Våldtäktsförsök mot helt fel tjej

Av Börje R P Carlsson 2016-05-19

Göran hade bestämt sig. Han ville känna den makt som en våldtäkt kunde skapa. Han hade försökt få sin fru med på olika rollspel där hon skulle göra motstånd och förhindra att han tog henne. Detta misslyckades skändligen varenda gång eftersom hon efter de första greppen lade sig platt och öppnade sig för honom.

När hustrun väl gett med sig så hade de ett fullbordat samlag som tycktes varit bra för båda. Men Göran var alltid lite missbelåten efteråt och tyckte att hon gett efter för lätt.

Så här var alltså Görans tankar när han en kväll var ensam. Hustrun hade åkt hem till sin mamma som var lite dålig och Göran stannade hemma. Nu fick hans fantasi fullt spelrum och han blev alltmer upphetsad. Slutligen bestämde han sig. Nu skulle det ske.

Ann på väg hem

Samtidigt var Ann på väg hem efter en träningsomgång. Hon var utbildad sjuksköterska och kände människokroppen väl. Hon hade för tio år sedan börjat träna olika typer av kampsport och hennes träning blev allt intensivare och hårdare. Ann var med sina 33 år förmodligen på toppen av sin fysiska kapacitet men hade därför inte för avsikt att sluta träna.

Kvällens träning, efter en uppvärmning som skulle gjort de flesta utmattade, hade mest bestått av sparkträning. Hon hade övat sparkar mot en säck. Det var alla typer av sparkar. Höga sparkar, låga sparkar. Knäsmällar och rotationssparkar. Hon använde ben, knän och fötter och åstadkom de mest förödande sparkar. Säcken knirrade i sin vånda men höll. Ann fortsatte med att plåga samma säck med händer, armbågar och skalle. När hon slutligen var nöjd hade hon arbetat sig igenom hela sitt hemmagjorda program och kände sig belåten efter en ordentlig genomgång. Efter en stunds stretching och dusch klädde hon sig för att cykla hem.

Hos polisen

På kriminalavdelningen i Eskilstuna var det förhållandevis lugnt. Så lugnt det nu kunde vara på en avdelning i ett polisdistrikt som ansågs vara ett av Sveriges mest brottsbelastade. Denna höga belastning hade dessa kriminalpoliser lärt sig hantera. Kriminalavdelningen i Eskilstuna hade ett mycket gott anseende i övriga Sverige. Dels för personalens kompetens och dels för de utredningsresultat som egentligen talade för sig själv.

Denna kriminalavdelning låg, enligt Brå:s statistik, i topp av den statistik som varje år togs fram. De flesta typer av brott klarades upp i en omfattning som inget annat distrikt var i närheten av. Grova rån och våldtäkter varvade med mord och andra grova våldsbrott klarades upp i en grad som var både förbluffande och smickrande.

Kompetensen och kunnandet hos dessa poliser utvecklades när de på sent 80-tal fick en ny avdelningschef. Det var denna chef som orsakade lyftet och fick Eskilstunapolisen att lägga sig främst bland landets kriminalpoliser.

Det var på denna kriminalavdelning som en våldtäktsanmälan kom in och lades på en av de rutinerade utredare som det vimlade av.

Kastade sig över henne

Utredaren tog sig an anmälan och läste igenom denna. Den var kortfattad och förhållandevis vag men detta var inget ovanligt.

En första kontakt togs med målsäganden som i förhör mer utförligt berättade hur hon varit på väg hem på sin cykel.

På Kjulavägen hade det stått en man i 25–30-årsåldern. Han verkade något vilse och tycktes fundera på något. När Ann kom cyklande sa han något som Ann inte uppfattade. Eftersom mannen såg ofarlig ut stannade Ann till och frågade om hon kunde hjälpa honom med något.

Mannen gick tvekande fram mot Ann. När han var en meter från henne kastade han sig över henne och slet ner henne i diket. Cykeln blev liggande på vägrenen. Ann kände mannens trevande händer över sin kropp och hörde hur han väste ”nu ska du knullas”. Mannen trevade med en hand över hennes bröst och den andra försökte han få ner innanför Anns byxlinning.

Våldsam urladdning

Ann kände först en förlamande rädsla och var för ett ögonblick passiv. Sedan kände hon hur ilskan började stiga inom henne och inte ens hon själv var beredd på den våldsamma urladdning som kom.

Med höger armbåge krossade hon mannens näsa och samtidigt, eller möjligen strax efter, körde hon upp höger knä i mannens gren. Det kändes som om något brast och mannen började vråla av smärta. Hans händer var plötsligt borta från Anns kropp. Mannen började dubbelvikt försöka komma på fötter samtidigt som han skrek ”jag ger mig, jag ger mig”.

Ann kände fortfarande raseriet rasa inom henne och innan hon hann behärska sig hade hon utdelat en ny spark samtidigt som hon skrek ”du ska nog fan få så du ger dig”.

När hon såg hur mannen krypande och ålande försökte komma ifrån henne lugnade hon ner sig. Hon borstade av sina kläder och satte sig på cykeln för att åka hem.

Väl hemma duschade hon återigen. Hon satt en stund och funderade på det som hänt och tänkte först strunta i händelsen. Hon ringde till en väninna och berättade vad som hänt. Blev rådd att anmäla det hela eftersom mannen kanske kunde ge sig till och försöka igen mot ett offer som inte kunde försvara sig.

Det här gjorde du bra

Morgonen dagen efter ringde Ann till polisen och gjorde en anmälan och det var denna anmälan som låg till grund för det förhör som hon nyss varit med om.

När hon skulle lämna polisstation följde utredaren med henne till entrén. På vägen dit lade han armen om hennes axlar och sa ”det här gjorde du djävligt bra”. Ann kände sig glad över berömmet och lovade att finnas till hands om någon komplettering behövdes.

Utredaren tog en tjänstebil och åkte till platsen. Den var lätt att hitta för där fanns tydliga spår i gräset efter en batalj. Dessutom fanns ett trasigt cykelbakljus vid vägrenen.

Han började granska platsen och funderade på om tekniska skulle kallas ut. Han bestämde sig för att det tekniska kunde göra kunde också han göra varför han gjorde en okulär besiktning av platsen. Han tog några foton på brottsplatsen. Det gick lätt att se vilken väg gärningsmannen tagit sig från platsen. Han smålog när han tänkte vilken mina denna våldtäktsman gått på och värre skulle det bli när han åkte fast. För åka fast skulle han.

Det fanns i poliskretsar ett talesätt som sa att ”en bandit skulle ha en djävla otur om han åkte fast men i Eskilstuna gällde att han skulle ha en djävla tur om han kom undan”. Enligt utredarens kaxiga sätt att tänka handlade det bara om tid innan gärningsmannen var inlåst.

Anträffade glasögon

En bit från brottsplatsen hittade utredaren ett par deformerade glasögon. Dessa tillvaratogs. I övrigt just inga spår på platsen eller dess närhet. Nästa steg skulle bli att kontakta detektiven allmänheten för att få in tips. Här fanns en stor kontaktyta med allmänheten och att begå brott utan att någonstans bli observerad var svårt.

Innan det gått så långt kontaktades offret Ann igen och på fråga så tror hon att gärningsmannen hade glasögon. Med detta knöts glasögonen till platsen och nu var fallet så gott som löst, i varje fall enligt utredaren.

Två optiker kontaktades och fick ge utlåtande om glasögonen. Båda kom fram till att det handlade om en person som måste bära sina glasögon för att kunna fungera. Glasen var starka och bäraren skulle i första hand få ordentligt huvudvärk och han skulle inte kunna fungera utan sina glasögon.

Utredaren visste nu vilken styrka glasögonen hade varför de gula sidorna i telefonkatalogen slogs upp.

När alla optiker i Eskilstuna var kontaktade fortsatte kontrollen med optiker i omkringliggande städer. Optiker i Västerås, Kungsör, Strängnäs och Enköping hade inga passande misstänkta.

Nu är det nära

En optiker i Köping sade att han måste få se glasögonen för han trodde att han kunde ha sålt dessa. Dessutom hade han på morgonen haft besök av en person som haft en krystad berättelse om hur han förlorat sina glasögon och nu ville ha nya så fort som möjligt.

Besök hos optikern i Köping ledde till att en misstänkt kunde utkristalliseras och snart nog anträffades en man i 30-årsåldern som blev anhållen efter ett kortare så kallat anhållningsförhör.

Mannen erkände inget våldtäktsförsök utan berättade om hur han och hans hustru tillbringat kvällen i bostaden. Sina glasögon hade han förmodligen råkat kasta i sopnedkastet. Han hade på kvällen erinrat sig att han kastat glasögonen men när han dagen efter besökte soprummet var soporna redan bortkörda. Han hade därför hos sin optiker beställt nya glasögon.

En läkarundersökning av den misstänkte gav dock en del intressanta detaljer. Näsan var något lite svullen men ordentligt öm. Ena testikeln var svullen och mycket öm samt hade gärningsmannen på ena låret en präktig lårkaka. Dessa skador ville mannen först inte förklara men plötsligt berättade han om vad som hänt.

Han berättade om sin härskardröm och hur han överfallit en kvinna på Kjulavägen. Han berättade om hur kvinnan reagerat med passivitet och rädsla. Men plötsligt exploderade hon och helt plötsligt kände han sig som ha hamnat i en orkan och han villa bara komma därifrån. Under tumultet tappade han sina glasögon men han lyckades i alla fall ta sig från platsen med livet i behåll. Han hade aldrig tidigare varit så rädd.

Med detta var även det här våldtäktsförsöket löst och mannen åtalades vid Eskilstuna Tingsrätt, där han dömdes till tre års fängelse för våldtäktsförsök.

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.