Narkotikapoliser ska nu bort

Av Börje R P Carlsson 2016-04-22

Så var det då dags för ”allpoliser igen”. Gamla beprövade och utdömda metoder blir som nya i händerna på polisens nya härförare, som vill avskaffa specialiserade poliser. Bland annat narkotikapoliser och trafikpoliser.

   Det problem som tas upp med narkotikapolisens nedläggning är egentligen mycket vidare och allvarligare än så. Om man har en polisledning som den vi har idag och som ska genomföra den nya omorganisationen så måste alla vara på det klara med att dessa beslutsfattare ser sig som slätstrukenhetens fanbärare. De bryr sig minimalt om polisverksamheten men de är redo att experimentera med olika redan beprövade och underkända hugskott.

   De vill bara ha en slätstruken polis där ”alla kan allt eller ingen kan något”. Poliserna ska bara hoppa på direkta order från de bestämmande. Poliserna kan liknas vid tennsoldater och finns till för de olika härförarnas stora glädje genom att dessa tillåts styra polisverksamheten in i minsta detalj. Genom att hänvisa till skjutningar i Göteborg och Malmö och migrationsproblem i Malmö kan dessa härförare skylla på just detta och därefter besluta att inga brott skall utredas med hänvisning till de betungande kommenderingarna. Detta trots att dessa kommenderingar knappast tar ens en procent av poliserna i anspråk.

   Får dessa härförare (rikspolischef, biträdande rikspolischef och de regionala polischeferna med bisittare) fullfölja sina tankar kommer det snart inte att finnas en enda polis med specialkompetens. Varje polis som kan mer än härförarna utgör ett hot och så vill de inte ha det.

   En historisk tillbakablick gör att de minnesgoda känner igen sig. Då hette det allpolis som skulle vara generalister för den uniformerade delen av polisen och de skulle kunna allt. Varje polisstations skrivrum, avrapporteringsrum och radioexpeditioner skulle se exakt likadana ut. Man skulle således kunna ta en allpolis och sätta på vilket avrapporteringsrum som helst på vilken polisstation som helst och allpolisen skulle känna sig hemma. Vad man glömde då och vad man glömmer idag är polisarbete är mycket mer än bara avrapportering. Man glömde det viktigaste med lokalkännedom och personkännedom.

   Narkotikapoliser ska nu bort för det kan andra poliser sköta lika bra. Detta är en fullständigt orimlig tanke för vill man bekämpa narkotikan krävs det specialister. Missbrukarna på gatan kommer nog att lagföras eftersom det blir en pinne i statistiken utan extra arbete. De stora langarna vädrar nog morgonluft för dessa kommer polisen inte åt utan specialiserade narkotikapoliser.

   Trafikpoliserna ska bort för det kan också skötas av den vanliga polisen. Även detta är orimligt för här finns mängder av specialstraffrättsliga regler som kräver kunskaper som de flesta poliserna saknar. Detta går naturligtvis att utbilda bort men ska alla poliser utbildas till alla specialområden så kommer lejonparten av alla poliser vara ständigt frånvarande på grund av utbildning och fortbildning. Dessutom är felbeteenden i trafiken kanske det som kostar samhället allra mest genom antalet döda, invalidiserade, skadade och egendomsskador.

   Det här med narkotika och trafik är bara början om härförarna får bestämma. Jag törs knappast tänka på alla de poliser som idag har specialkompetens. Polishundarna kanske kan användas och skötas av de vanliga poliserna. Hur svårt kan det vara att kommendera ”fot”, ”bit” eller ”spåra”?

   Rytteriet? Ja, man vet aldrig för här gäller det ju bara att hålla sig kvar på hästen och det kan nog de flesta fixa utan alltför lång träning. Livvakterna? Helikopterförarna inom polisen? Sjöpoliser kostar bara pengar och är väl försumbara? Säpo?

   Varför ska det finnas både uniformerad polis och polis som arbetar civilt? En gång i tiden, när poliserna fick gratis uniform skrevs en order att spaningspoliser skulle arbeta i uniform. Detta genomfördes dock inte men frågan väcktes om ”varför ska vi ha spaningspoliser”?

   Kriminalunderrättelsetjänster tillför väl inget och är väl inget nödvändigt, för hur många banditer griper dom?

   Alla dessa förändringar ser ut att ligga i farans riktning med de nya härförarna. Så länge de inte förstår de grundläggande kraven på välutbildade specialister så kommer den polisiära kräftgången att fortsätta. Så länge de aldrig tittar tillbaka och ser polisverksamheten i historiskt perspektiv kommer de aldrig att kunna formera en framtida och effektiv polis.

   Polisen är troligen den enda myndigheten, där man kan få högre tjänst och bättre betalt, genom att gång på gång uppfinna hjulet. Om man bara ger hjulet ett nytt namn. Ingen polis kommer någonsin att kunna allt men tillsammans kan de lösa det mesta om de bara slipper chefer vars största tillgång är att slira på målet och svänga sig.

 


    Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.