”Kvinnobröst censureras på sociala medier medan grovt förtal får fortgå och vara kvar”

Av Dick Sundevall 2019-03-26

Åklagaren i förtalsmålet mot Cissi Wallin räknar med att sannolikt lämna in stämningsansökan och åtala henne för grovt förtal under våren. Fredrik Virtanen och hans ombud har påtalat att förtalet pågår fortlöpande från Cissi Wallins sida på sociala medier och menar att det därmed är en pågående brottslighet.

   Åklagare Malin Arentoft som nu under en period gått in som extra åklagare menar att det inte påverkar åtalet:

– Det vi har räcker för att åtala för grovt förtal, säger hon. Så det blir ingen skillnad vad gäller åtalet. Men det kan naturligtvis påverka påföljden vid en fällande dom.

   Virtanens ombud, advokat Monique Wadsted, skriver i sin kompletterande åtalsanmälan avseende den fortsatta förtalskampanjen mot Fredrik Virtanen:

Den 17 januari 2018 anmälde Fredrik Virtanen, Cecilia Wallin för grovt förtal. Förundersökningen pågår och åtal väntas inom kort. Ärendet har nr AM 8612-18. Cecilia Wallin lät sig dock inte avskräckas utan fortsatte förtala Fredrik Virtanen via framförallt sitt Instagramkonto. Fredrik Virtanen kompletterade förundersökningen med dessa nya förtal fram till mitten av augusti 2018 då åklagaren hade för avsikt att fatta beslut om att väcka åtal inom kort.
Cecilia Wallin fortsatte dock med sina grova förtal under hela hösten. På uppdrag av Fredrik Virtanen anmälde jag dessa nya förtal den 28 december 2018. Denna anmälan lades ner den 9 januari 2019 av följande skäl.
Den misstänkte är åtalad, kommer att åtalas eller strafföreläggas för annan brottslighet. Den påföljd (straff) som då kommer att bestämmas är tillräcklig får att omfatta också den nu aktuella brottsligheten. Samhällets eller enskildas intressen hindrar inte en åtalsunderlåtelse.

  I den avslutande delen av åtalsanmälan skriver advokat Monique Wadsted:

Lika viktigt som det är att rättssamhället kan hantera och beivra olika typer av övergrepp, lika viktigt är det att rättssamhället reagerar på den rena hetsjakt som drabbat en del personer i samband med #metoo i de sociala medierna. Den som synes ha drabbats allra värst av denna hetsjakt är Fredrik Virtanen som är 46 år, är gift, har två minderåriga barn och förlorat sitt arbete på grund av dessa anklagelser. En stor del av hans sociala liv har också drabbats. Han har själv mottagit ett stort antal hot efter anklagelserna. Även hans fru, barn och gamla mor har utsatts för smädelser. Det är således ett synnerligen angeläget allmänintresse att dessa brott beivras.

   Fredrik Virtanen är milt uttryckt irriterad över att Cissi Wallin kan få fortsätta som hon gör i sociala medier:

– Det är tydligen så att om man kan skymta ett naket kvinnobröst på en bild så censureras det på sociala medier, medan en pågående brottslighet i form av grovt förtal kan få fortsätta.

   Gång på gång har man från Virtanens sida påvisat, hävdar han, att det är en pågående brottslighet:

– I december lämnade vi in ytterligare tjugotal exempel på det här men det las ner eftersom dom menade att man hade så det räckte för grovt förtal. Och att straffvärdet inte förändrades. Det innebär som jag ser det att hon fått ett frikort för att fortsätta. Att man låter det här hatkontot fortleva.

   Fredrik Virtanen menar att det är inte är helt okomplicerat, för han ropar definitivt inte efter mer censur i största allmänhet:

– Yttrandefriheten är oerhört viktig. Men när ett konto om och om igen, som jag ser det och åklagare ser det, bryter mot svensk lag då är det ganska sjukt att dom här trakasserierna får fortsätta.

   Påskyndar det här processen? frågar jag åklagaren:

– Ja, det här ska inte ligga och damma, säger åklagare Malin Arentoft. Utredningen är i princip klar men om någon av parterna begär in kompletteringar så kan det naturligtvis påverka. Ring mig om några veckor så vet jag mer.

 


    Dick Sundevall är Magasinet Para§rafs chefredaktör.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.