Vidriga häktningar i isolering

Av Harriette Broman 2017-03-29

Vårens först program i SVT:s serie Domstolen visade varför Sverige fått kritik från såväl FN som EU under mer än 25 års tid, för hur vi behandlar häktade personer. Vad det handlar om är psykisk tortyr. Programmet finns att se i sin helhet på SVT Play. Se länk nedan.

   Den hårdaste formen av fängelse i Sverige som man kan hamna i är någon av de så kallade bunkrarna på säkerhetsanstalterna. Men att sitta häktad i isolering är oerhört mycket värre. Och då är man ändå inte dömd för något brott, utan bara misstänkt.

   I programmet tittar man närmare på två fall. Båda har med det stora kokainmålet ”Playa” att göra, som vi på Para§raf har publicerat ett 40-tal artiklar om.

   Det ena fallet handlar om Harriette Broman, som är medarbetare på Para§raf, och som satt häktad i isolering längre än någon annan kvinna har gjort i Sverige – i 556 dagar. För att sedan frikännas helt från anklagelserna som låg till grund för häktningen.

   Harriette utgör inte ett enstaka exempel på den här rättsosäkerheten även om hennes fall är extremt. De senaste åren har antalet medborgare som fått skadestånd för att de suttit felaktigt frihetsberövade legat på runt 1 930 personer varje år! Det handlar i huvudsak om felaktiga häktningar. För tio år sedan låg det på 970 personer i snitt per år.

   I en demokratisk stat, som inte har dödsstraff, är felaktiga frihetsberövanden det värsta övergrepp staten kan utsätta en medborgare för. Och det händer alltså gång på gång i dagens Sverige.

   Programmet kan ses på SVT-play här.

   Harriette Broman skrev en krönika när den flera år långa processen i fallet ”Playa” hade avslutats i hovrätten. Hon har bilagt mejl från åklagaren och ljudfiler från förhandlingarna, som är väldigt talande.

  Krönikan i sin helhet med bilagda ljudfiler, finns att ta del av här.

Dick Sundevall
Chefredaktör Magasinet Para§raf

 


   Harriette Broman är entreprenör och föreläsare. Hon har varit företagare sedan hon var 17 år och drivit allt från gym, spa, rehabklinik till restaurang och nattklubb i både Sverige, Spanien och Estland.

2011 hamnande hon på grund av hennes systerson Jonas Falk i en av Sveriges största rättsskandaler, kokainmålet ”Playa”, som varade i totalt 4 1/2 år.  Harriette är den kvinna som suttit häktad längst med restriktioner i Sverige (18 månader), och därefter blivit helt frikänd för de anklagelser hon var häktad för. Hon har därefter bevakat och skrivit krönikor för Para§raf om alla oegentligheter i ”Playamålet”.

Idag jobbar hon med en bok om playamålet och föreläser om detsamma.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.