Med Kartellens grundare på en rastgård

Av Ricard A R Nilsson 2017-08-26

Rapgruppen Kartellens grundare, Leo ”Kinesen” Carmona, släpper under hösten boken ”Spelet är spelet”. Detta är en berättelse med historier runt hans liv, eller som han själv säger: ”En del namn och händelser har ändrats för att skydda både skyldiga och oskyldiga. Men den är baserad på verkliga händelser.” Magasinet Para§raf har träffat honom på anstalten Skänninges rastgård.

   Det är en minst sagt annorlunda intervjusituation. Vi står på en cirka tio kvadratmeter liten inhägnad promenadgård där rakbladstaggtråden löper längs stängslets kant för att hindra fångarna från att klättra över.

   Vi står i anslutning till Lärcentrum 3, anstalten Skänninge. Vanligtvis är detta skollokalen för högskolestudier, men just idag bedrivs en kurs som heter ”Vägen till arbete” och den syftar till att hjälpa intagna med att skriva en meritförteckning, klara av jobbintervjuer och annat relaterat. Leo går denna kurs och jag har fått en stund under rasten för att prata med honom.

   Leo Carmona, för Kartellens fans mer känd som ”Kinesen”, sitter dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord. Han dömdes i Finland men överfördes till Sverige efter tio år. Leo fick tidigare i år avslag på sin ansökan om tidsbestämt. Nu är han alltså placerad på anstalten Skänninge och släpper snart boken byggd på händelser från hans liv.

– Vad handlar din bok ”Spelet är spelet” om?

– Den undre världen i slutet av 90-talet. Ett antal smågrabbar hamnar i beroendeställning till ökända gangsters och sen drar det på.

– Hur biografisk är den egentligen?

– Jag skulle säga att en massa olika händelser har blandats ihop. Mest ärligt är att säga att den är baserad på verkliga händelser. De olika karaktärerna är inte alltid verkliga personer utan en blandning av olika individer som kommit och gått. För mig har det varit viktigt att inte hänga ut någon och se till så att ingen åker dit på nåt gammalt skit.

– Hur har det funkat att skriva i anstalt?

– Jag har ingen dator, utan jag sitter i cellen med en gammal Brother skrivmaskin. Det är fett jobbigt. Det ska köras ut på skrivmaskin sen postas ut och sen scannas. Kriminalvården är inte alls intresserad av att hjälpa till, ändå är det här något som hjälper mig skapa nåt inför framtiden.

– Du nämner framtiden, hur ser du på den egentligen? Du fick till exempel avslag på din ansökan om tidsbestämning tidigare i år.

– Jag söker igen om ett år. Då borde det funka, nu har jag egna permissioner och kan visa att jag sköter mig. Min framtid tycker jag annars ser ljus ut. Jag ser fram emot att komma ut. Det är en massa olika projekt som jag är engagerad i, musiken naturligtvis, sen är det skrivandet och mycket annat. Det kommer att ordna sig, det vet jag.

– Har du några fler bokprojekt på gång?

– Boken jag nu släpper har en fortsättning. Förhoppningsvis blir det två delar till. Allt beror på hur bra det går med den som nu släpps. Om det funkar så kör jag på.

   Vi kommer in på hur det fungerar i svenska fängelser jämfört med hans upplevelser i Finland. Standarden är densamma berättar han, men det är sämre med sysselsättning i grannlandet och dessutom är fångarna inlåsta mer. Men i Finland ges bättre möjligheter till de som vill göra något av sina liv. När ansvariga ser att en intagen vill ändra sig, då får man stöd och hjälp. I Sverige verkar man inte bry sig:

– Här pratas det så fint om individuella bedömningar, men det är skitsnack, säger Leo.

   Den ansvarige vakten meddelar att rasten är slut och därmed även min intervjutid. Dörren till den minimala promenadgården stängs och låses. Låsta dörrar är och förblir en del av Leos värld ännu en tid framöver.

 


   Ricard A R Nilsson  är dömd till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år. Under åren har han hunnit beta av nio universitetsexamina och är idag Kriminalvårdens högst utbildade, generaldirektören inräknad.

Ricard har släppt böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok”. I hans författande skildras ofta det brutala fängelselivet.

Följ Ricard i sociala medier:

nilsson-larancuent.com/ricards-blogg

instagram.com/nilsson_ricard

twitter.com/ricardnilsson

Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard A R Nilsson skriver sina krönikor inifrån fängelsevärlden.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.