan gå till när den svenska rättssäkerheten är som sämst.

/wp-content/uploads/content/boktips/A-boktips-sommaren-2015/Vallning.jpgEn statlig rapport på 716 sidor låter naturligtvis inte som lite sommarläsning i största allmänhet. Men se det så här: Du kan läsa två normallånga böcker på cirka 350 sidor vardera, som kanske utgör ganska bra läsning. Eller du kan läsa den här rapporten som reder ut en av de senaste årens hetaste debatter. Det handlar om vad som sannolikt är den största vårdskandalen och rättshaveriet i Sveriges historia.

Vet att det är en gammal floskel men – sanningen överträffar dikten. Och rapporten bjuder på ett antal aha-upplevelser.

Vi har publicerat fem artiklar om rapporten, som finns att ta del av här. Under var och en finns rapporten för nedladdning.

Massor av boktips

Då och då publicerar vi boktips. Förlagen skickar massor av böcker till oss. Men vi tipsar bara om vad vi tycker är läsvärt. Alla Para§rafs boktips genom åren finns samlade här.

Ha en bra sommar. Fördelen med regniga dagar är att man i lugn och ro kan ägna dem åt bra böcker.

 

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Framöver är det bara prenumeranterna som kommer åt att läsa samtliga artiklar.

I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten. Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.

Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.

OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.