Gunno Gunnmo

Därför har Gunno Gunnmo valt Feministiskt initiativ

Av Dick Sundevall 2018-04-05

Gunno Gunnmo började en gång i tiden som fotpatrullerande poliskonstapel på Södermalm i Stockholm. Med tiden blev han länspolismästare och högsta chef för landets största polisdistrikt. Nu kandiderar han som rättspolitisk talesperson till riksdagen för Feministiskt initiativ. Varför det?

   Under närmare 40 års arbete som rättsjournalist har jag mött och pratat med en väldig massa poliser. Upp till och med kommissarier har jag ofta tänkt att vad bra att han eller hon är polis så vi andra medborgare kan sova lite lugnare om nätterna.

   Men jag har alltför sällan tänkt samma tanke efter möten med högre polischefer. Ibland har jag till och med blivit förskräckt över den inskränkthet jag mött. Ett av de få undantagen var Gunno Gunnmo. Han hade som få andra ett perspektiv på polisens roll i en demokratisk rättsstat. Ett perspektiv som ingav förtroende.

   När jag nu fick hans debattartikel i serien om att förebygga och förhindra brott (se länk nedan), blev jag förvånad över att han nu representerade Feministiskt initiativ. Det visste jag inte. Så varför det Gunno?

– Jag har oroats under ganska många år över hur politiken har utvecklats från ideologi till manövrar för att vinna röster och vinna val, säger Gunno. Makten tycks ha blivit viktigare än vad man vill ha den till. Politiken befinner sig på ett sluttande plan.

   Gunno hävdar att när han var ung så kunde man veta var en person stod partipolitiskt genom vad personen sa:

– Politiken var tydligare. Väljarna kunde avgöra vad dom sympatiserade med. Vad partierna ville var viktigare än att angripa motståndarna.

   Ledare av olika slag har en folkbildande skyldighet, menar Gunno:

– När man idag pratar om demokratins kris och politikens kris, så är det ju dom politiska ledarna man måste anklaga för det. Man kan ju inte skylla på väljarna. Det är dom politiska ledarna som måste precisera sin vision av vilket samhälle man vill ha och kan ha. Och då har jag landat i att det parti som sätter ideologin framför andra frågor, det är Feministiskt initiativ.

   Den ideologin, menar Gunno, är mänskliga rättigheter och inte i första hand feminismen. Han hävdar att feminismen följer som en självklarhet utifrån de mänskliga rättigheterna:

– Det handlar om idéer om människovärde och idéer om alla människors lika värde, säger Gunno. Om vi inte lyckas skapa ett samhälle där alla människor känner att dom har en plats, att dom tillhör, då är vi på väg mot riktiga inhemska kriser.

   Gunno hävdar att det måste till en förändring. Någonting som lyfter det politiska samtalet till ideologier igen.

– Men att rösta på Feministiskt initiativ, blir inte det en bortkastad röst, eftersom partiet troligen inte kommer in i riksdagen?

– Det menar jag att vi kommer att göra, säger Gunno. Därtill är ju den röst man använder vid valet en röst för att säga någonting. Även om du röstar blankt så säger ju det någonting. Det sänder en signal.

   Därtill hävdar Gunno Gunnmo att alla partier utom F! flörtar med medelklassen:

– En socialt och ekonomiskt priviligierad medelklass. Vilket blir ett hot mot stabiliteten i samhället.

– Hur aktiv är du i F!?

– Jag är aktiv och kommer att vara aktiv inför valet. Diskuterar nu med kollegor i partiet hur vi ska lägga upp rättspolitiken. Jag tänker satsa på det här och sedan så får vi se vart det leder.

– Men är det verkligen en reell möjlighet att F! kommer över fyraprocentsspärren?

– Ja, för F! är ett alternativ. När det gäller rättspolitiken finns det rimligen tillräckligt många intelligenta människor som förstår att det där med hårdare tag och längre straff bara är röstfiske. Det är ju inte en framgångsrik politik. Det finns inget land som har löst frågan om kriminalitet genom att fylla fängelserna. Men någon politiker måste ju våga stå upp för det här.

   Personligen har jag svårt att tänka mig att rösta på Feministiskt initiativ – men tanken på att Gunno Gunnmo skulle kunna bli riksdagsman och ta debatten mot all populism i rätts- och kriminalfrågor tilltalar mig väldeliga.

 

Feministiskt initiativs debattartikel som Gunno Gunnmo skrivit på temat Förebygga och förhindra brott, finns att ta del av här: Vi tror inte på hårdare tag

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.