Glömda mord och andra försvunna brott

Av Dick Sundevall 2016-10-17

Mördare, spioner, tjuvar, smugglare och mordbrännare finns det gott om i Stockholms många gånger mörka historia. Några av dem blev rikskändisar, andra blänkte till i någon notis för att sedan för alltid försvinna ur det allmänna medvetandet. Para§rafs medarbetare Petter Inedahl har kommit ut med en ny bok. Den här gången om glömda mord och andra försvunna brott.

   Som vanligt när Petter är igång så blir det både spännande och välskrivet. I boken om glömda mord möter man ett brett urval människor från stadens skuggsida, höga och låga, rika och fattiga, män och kvinnor vilka alla hade det gemensamt att de hamnade i grovt klammeri med lagen.

   Historierna som presenteras har med några få undantag aldrig tidigare berättats. De har så gott som uteslutande hämtats från 1950- och 60-talens ödesdigra Stockholmsår.

   Materialet har hämtats ur olika arkiv, polisens, Stockholms Stadsarkiv, Riksarkivet och tidningar. Här blandas djup tragik med ofrivillig humor när världens sämste spion får sällskap av det hemliga sällskapet Erotikens Vänner, kallblodiga polismördare, en kriminell domare, en falsk läkare, flyktingspionen som sände sina landsmän i döden och mannen som skulle få epitetet ”Sveriges mest avskydde man”, och många fler.

   Vilken är då Petter Inedahls favorithistoria i boken?

– Det är nog den som boken inleds med, säger Petter. Den som handlar om killarna som fick för sig att dra igång en bordell på Tynningö i Stockholms skärgård.

– Varför skriver du i huvudsak om brott under 1950- och 60-talet?

– Därför att då är dom brottslingar jag sätter ut namnen på döda. Visserligen kan det finnas efterlevande släktingar som kan ta illa vid sig men det kan det finnas även om man skriver om något som utspelade sig på 1500-talet.

– Du är väldigt noga med att skriva ut namn och exakta gatuadresser och liknande.

– Ja, och jag tar mig gärna dit och tittar mig omkring för att se om samma hus finns kvar som finns på polisens gamla bilder. Tror att det är lika intressant för läsarna som det är och har varit för mig genom åren. Jag har då och då åkt och tittat på hus där något speciellt har utspelat sig, efter att jag läst om det i någon bok.

   Vem vet, några som kommer att läsa den här boken får kanske reda på att det skett ett mord i det hus där de bor. Eller till och med i deras lägenhet.

 

Petter Inedahl är journalist och författare. Förra året gav han ut den mycket uppmärksammade boken Hemsökt.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.