Debatt
Jimmie Åkesson Foto: Jonas Ekströmer / TT

Varför ska man dalta med SD-anhängare?

Av Hans Westerlund 2020-08-19

Är de en extra känslig grupp? Behöver vi värna om deras självkänsla och skydda dem mot kritik? Skriver de sådant som “jaa det är hemskt man blir galen kommer dom hit ska dom kunna försörja sina barn annars tycker jag dom ska kastreras för det är helt sjukt” för att de som väljare blivit ledsna efter att någon hävdat att SD:s politik i grunden är fascistisk?

Ibland känns det som om det finns en rädsla inför tanken att rasism kanske inte är så ovanligt i Sverige. Eller att det kan finnas ganska många som tilltalas av fascistiska idéer.

Man verkar vilja tro att det bara handlar om några rötägg, att de flesta ändå är snälla. Men vad finns det för faktiska belägg för det? Varför skulle vi i Sverige vara mer skyddade mot sådana strömningar än andra länder?

Kan det vara så, att de som stöttar SD faktiskt gillar vad partiet står för? Att man gillar resonemang om att utlänningar är mördande, snyltande våldtäktsmän, som bara kommer hit för att utnyttja den svenska välfärden och som aldrig kan bli riktiga svenskar för att de kommer från underlägsna kulturer? Att man tycker att det är helt ok, att SVT ska svara inför Åkesson om vad som sägs och sänds? Att man tilltalas av tanken på att det nationalistiska, patriotiska idealet ska genomsyra samhället?

Och, förresten, vad mer krävs för att kalla ett parti fascistiskt, än att dess ideologi bygger på idén om att människors egenskaper och värde styrs av ett biologiskt arv, att bara de med rätt anfädrar har rätt att bo i Sverige, att bristande lojalitet mot Sverige skulle kunna leda till att man blir av med medborgarskapet osv?

Visserligen hyllar man inte kriget som en renande och stärkande kraft så som Mussolini gjorde, men det ju rimligt att lite förändras på nästan 100 år.

Och Åkesson vill “ta makten”. SD-politiker använder faktiskt det språkbruket och att de inte skulle behålla makten med våld – beror det på att de inte skulle vilja eller på grund av att de just nu inte har de resurserna?

Tittar vi på SD:s idealpolitiker runt om i världen, så verkar det här att använda polisen för att kväsa politiskt motstånd vara ett tänkbart verktyg i verktygslådan. I synnerhet när man tänker på vad vissa SD-politiker sagt om att byta ut poliser de inte gillar.

Och visst, man kan kritisera flyktingpolitiken, men man kan göra det ur olika perspektiv. Man kan, t ex, hävda att det är ekonomiskt vansinne att investera flera års utbildning i folk för att sedan utvisa dem om de inte lyckas hitta heltidsjobb inom sex månader.

Man kan även hävda att det är inhumanitärt att hindra familjer från att återförenas eller hålla människor som inte begått något brott inlåsta i vad som i praktiken är fängelser. Man kan mena att integration främst handlar om bostads-, arbetsmarknads- och socialpolitik, snarare än folks ursprung.

Eller också kan man kritisera politiken utifrån att de som söker asyl är ett “pack” och komma med uppmaningen: “skicka ut militären och sänk dessa smuggelbåtar fulla med lyxflyktingar [sic!]”.

Om SD är bekymrade över att integrationen av flyktingar, så borde de väl glädjas över alla de som har jobb och bostad och lever sina liv. De borde lyfta fram dem som goda exempel och föredömen. Men det är ju inte riktigt sådana exempel de lyfter fram på sin Facebooksida, eller hur?

För de vill inte att folk ska integreras – de vill att folk ska lämna landet: återvandra. SD är inte intresserad av integration: de vill ha stängda gränser och utvisning av oönskade element.

Och oönskade element är alla som inte har svenskt blod, förlåt – kultur, i sina ådror. (Och allt vänsterpack räknas nog också som oönskade element.)

Alla som stödjer SD är kanske inte rasister – vissa har ju faktiskt lämnat när de insett vad de gett sig in i – men SD har en i grunden rasistisk syn på människan och den lär tilltala de som själva har en rasistisk grundsyn. Vare sig de vill kalla sig rasister eller inte.

SD har också en i grunden fascistisk syn på samhället och medborgarna och den lär tilltala dem som själva har en fascistisk syn på världen. Vare sig de vill kalla sig fascister eller inte.

Det här handlar inte om att alla som har andra åsikter är rasister eller fascister. Jag är, t ex, inte särskilt förtjust i nyliberalism, men liberalism handlar varken om rasism eller fascism.

När det gäller SD är det annorlunda. SD vill gärna framställa sig som partiet i knätofs och solsken, men om deras “politik på riksplan får det genomslag som dess företrädare önskar, då är vi alla förlorare av den fria demokratin.”

Det är ingen liten sak. Stödjer du ett sådant parti – direkt eller genom samarbete – så är det hög tid att du står för vad du gör: försöker nedmontera demokratin.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Hans Westerlund arbetar sedan drygt tio år som personligt ombud, där han stöttar personer med psykisk ohälsa i kontakten med myndigheter och vård. Tidigare har han arbetat inom Kriminalvården och Försäkringskassan. Han har ett långvarigt intresse för samhällsfrågor och med en utbildningsbakgrund inom både socialantropologi och psykologi, tycker han det är viktigt att kunna ha många olika perspektiv.
Hans Westerlund är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.