Vi önskar våra läsare en God Jul med lite tips på böcker, filmer och poddar

Av Dick Sundevall 2016-12-23

Det är kanske lite magstarkt att beskriva något som en tradition när Magasinet Para§raf bara har funnits i några få år. Men likafullt är det återkommande att vi inför julen tipsar våra läsare om böcker, artikelserier, poddar och annat. Så varsågoda, här kommer en påse blandat från några av våra medarbetare.

 

Advokat Peter Althin

Med stor glädje kan jag rekommendera Malin Persson Giolitos bok Störst av allt, vilket är en rättegångsthriller av bästa märke! En av julens höjdare när det gäller språk och spänning. Och som dessutom ligger rätt i tiden.

Malin är jurist, före detta advokat, och dotter till Leif GW Persson. I boken framgår att jag läst manus och diskuterat rättegångstaktik med Malin under bokens födelse, så på sätt och vis talar jag i egen sak. Men jag vill understryka att bokens framgång helt är Malins förtjänst.

 

Caroline Ego

Det blev inte mycket läsning det här året men en del annat intressant som jag kan rekommendera:

Filmen Fruitvale station – Sann historia om en 22-årig svart man som oprovocerat blir arresterad och skjuten av vita polismän i USA. En viktig film!

Boken Elva år i fångenskap av Michelle Knight. Välskriven och gripande bok om hennes elva år som fånge i Ariel Castros hus.

Making a Murderer – fantastisk men hemsk dokumentärserie om den oskyldigt dömda Steven Avery.

 

Professor Mårten Schultz

Efter år av diskussion om näthat och övervakning har integritetsskyddet och skyddet för privatlivet gått från att vara rättighetskatalogernas bortglömda inslag till fri- och rättigheternas mest omdebatterade ämne. Statliga utredningar avlöser varandra och lagförslag läggs fram för att rätta till de kända brister som finns i svensk rätt. Integritetskommitténs delbetänkande (SOU 2016:41) Hur står det till med den personliga integriteten? tar ett brett grepp om integritetsfrågorna och är obligatorisk läsning för den som intresserar sig för dessa. Det är dock en annan utredning, Integritet och straffskydd (2016:7) som innehåller de konkreta förslagen. Här föreslås bland annat en kriminalisering av spridning av särskilt integritetskränkande uppgifter. Bland dessa finner vi inte minst en av de senaste årens mest omdiskuterade avarterna på internet, nämligen s.k. hämndporr. Redan idag kan det vara brottsligt att utan samtycke sprida bilder och filmer på någon i en sexuell situation. Det kan vara förtal. Men förtalet skyddar i första hand hedern, eller äran. Det nya lagförslaget hanterar istället detta som ett skydd för integriteten. Det är en integritetsfråga att få vara ifred när man har sexuellt umgänge i sitt hem, eller när man byter om i ett omklädningsrum, eller duschar efter idrottslektionen.

Förtalsregel skyddar hedern och äran. Det låter gammalmodigt idag. Det finns en ökad förståelse för att alla behöver ett skydd för sitt privatliv men skyddet för ”ett gott namn” låter som en adlig stofils klagomål. Men även heder och ära kan vara skyddsvärda intressen och värden att förhålla sig till. Två avslutande lästips behandlar på helt olika sätt betydelsen av heder. Inget av dessa behandlar dock temat ur perspektivet ”hedersrelaterade brott” som numer blivit i det närmaste en omskrivning för ett importerat problem sammanhängande med vissa kulturer.

I Kwame Antohny Appiahs enastående eleganta och intellektuella The Honor Code: How Moral Revolutions Happen beskrivs hederns förhållande till socialt beteende utifrån moraliska paradigmskiften i historien. Det var inte så länge sedan en gentleman förväntades försvara sin heder genom att duellera. Vad var det som fick denna i retrospektiv debila kultur att förändras? Och hur hänger det ihop med slavhandeln och hedersmord i samtidens Pakistan?

På temat heder finns sedan några år Heinrich Bölls Katarina Blums förlorade heder, en uppgörelse med en press utan etisk kompass i fin nyöversättning. Det är en sann berättelse om hur en människa som blivit bestulen på sin heder kan drivas till extrema handlingar; undertiteln är Hur våld kan uppstå och vart det kan leda. Det här är utmärkt julläsning. Boken är dessutom föredömligt kort.

 

Harriette Broman

Jag rekommenderar boken Shantaram av Gregory David Roberts. Den är galet spännande om en svår och grym värld men ändå så vackert berättat.

Shantaram är författarens egna berättelse om när han lyckas rymma från Australiens mest välbevakade fängelse och ta sig till Indien, Bombay, där han öppnar en sjukvårdsmottagning och sen hamnar i maffians klor och får utså tortyr och svält men finner även kärlek, lojalitet och vänskap. Läs den! Finns i pocket. Nästan tusen sidor.

 

Ricard Nilsson

Anders Roslund & Börje Hellströms bok Tre minuter är Rosenlund & Hellströms högoktaniga uppföljare på succén Tre sekunder, måste läsas. Superb!

Mehdi Seyyed & Arash Raoufi, Mammas son banditen. En spännande och unik inblick i MC-klubben Bandidos.

Jag tar mig också friheten att rekommendera min och Pierre Larancuents bok, När orättvisan segrar. Tre kriminalnoveller som visar vad som händer bakom stängda dörrar dit rättvisans gudinna vänt ryggen.

 

Statsåklagare Nils-Eric Schultz

En bok jag gärna rekommenderar är En officer och spion, av Robert Harris. Den handlar om Dreyfus-skandalen. Boken har fått väldigt fina recensioner och utmärkelser. Dj-t spännande och gripande. En av de absolut bästa böcker jag läst och jag är en stor bokkonsument.

För personer som är intresserade av rättssäkerhetsfrågor, borde den här boken vara en måste-bok. Den är på nästan 500 sidor och jag läste ut den på 2-3 dagar.

 

Para§rafs researchchef Nina Silventoinen

Jag rekommenderar boken Hur många gånger kan man döda en man, av Raymond Paredes Ahlgren.

En verklig berättelse som bland annat beskriver militärkuppen i Chile den 11 september 1973. Raymonds pappa ”Coco” var läkare med starkt politiskt engagemang och en av president Allendes närmsta vänner. Mamman Eva flyr landet med sina två barn medan maken ”Coco” blir en av de otaliga som ”försvann” efter att ha försvarat presidentpalatset.

Vi får följa hur Raymond nystar upp sin fars öde och lyckas kartlägga hans sista dagar i livet. Hur fadern blev arresterad, bortförd och torterad på alla tänkbara vis, innan han till slut mördades och slängdes i en flod. En oerhört gripande berättelse om en son som söker sin far och sina rötter.

Jag rekommenderar också artikelserien Det stora kokainmålet – Operation Playa. En omfattande grävande artikelserie i Magasinet Para§raf.

Vi har gjort en djupdykning i målet och följt fallet från dag ett i tingsrätten. Detta är det största och dyraste narkotikamålet i svensk historia. Ett mål med många frågetecken och som i hovrätten slutade i ett totalt fiasko för polis och åklagare.

Och slutligen poddserien Kalamarksmordet, producerad av SPÅR, som bland annat publicerats på Para§raf.

I april 2004 begås ett grovt våldsbrott i den lilla byn Kalamark utanför Piteå. Två äldre bröder attackeras och den ena brodern slås brutalt ihjäl medan den yngre överlever. Polisen har problem med interna stridigheter, men till slut anser man sig ha hittat gärningsmannen, Kaj Linna, som fälls mot sitt nekande i tings- och hovrätt. Teknisk bevisning saknas helt, fynd gjorda på brottsplatsen pekar åt andra håll. Dessutom har den överlevande brodern pekat ut en helt annan person. Linna döms på indicier samt ett nyckelvittne som påstår sig ha hört Linna berätta om rånplanen.

Är Kaj Linna oskyldigt dömd till livstids fängelse för ett rånmord han inte begått?

En mycket intressant och välgjord pod om Kalamarksmordet, där nya uppgifter grävs fram, framförallt om det så kallade nyckelvittnet.

Fallet är återigen aktuellt då Linna lämnat in en tredje resningsansökan till Högsta domstolen i november i år.

 

Para§rafs chefredaktör Dick Sundevall

Nackdelen med att vara sist i en sådan här artikel är att flera redan tagit upp böcker, artikelserier och poddar som jag mer än gärna hade rekommenderat. Ska därmed nöja mig med att varmt rekommendera en dokumentär i två delar som nyligen sänts i SVT: Ensamma mot IS.

Dokumentärerna kan ses på SVT Play. Del 1 finns här och del 2 här.

Det handlar om en 15-årig flicka som hamnar hos IS genom att hon i Sverige blivit förälskad i en man som ansluter sig till IS. Där blir hon med barn och föder en son. Hennes svenska föräldrar försöker på alla tänkbara sätt få hem henne. När barnets pappa dör i strider som soldat för IS, blir läget om möjligt ännu värre för flickan.

Det är en gripande skildring av två föräldrar med låglöneyrken som kämpar med allt de har för att få hem flickan och henens nyfödde son – och till slut lyckas. Det är samtidigt två dokumentärer som visar hur de inte får något som helst stöd från samhället. Polisen uppmanar dem att inte göra någonting. UD hjälper inte till. Och när flickan på snåriga vägar till slut kan tas hem med hjälp av människosmugglare, får de inte heller någon hjälp med allt hon fått utstå och bär på.

Det ska mycket till numer för att en gammal murvel ska behöva svälja några gånger extra och bli fuktig i ögonen. När jag såg de här dokumentärerna hände det flera gånger. Som pappa till bland annat två döttrar bet det nog lite extra.

Jag bugar mig i stor respekt för dessa två föräldrar som lyckades med något som länge såg ut att vara omöjligt – och som myndigheter av olika slag uppmanade dem att inte försöka göra för att det var farligt.

 

Vi på Para§raf önskar er läsare en God Jul!

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.