Debatt

SVT tog sig friheten att agera såväl åklagare som domare

Publicerad 2019-12-30

I Sverige finns tre public service-bolag (SVT, SR och UR) vars uppdrag är att sända program i allmänhetens tjänst. Opartiskheten och sakligheten står som självklar ledstjärna. Det är grundbulten för SVT:s existensberättigande men…

   I vår advokatverksamhet, i mål rörande yttrande- och tryckfrihet, så har vi kunnat iaktta en väsentlig kvalitetsskillnad mellan public service-bolagen och de privatägda medierna.

   Särskilt undermåliga är kvällspressen i allmänhet och Expressen i synnerhet vad gäller uthängningar och osaklighet.

   Tyvärr har vi på senare tid kunnat iaktta en glidning beträffande public service-bolagen som alltmer anpassar sig till ett osunt och osakligt medieklimat. Ett illustrativt exempel är dokumentären ”Älska mig för den jag är” om sångerskan Josefin Nilsson.

   När dokumentären visades på SVT Play blev vår klient Örjan Ramberg över en natt Sveriges mest hatade person. Dokumentären är idag SVT:s mest visade entimmesprogram, nominerades till Kristallen som Årets dokumentärprogram och toppar enligt statistik från Google svenskarnas sökningar för år 2019.

   Ramberg förlorade jobbet och har efter dokumentären mottagit hundratals dödshot från en allmänhet som vilseletts av SVT:s djupt oseriösa beskrivning av vad som hände mellan honom och Nilsson för snart 20 år sedan. Stora delar av allmänheten har idag den felaktiga uppfattningen att Ramberg orsakat Nilssons död.

   SVT tog sig friheten att agera åklagare och domare. Bödel var lynchmobben som matades med falska påståenden i dokumentären. Utan ilskan som väcktes hos allmänheten så hade dokumentären aldrig blivit SVT:s främsta tittarsuccé.

   För Rambergs räkning anmäldes SVT till Granskningsnämnden. Vi vann framgång på så sätt att Granskningsnämnden fällde SVT rörande intrånget i Rambergs privatliv.

   Däremot friades SVT anmärkningsvärt nog ifråga om opartiskhet och saklighet. Detta trots att Ramberg, ostridigt, aldrig fick försvara sig mot de falska anklagelserna som väckte vreden och hatet.

   Det tog Granskningsnämnden sju månader att fatta sitt beslut. På den tiden hade den publicistiska skadan med råge hunnit fullbordas, varför Granskningsnämndens beslut förpassades till att bli en skrivbordsseger för Ramberg.

   SVT ålades att på lämpligt sätt offentliggöra Granskningsnämndens beslut. Det blev en notis på tv-nyheterna och en kortare artikel. Dokumentären är nedtagen från SVT Play, men guiden om dokumentären är kvar utan information om att dokumentären är fälld.

   Granskningsnämnden anger i sitt beslut att dokumentären inte brutit mot reglerna om opartiskhet och saklighet då de som uttalar sig i dokumentären är ”tillfälligt medverkande” (dvs. Josefins anhöriga och vänner) och inte anställda på SVT.

   Vidare hävdas att det redovisats för tittarna att dokumentären är ensidig. Det sista är en allvarlig frisering av sanningen. Ingenstans i sändningen på SVT Play, som nådde miljontals svenskar, fanns en påannonsering om att dokumentären var en partsinlaga.

   Grundprincipen om opartiskhet och saklighet ska inte kunna kringgås genom att SVT anlitar ”tillfälligt medverkande” och sätter brasklappar i marksändningen som undgår miljontals tittare.

   Granskningsnämndens beslut öppnar för en utveckling/praxis som fullkomligt utvattnar begreppet opartiskhet. Men än värre. Om SVT:s krav på opartiskhet och saklighet enkelt kan kringgås, har då inte grunden för public service-bolagens existensberättigande också upphört?

 

Sargon De Basso, advokat
Joacim Wallgren, jurist
Mikael Westerlund, advokat

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribenternas.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje tisdag och fredag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.