”Alla är inte lika inför lagen”

Av Dick Sundevall 2016-03-11

Simon Häggström är chef för polisens prostitutionsgrupp i Stockholm. Han var med och grep en chefsåklagare på bar gärning – när chefsåklagaren var i tjänst och hade jouren. "Det blev kaos, systemet kollapsade," berättar han för Dagens Juridik.

Alla blev stressade, från kommissarier till överåklagare, enligt Simon. Chefsåklagaren själv försökte få de poliser som grep honom att ”se mellan fingrarna”, så gripandet blev lite tumultartad.

Simon Häggström understryker att för honom och hans kollegor är alla lika inför lagen, oavsett om det är en missbrukare eller en chefsåklagare.

– Det är en trygghet att förhålla sig till det, säger han.

Fick behålla jobbet

Men sedan fick han erfara att så fungerar inte systemet i övrigt. Det blev istället 2 000 i böter för chefsåklagaren och han är nu som då kvar i jobbet som chefsåklagare.

– Jag ville tro att vi alla var lika inför lagen men har nu förstått att det bara är upp till en viss nivå, säger Simon Häggström till Dagens Juridik.

Han har otaliga exempel på andra som fått böter på tiotusentals kronor och som har förlorat jobbet för motsvarande brott.

– Det blir inte bra då internutredningen ska utreda sina kollegor, säger han.

 

skuggans-lag-en-spanares-kamp-mot-prostitutionen

Under våren kommer Simon Häggström ut med boken Skuggans lag på Kalla Kulors förlag, där han bland annat redogör för det här fallet.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.