Debatt

Vad ska fyraåringen köpa för SD-pengarna?

Av Andreas Magnusson 2020-10-07

Om du förråder Sverige och röstar på Sverigedemokraterna kan deras nya ekonomiska förslag bli verklighet. Enligt detta förslag ska alla barn under 5 år få 5000 spänn var att konsumera för. Så vad får då barnen för pengarna?

En skrikig bebis kan skämma bort sig själv med lite drygt 140 nappar. En förutseende treåring kan skaffa sig ett Disney-paket på TV och ha löst betalningen hela vägen fram till tonåren. Den törstiga fyraåringen kan köpa 285 en och en halvliters Coca cola-flaskor.

Men det är inte bara de små barnen som ska få pengar. Sexåringarna ska få 10 000 kronor istället, vilket även sjuåringarna ska få. Samma sak är det med tonåringarna och alla vi vuxna. Vi får också, i Sverigedemokraternas budget, tiotusen spänn var att spendera efter eget huvud.

Snabba pengar rakt i fickan. Inga frågor ställda. När de tvåarmade banditerna får välja blir Sverige en enarmad bandit. Det är svårt att tänka sig ett mer populistiskt förslag. Det är också svårt att tänka sig ett sämre förslag.

En TV-spelande 10-åring kan, om SD:s förslag går igenom, köpa ungefär 125 000 V-bucks att använda i spelet Fortnite. Då kan han eller hon köpa lite drygt 80 coola epic skins.

En partysugen sextonåring kan använda SD-pengarna till att köpa 100 gram cannabis. Om han eller hon är lite mer lågmäld i sitt missbruk räcker det istället till 200 dosor snus.

När Judas förrådde Jesus fick han 30 silvermynt. Det motsvarar i dagens penningvärde ungefär 100 000 kronor. Det var alltså tio gånger mer lönsamt att förråda Jesus än det är att förråda Sverige.

Gravt alkoholiserade människor kan snabbt få loss 16 liter brännvin att supa ihjäl sig med. Spelmissbrukaren kan sätta allt på en ”säker” häst som galopperar på upploppsrakan. Yuppiesprättarna får ett ekonomiskt bidrag till att vaska champagneflaskor på krogen.

Med ett guldregn på 90 miljarder är det mesta möjligt. För den som inte förstår att dessa pengar kan användas till andra saker framstår det säkert som trevligt att få en extra slant i plånboken.

 Men faktum är att 90 miljarder är exakt den summa som saknas inom vården och omsorgen fram till 2026 för att vi ska ha råd att hålla samma kvalité på verksamheten som idag.

Det beror på en åldrande befolkning. Enligt finansdepartementet krävs det 560 nya äldreboenden och 75 nya vårdcentraler och nyrekrytering av ungefär 80 000 sjukvårdspersonal. Och kostnaden? 90 miljarder.

Det kanske bara är jag, men för mig känns det smartare att satsa på ordentlig vård och omsorg för våra äldre och sjuka än att kasta pengar till människor oavsett behov – pengar som de dessutom kan använda precis hur ansvarslöst som helst.

 

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska, religionskunskap och etik. Han sysslar också med musik och driver You Tube-kanalen Samtidsreflexen där tanken är att tränga djupare bakom människors reflexmässiga yttranden i samhällsfrågor.
Andreas har idén om att en god journalist är pedagog och att en god pedagog också i någon mening borde vara journalist. Han har också skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.