Debatt

Medan vårdpersonalen sliter – tror 22 forskare att de vet bäst

Av Börje R P Carlsson 2020-04-16

De anser ”att politiker nu måste gripa in med ”snabba och radikala åtgärder”. (Det är synd att de inte preciserar vilka snabba och radikala åtgärder som avses). Deras enda tips till politikerna är att låsa in och stänga hela det civila samhället totalt. Gör som i Kina. Lås in folk, svetsa igen dörrarna och låt ingen komma ut förrän smittan är över. Tror de verkligen på detta?

”Med tjänstemän utan talang att förutspå eller begränsa epidemin måste de folkvalda gripa in”, skriver de på DN-debattDe skriver ”förutspå” på ett sätt som gör att man börjar tro att de saknar spågumman Saida, för hon kunde förutspå hon.

Att man är professor eller har någon annan högst spektakulär titel behöver inte med visshet betyda att man därför är bättre och klokare på allt annat också. Nu har ett gäng professorer och andra högt uppsatta forskare förmodligen känt sig förbigångna och uppmärksammat att de nog behövde en liten stund i solen varför de skrev en debattartikel om alla fel Folkhälsomyndighetens specialister gjort i samband med Coronaepidemin.

De efterlyser att större ansvarstagande från politikerna som om en pandemi vore en politisk fråga. Hur bra det går att styra pandemin politiskt kan man lätt se både i USA, Brasilien, Ryssland eller Långtbortistan.

De inleder sin artikel med orden ”ibland är det klokt att hålla tyst”. Tänk om de stannat där och inte avslöjat sig mer.

De börjar med att konstatera att Covid-19 pandemin är ett problem och att dess utveckling inte handlar om ”rocket science” utan det är mycket som är uppenbart. Bland det uppenbara är en del, enligt dessa orakel, missbedömningar som myndigheterna gjort sedan början av februari och som medfört att vi idag har brist på skyddsutrustning och testmöjligheter.

Var har dessa professor och högdjur varit det sista decenniet? Tror de själva på sin tes att missbedömningar i februari orsakat dessa brister? Men det är alltid lättare att i efterhand säga vad som var rätt eller fel och har man dessutom inget ansvar för det som påstås så blir allt ännu enklare.

”Vi har redan gått om Italien räknat på antalet döda per miljon invånare den 7-9 april” påstår de. Jag förstår egentligen inte vad de vill säga med detta för en pandemi som pågått ett antal månader gör att olika länder ligger i olika faser av pandemiutvecklingen.

Vill man hitta siffror som säger si eller så är det egentligen bara att leta. I Sverige har på grund av arbetsbelastning helgsiffror ibland kommit några dagar efter helgerna och om man då söker kan man säkert hitta siffror som vid något specifikt tillfälle kan ligga högre än andra länder per capita.

Dessutom kan det ju föreligga olika sätt att räkna men att hävda att Sverige skulle ligga högre än Italien är inte ett seriöst resonemang. Just hur antalet avlidna av Covid-19 räknas fram är ganska intressant. Vid en jämförelse av dödligheten i jan-mars år 2019 och 2020 finns enligt olika källor, bland andra SCB, ingen stor skillnad.

Corona har således inte orsakat någon stor ökad dödlighet utan siffrorna är nästan normala, kanske något högre, jämfört med tider utan Corona men med normala influensaepidemier. Så hur man räknar kan betyda allt. Det dödsfall som förra året orsakades av influensa orsakas idag av Corona.

De skriver vidare ”Sverige hade under denna period tre gånger fler döda än Danmark, fem gånger fler än Norge och tio gånger fler än Finland”.

Här hävdas att siffrorna glider alltmer isär men jag förstår inte vad de har för grund till detta påstående eftersom länderna och smittan inte ligger i fas.

De har ytterligare ett antal påståenden som mer tycks avse att visa att de är bättre på att ha synpunkter på Coronaviruset än de som sköter det idag, men de mesta de säger är ett ordbajseri där de killgissar om framtiden.

Vad blir bättre med denna skrivelse? Räkna bort alla de som under ett normalt år hade avlidit av de underliggande sjukdomarna och den normala influensan och det kommer att framgå att Sverige har klarat sig bättre än de flesta länder både i dödsfall och ekonomiskt men kanske det är så att dessa bättre vetande känner sig förbigångna? Att det alltså handlar om den kungliga svenska avundsjukan?

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.